Reklama

Reklama

Paní Bída

  • angličtina Mrs. Poverty (festivalový název)
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1984, 15 min

Obsahy(1)

Dnes již klasický loutkový příběh režisérky Vlasty Pospíšilové a výtvarnice Šárky Váchové. (Česká televize)

Recenze (30)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Loutkový film o Paní Bídě, co s mošnou, ve které všechno zmizí, přivede k chudobě, zoufalství a oprátce zámožného šlechtice i sedláka a její pustošení může překazit až chudá rodina, která se trpkému osudu postaví poctivou prací. Díky působivě strašidelnému vzezření Paní Bídy, celkově pochmurné atmosféře i mrazivé hudbě, jeden z filmů, který se řadí do mého dětského hororového TOP 5. To odporné "šak-šak-šak-šak-šaááááá" mi zní v hlavě dodnes, i když je to minimálně 20 let, co jsem pohádku naposledy viděl. Doufám, že se k ní ještě někdy dostanu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Inu, (ne)škodná pohádka aneb kterak svědomitá socialistická třída kapitalistickou nemakačenku prací porazila a na duchu nepoklesla. Pro filmové vědce jako bonus studie "čecháčkovství" v podobě slouhy co (do)sloužil. A nebo prostě jen ta nádherně udělaná a stylizovaná pohádka s ponaučením, která se mi ve vzpomínkách v průběhu let spojila v jeden celek s Lakomou Barkou. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Bídné, alespoň z mého úhlu pohledu, jak se však říká: sto lidí, sto chutí; svůj postoj nikomu nevnucuji, jen chci, aby se vědělo, že jsem se nebavil, věru naopak, trpěl jsem jak zvíře, myšlenky těkaly, fyzické projevy se zpomalily... ještě, že to trvalo jen patnáct minut, že Vám to ale byla dlouhá čtvrthodinka, jen co je pravda... jedna hvězdička z milosti... královna je mrtvá, ať žije královna! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento snímek zná v dnešní době asi jen velmi malý počet dětí, protože ti jsou již odkojení americkou produkcí, nebo tradičními českými pohádkami, které se několikrát do roka objevují zas a znova v TV. Každopádně by se však nemělo zapomínat ani na tento klenot, který se může opírat o velice zdařilou animaci. Ta je zde velmi rozmanitá. Máme šanci vidět zchátralé stavení, honosné panství, ale všechno se po příchodu Bídy změní v jednu velkou spoušť. Na rozdíl od smrtky naše hrdinka nepotřebuje kosu a plně si vystačí se svou brašnou. Co do ní jednou vhodí, již nikdo kromě ní nespatří. Ve svých dřevácích a s hejnem krys dokáže vybílit obydlí během krátké chvíle. Nikdo jí nedokáže zastavit, protože ovládá nejeden magický trik a je horší než veš. Obrovský aplaus si zaslouží i hudební doprovod, který měl pod patronátem M. Kocáb. Opět mě tento můj nepříliš velký oblíbenec dokázal velmi mile překvapit a že to byla labutí píseň. Jeho tvorba tak dala šanci vzniknout opravdu zajímavé ponuré atmosféře, která se vám během krátké chvíle dostane pod kůži. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Aha!!! To, že ráno počas Vianoc nájdem zhodou náhod na detskom TV kanáli takýto Československý skvost bábkového filmu by ma nenapadlo ani vo sne. Parádna animácia, neskutočná myšlienka a úchvatná strašidelná atmosféra robia z tohoto kúsku neskutočný filmový zážitok, iba sa mi nezdá, že je to priamo určený pre malé deti. Príbeh sleduje starú babičku ktorá prichádza do kráľovstva. Babička je stelesnená bieda ktorá kade príde, tade roznáša myši, ničí a kradne majetok, necháva zostárnuť budovy predmety jej deštrukcii vďaka zrýchleniu času sa nevyhne nič. Takto ju najprv do kráľovstva nepustia a tak sa rozhodne poobzerať sa po poddaných. Najprv zničí jednu krčmu a potom aj stolára spolu z jeho rodinou. Až potom sa dostáva do kráľovstva a následne zničí panovníka a položí ho na dno až sa zblázni. Potom ako bieda všetko zničí sa na záver vrátime k stolárovi ktorý biedu spolu z rodinou a poctivou prácou prekonáva a je šťastný. Bieda mu už druhý krát nedokáže ublížiť a tak berie nohy na plecia Silný koniec z poučením. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama