Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Zahrada je nezapomenutelný loutkový film o zahradě, partě kluků a zlém kocourovi, od tvůrců úspěšných animovaných příběhů o dvou medvědech, kteří se potkali u Kolína nazvaném Pojďte pane, budeme si hrát. Svou zvláštní imaginativností a tajemností připomíná v jistém smyslu dětský horror. (oficiální text distributora)

Recenze uživatele zputnik k tomuto seriálu (4)

Milovník zvířat (1974) (E01) 

Jediný animovaný díl z jinak loutkové série ZAHRADA. Použitá jednoduchá metoda animace nijak neruší a Břetislav Pojar dokáže i z minima vytěžit maximální efekt - totiž vyjádřit náladu a atmosféru. Snímek obsahuje také několik "nedětských" momentů a motivů (smrt, opilství etc.). Snímek přesto stále zůstává vhodný pro děti, a snad i díky tomuto je snímek schopen "oslovit" i další věkové skupiny. Shrnuto a podtrženo: Břetislav Pojar točil nadčasové a výborné snímky pro všechny věkové skupiny a MILOVNÍK ZVÍŘAT k nim bezesporu patří. Vytvořil a objevil pro (dětské i dospělé) diváky zahradu - místo, kde jednou malí "škrčci“ zažijí řadu dobrodružství. Poznámka: Na snímek MILOVNÍK ZVÍŘAT (1974) dále navazují díly O TÉ VELKÉ MLZE (1975), JAK ULOVIT TYGRA (1976) a VELRYBA - ABYRLEV. Jednotlivé díly jsou dostatečně kompaktní i samy o sobě, avšak zároveň se na sebe (citlivě) odvolávají. ()

O té velké mlze (1975) (E02) 

MILOVNÍK ZVÍŘAT zahradu vytvořil a "páni kluci" v díle O TÉ VELKÉ MLZE zahradu objevují. Snímek je výborně zpracován a obsahuje perfektní hlášky a gagy, kterým se zasměji děti i dospělí. Děj v mnoha snímcích Břetislava Pojara si pomyslně rozděluji na dvě části: V 1. části se odvíjí klasický a vcelku realistický příběh čtyř malých "škrčků", kteří mají své představy o světě, sny, trable etc. Ona 2. část je pak charakteristická jakousi "cirkusovou estrádností", nekonečnou hrou (nejen dětské) fantazie, jenž v určitých momentech hraničí až s fantasmagorií. Poznámka: Loutková forma ZAHRADĚ neskutečně sluší. ()

Jak ulovit tygra (1976) (E03) 

Další (3.) díl ze série ZAHRADA obsahuje neskutečně a dokonale zábavné gagy a hlášky (například: vyprávění o lovu na netopýra nebo hlášky o studené vodě či rozmluva před vstupem do zahrady etc.). Děj snímku je sám o sobě prostý: čtyři kluci se snaží v parném dnu najít kousek stínku na hraní. Svůj "úkryt" před slunečním žárem chtějí kluci nalézt v tajuplné zahradě. S tím však příliš nesouhlasí "samozvaný majitel". Počáteční "dětské remcání" o tom, že na vstup do zahrady mají přece děti plné právo, přechází v rozhodnutí, že do ní půjdou a uloví toho, kdo jim v hraní v zahradě zabraňuje. A právě kolem tohoto "prachobyčejného" (a vlastně i realistického) příběhu se odvíjí obrovitánská hromada výborných vtípků. Shrnuto a podtrženo: Snímek JAK ULOVIT TYGRA považuji (pro mě osobně) za nejvydařenější ze série ZAHRADA a řadím jej i mezi vůbec nejlepší animované snímky, které jsem kdy viděl. ()

Velryba - Abyrlev (1977) (E04) 

4. díl seriálu ZAHRADA. Kluci opět navštěvují zahradu a podnikají zábavnou "pátračku" po největším tvoru ze zahrady - po velrybě. Veselý a přitom hluboký a moudrý snímek o tom, že vlastnictví knih a časopisů ještě moudrého nedělá. ()

Reklama

Reklama