foto

Pavlína Filipovská

  • nar. 28.5.1941 (77 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava

Biografie

Pavlína Filipovská je dcerou herce Františka Filipovského a narodila se v Praze. Vystudovala gymnázium, ale již záhy se uplatnila v televizi, kam nastoupila v roce 1958 jako televizní hlasatelka a uvaděčka dětských pořadů. V letech 1959-1963 byla angažována v divadle Semafor; své tehdejší působení považuje za stěžejní etapu svého profesionálního života. I když pěvecká dráha Pavlíny Filipovské není nijak oslnivá, právě v Semaforu nazpívala svůj životní hit, Včera neděla byla (1959). Tato triviální píseň je dnes spíše úsměvnou kuriozitou, nicméně zůstává neoddiskutovatelnm faktem, že dodnes je jednou z nejprodávanějších písní naší hudební historie.

Se Semaforem přišly také první filmové role, i když nijak velké, jako členka semaforského ansámblu se Filipovská také pochopitelně objevovala v hudebních pořadech. V letech 1965-1969 byla pak členkou divadla Apollo po boku Karla Gotta a dalších. Apollovské angažmá jí přineslo také několik písní modernějšího charakteru, které však v kontextu tehdejší konkurence zanikly. V Apollu se seznámila se zpěvákem Petrem Spáleným, s nímž pak několik let žila a má s ním dceru Pavlínu Volfovou-Spálenou, dnes známou novinářku. V letech 1969-1974 působila Pavlína Filipovská v divadle Rokoko, od roku 1974 pak byla na volné noze. Věnovala se především moderování hudebních a zábavných pořadů (spolupáce s J. Zímou nebo K. Štědrým), později se vrátila k práci pro děti. Po ukončení vztahu s Petrem Spáleným se provdala za Lubomíra Trávníčka.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2012 Síň slávy televizní zábavy - Josef Zíma
2005 Semafor - Největší hity (video kompilace)
1995 Lucerna aneb Boj o lípu (divadelní záznam)
1982 Taneček přes dvě pekla (TV film)
Zpěváci na kraji nemocnice (TV film)
1981 Dubové čarování (TV film)
1978 Kouzelný kolotoč (TV film)
1973 Noc na Karlštejně
1972 Prémie (TV film)
1971 Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
Vodník z kaňky (TV film)
1970 Dospěláci můžou všechno
Já mám kytky rád (TV film)
Námluvy komtesy Gladioly aneb Přistání ve skleníku (TV film)
1969 Ach, ta vojna (TV film)
1967 Sedm žen Alfonse Karáska (TV film)
Ta naše písnička česká
Zelená pro Kmocha (TV film)
1966 Kacafírek (TV film)
1964 Kdyby tisíc klarinetů
Trik aneb Jak dámu okouzlit aneb Jak manžela oblafnout (TV film)
1963 Konkurs
Strašidlo, které se směje (TV film)
1961 Procesí k panence
Člověk z půdy (divadelní záznam)

TV seriály

1977 Zahrada (TV seriál)
O myších ve staniolu (E05)
Velryba - Abyrlev (E04)
1976 Zahrada (TV seriál)
Jak ulovit tygra (E03)
1975 Zahrada (TV seriál)
O té velké mlze (E02)
1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Křeslo (E01)

Dokumentární

2015 Tajemství Františka Filipovského (TV film)
Václav Hybš 80 (koncert)
2014 Televise bude! (TV film)
2012 Josef Zíma Gala (koncert)
2008 Příběhy slavných (TV seriál)
Žízeň po životě (S09E10)
2007 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Karla Štědrého (S03E16)
Příběhy slavných (TV seriál)
Moudrý šašek (S08E14)
2006 Příběhy slavných (TV seriál)
Zdeněk Podskalský - bonviván i skeptik (S07E13)
Velký mistr malých rolí (S07E01)
2004 Bláhový básník Jiří Suchý
Příběhy slavných (TV seriál)
Písničku si cestou notoval (S05E10)
Štěpánka: "Těžší život je lepší" (S05E05)
2003 Pocta Karlu Hálovi (koncert)
2000 Příběhy slavných (TV seriál)
To byl Jiří Sovák (S01E24)
Teď nemám čas, možná jindy... (S01E14)
Neznámý známý Miloš Kopecký (S01E12)
1986 Tančíme stoletími (TV film)
1982 Dorozumívání zvířat (TV seriál)
1969 Úsměvné legendy o hradech a zámcích (TV seriál)
1968 Zpěváci a hudba (TV seriál)
Jiné tóny Pavlíny Filipovské (E01)
1965 Hallo Satchmo
1962 Album Supraphonu (koncert)

Host

TV pořady

2017 Udílení cen Františka Filipovského 2017 (TV pořad)
Velká plavba s Waldemarem (TV pořad)
2015 Kamarádky (TV pořad)
2014 Umění dabingu (TV pořad)
2013 Galashow 60 (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Televizní legendy (TV pořad)
2012 Přelouč - město dabingu (TV pořad)
Český lev 2011 (TV pořad)
2011 Karel Vlach - 100 let (TV pořad)
Město dabingu a staletá historie (TV pořad)
To byl náš hit (TV pořad)
Uchem jehly (TV pořad)
2010 Dobří rodáci a město dabingu (TV pořad) - mod.
2009 Dobrý dabing ještě žije (TV pořad)
2008 Dabing, Přelouč, Polabí (TV pořad)
2007 Život je kabaret (TV pořad)
2006 Tucet receptů z dabingové kuchyně (TV pořad)
Žito (TV pořad)
2005 Vzpomínky nám zůstanou (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Tenkrát na východě (TV pořad)
Šlitr mezi nebem a zemí (TV pořad)
Život plný písniček (TV pořad)
2003 Dabingová pouť (TV pořad)
Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
Jak na to... (TV pořad)
Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
Před dabingem, za dabingem Přelouč musí stát (TV pořad)
2001 Ať se lidi mají rádi... aspoň dnes (TV pořad)
Barvy života (TV pořad)
Hezky od podlahy (TV pořad)
2000 Domácí štěstí (TV pořad)
HIT STOLETÍ (TV pořad)
P.F. (TV pořad)
Věštírna (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Bylo jich pět (TV pořad)
Semafor má 40 (TV pořad)
ČESKÝ SLAVÍK Mattoni '99 (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
Příště u Vás (TV pořad)
1994 Znovu Na Vlachovce (TV pořad)
1993 Kavárnička aneb Dlouho jsme se neviděli (TV pořad)
1992 Legendy taneční hudby (TV pořad)
Raoul Schránil (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
Šance (TV pořad)
1991 Album (TV pořad)
1988 Hudba: Uhlíř, Slova: Svěrák (TV pořad)
1986 Dostaveníčko ve Slatiňanech (TV pořad)
Přijďte k nám na večeři (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1984 Elixír věčného mládí (TV pořad)
Silvestrovská féerie (TV pořad)
Zpívánky (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
1978 Písničky pro pamětníky (TV pořad)
Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
1977 Dostaveníčko s pražskými strašidly (TV pořad)
Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1976 Bylo jich šest (TV pořad)
Dostaveníčko (TV pořad)
Dostaveníčko u Orloje (TV pořad)
1971 Hezky od podlahy (TV pořad)
1967 Gramohit 67 (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
1964 Písničky na zítra (TV pořad)
Vysílá studio A (TV pořad)
1963 Babiččina krabička (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace