Reklama

Reklama

Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?

  • Slovensko Na povale alebo Kto má dnes narodeniny (více)
Trailer 1

Na zapadlé půdě starého domu je tajemný svět.  Bydlí v něm odložené hračky a mají tady své království. Je tam panenka Pomněnka a aby jí nebylo smutno, má tři kamarády: medvídka, rytíře a skřítka. Je jim spolu veselo a každý den si vymyslí nějakou hru. Například, že má někdo narozeniny. Panenka upeče dort a oslavenci zahrají písničku. A pak jdou “ do práce”.  Ale vládce Říše Zla  jednoho dne krásnou Pomněnku nechá unést. Její kamarádi se vydají panenku zachránit. Vždyť opravdoví přátelé udělají jeden pro druhého všechno a nebojí se ničeho a nikoho! (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (125)

Pejpr 

všechny recenze uživatele

V kině nás bylo celkem 6 a nesedět vedle mě Des2, tak se u toho tolik nezasměju. Nebudu tady rozebírat, jak si pohádku užije dospělý nebo dítě, ale jak jsem si to vychutnal já - 19 letý. Příběh je prostý a nestojí za zmínku. Ale na co bych chtěl především upozornit jsou jednotlivé postavy. Medvídek Mucha (zjevně Alfons), jeho nepřehlédnutelný kufr s KPZetkou (krabičkou poslední záchrany) a věčně nedojezený koláč. Pak hovno Šubrt (pomyslete už jenom ten nápad - udělat hrdinu animované pohádky z hovna), který ve mně zanechával stejný pocit jako pan Brambůrek z Toy Story. Jen mi u něj trochu vadila ta neskrytá reklama na Mattoni. Nejlepší ze všech však byla myška Sklodovská (zjevně Marie Curie), která si dokázala poradit vždy a za všech okolností. Obecně surrealsimus nemám rád, ale tady mi nevadil, ba dokonce mě bavil. Snad jen u jedné nebo dvou scén (hodiny a klonování panenek) jsem byl zmaten víc, než bych chtěl. Vadilo mi násilné našrouboání hraných scén. Přišlo mi to jakoby Bárta nevěděl, jak dál, a tak to nechal prostě na "deus ex machina". K animacím chci jenom dodat, že s takovými omezenými prostředky s jakými Bárta musel pracovat, vytvořil velmi roztomilou pohádku. Jasně, Pixar to není, ale i přes to to ujde. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

....až pojede vláček, pokvete nám máček. Pěkné, České putování odložených hraček na pomoc ztracené a unesené princezně. Citát : KRASOŇ - Tak tedy vzhůru, na tu velkou tůru !!!! MUCHA - Už zase ?? Při dramatickém letu letadla - vysavače je na pár vteřin vidět Ferda mravenec - práce všeho druhu, tentokráte jako malíř. Ve filmu je spousta odkazů na další české pohádky. A je to vlastně takové varování před diktaturou jednoho člověka, v našem případě zajímavě zahraném Jiřím Lábusem. A jak je ten člověk schopen vyvolat válku pro jednu maličkost a to kvůli ženě, ale pěkná žena není zase taková maličkost a tak si položme otázku, kdo by kvůli pěkné ženě nevyvolal válku ? Hudbu dělal Michal Pavlíček a na dvd je spousta materiálu. ()

Reklama

Bajda 

všechny recenze uživatele

TOHLE je směr, kterým se má ubírat český animovaný film!!! Na půdě určitě není bezchybné dílko a existuje plno věcí, které by mu šly vytknout. To ale nic nemění na tom, že má krásnou atmosféru, nenudí, neurazí, pobaví děti i dospělé (ověřeno v kině) a pokračuje v tradici českého animovaného filmu, což už téměř nikdo nedělá. Místo toho se radši snažíme napodobovat a vydělat na úspěchu moderních Pixaráckých filmů a vznikají takové nesmysly jako Kozí příběh. Uvidíme, kolik vydělá Půda a třeba se dočkáme dalších, podobně roztomilých filmů. ()

czejny 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby krásný svět. Vše, co jste kdy viděli zaprášené na vaší půdě v tomto filmu ožívá a prožívá své kouzelné příběhy plné fantazie. Ačkoliv na první pohled se může zdát, že to je pouhá vykrádačka Toy Story nebo, že autor nepřichází s ničím originálním, opak je pravdou. Jiří Barta přichází s hračkami pěknými, malými, prapodivnými i ošklivými. Všichni mají své místo mezi tím vším harampádím. Díky propojení animace a nenápadným digitálním trikům se můžeme nechat unášet tím, jak se igelit promění v moře, křídou nakreslené čáry v koleje nebo vysavač v letadlo. Vše spoléhá na divákovu imaginaci, proto kdo není v hloubi duše alespoň trochu dítětem, tu filharmonii sršící z každého záběru možná neuvidí. Když už jsme u té filharmonie, celému snímku vévodí velká hudba, která velkým dílem přispívá k té správné atmosféře. Dabing jako u jednoho z mála filmů je povedený a dokonce velice příjemný. Diktátorská hlava s děsivou podobou Jiřího Lábuse okolí komanduje propagandistickými hesly jako za doby, kdy ještě nějakému pohlavárovi stála na stole. Pravdou je, že příběh není nejsilnější stránkou filmu, ale vše nahrazuje ta všudypřítomná nostalgická atmosféra starých časů. Obzvláště povedený je konec, kde se vyskytla jedna dokonalá "metonymie". Jak symbolické, když se staré hodinky promění v nekonečnou studnu a pohltí vše špatné... ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Velice pěkná a nápaditá pohádka pro dospělé. Mně osobně se velice líbilo nápadité využití různých věcí na staré zaprášené půdě. Film má díky tomu svou krásnou poetiku, i když nehýří nejlepšími efekty a nejmodernější animací. Navíc jde o otevřenou kritiku všech totalit a absolutní moci nad jakýmkoliv člověkem - to nepovažuju za rýpání se v minulosti, ale za stále aktuální hrozbu, které je potřeba se bránit, především správným nastavením hodnot. Z postav se mi nejvíc líbila Pomněnka, která udržovala "rodinný krb", a proto taky nikdo neváhal pro její záchranu něco obětovat. Z mého pohledu velice pěkné a pohádkové - dobro je tu dobré a zlo zlé. Jak film působí na děti nemohu bohužel posoudit, ty naše jsou ještě příliš malé :-) Zajímavé komentáře: kinej, rikitiki, gudaulin, D. Moore, Slarque. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Film zahrnuje 1175 záběrů, z toho 498 trikových. (Trainspotter)
  • Český lev 2009 za výtvarný počin roku. (zdeny99)

Reklama

Reklama