Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2019. Zemí se přehnala neznámá nákaza, která přeměnila naprostou většinu všech obyvatel v upíry. Lidé teď patří mezi ohrožený, podřadný druh. Jsou nuceni se ukrývat před upíry, kteří je usilovně udržují na pokraji vyhynutí, aby se měli čím živit. Edward Dalton (Ethan Hawke), vědec, který se odmítá živit lidskou krví, se snaží vytvořit umělou krevní náhradu, co by dokázala udržet upíry při životě. Času a naděje ale zbývá jen velice málo – než Ed potká Audrey (Claudia Karvan), lidskou ženu, která mu pomůže k překvapivému objevu. Vyzbrojen informací, za kterou by upíři i lidé byli ochotni zabíjet, je nucen pustit se do nebezpečného boje, který rozhodne o osudu lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (696)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Daybreakers se hned na začátku vytasí s pravděpodobně nejlepší prologovou scénou uplynulého roku a ta bohužel zůstane do konce filmu nepřekonána, byť plamenné okovy či zdravotní vyjížďka k slunečnému jezeru se o její sesazení urputně snaží. Pokud ale přihlédnu k rozpočtu, tak určitě velmi silné tři. Krev je zde na denním pořádku, hlavní hrdina kouří jednu cigaretu za druhou, "fuckovací" momentky jsou naštěstí přítomny... zkrátka eRkový snímek podle mého gusta. Příběh sice není kdovíjak dechberoucí, ale vždyť ono je to vlastně úplně jedno, protože dokázat natočit za těch pár drobných takovouhle šílenou jízdu, která se zároveň striktně drží zákonitostí upírského žánru, to si zaslouží respekt. Edward Dalton > Edward Cullen ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Upíři, zombie a bůhví jaký jiný havěti už jsou tak propíraný témata, že je problém najít nějaký námět, který by ještě nebyl zfilmovaný. U Svítání to každopádně zase vyšlo. Zase se jedná o film, který svým obsahem dokáže být úplně jiný, ale opět je, alespoň pro mě, hrozně nudnej. Akce byla slušná, ale víc z toho dělali horor. Příběh neměl city a vlastně mě vůbec nezajímalo jak to dopadne. To je to nejhorší, co film může podkat. Přesto zpracování bylo super. ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Pôvodné ,,až Matrixovské,, nastolenie upírskeho sveta a jeho pravidiel veľmi zaujímavé. Prvotné milé prekvapenie však opadlo v priebehu pár minút a už som sa potom viezol len na vlastnej vlne pohŕdania, nudy a znechutenosti. Celé sa to jednoducho nejako zvrtlo. Scenár sa stal ťažkopádnym (ako keby tvorcovia nevedeli čo s tým a už to chceli len celé nejako dokopať do konca) a nezaujímavým (akcia natočená zle, rozhovory fádne a atmosféra žiadna). Každou pribúdajúcou minútou ma to bavilo menej a ku koncu sa to už takmer nedalo vydržať. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

"Rychlíkový efekt" zamrzí, ale jinak naprostá spokojenost, podepřená především vynikajícím obsazením (Hawke a Neill výborní, na Dafoeův akcent je třeba si zvyknout), za 20 milionů dolarů neskutečnou vizuální pastvou pro oči (triky jsou za takový peníz absolutně na úrovni) a vůbec ne tak blbým scénářem, jak někteří tvrdí. Ano, není to oscarový materiál a ústřední zápletka by chtěla trochu zahustit, popřípadě dostat ještě pár minut stopáže k dobru, ale Spierigovic společenská sonda, beroucí si na paškál témata genocidy, ztrátu lidskosti, touhu po přežití a v neposlední řadě vyhynutí druhů a evoluci, je i přes svou "bleskovost" dostačující, zobrazený upíří svět funkční a zásadní zvraty s lékem, které vycházejí z poznatků tradiční medicíny, mi žíly rovněž netrhaly. A v rámci gore efektů dává Svítání takovému Vlkodlakovi těžce na hubu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmu nemožno uprieť istú dávku originality, aspoň čo sa týka upírskych filmov z poslednej doby. Nejaká inšpirácia Matrixom tu je cítiť, ale nevadí to. Prvá polovica filmu, kde je zobrazený svet upírov je určite zaujímavá, škoda , že neskôr sa v pôsobivosti trocha povolilo a dôraz sa kládol skôr na akciu. Osobne by som rád videl nejakú rozšírenú verziu, to pomalšie tempo z úvodu i atmosféra filmu sedeli podstatne lepšie. Záver sa zvrtol trochu prirýchlo, ale vzhľadom k pre mňa nie príliš zaujímavej sérii Underworld, sa prikláňam k slabším štyrom. 70%. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • V novembri 2004 získala spoločnosť Lionsgate scenár Svitania, ktorý napísali bratia Peter a Michael Spierigovci. Dvojica sa už preslávila snímkou Undead (2003), a preto dostala aj réžiu tohto filmu. (Greenpeacak)
  • Spoločnosť Bromley Marks, ktorá sa vyskytla vo filme, je pomenovaná podľa Patricie Bromley Marks, manželky Dicka Marksa, austrálskej legendy reklamy a mentora bratov Sprierigovcov. (Greenpeacak)
  • Nakrúcanie sa začalo 16. júla 2007 v Austrálii na Zlatom pobreží (Gold Coast) v Queenslande u Warner Bros. Movie World studio a v Brisbane. (Greenpeacak)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Kapitán Blood ve vesmíru

Kapitán Blood ve vesmíru

04.08.2009

Včera jsme tu měli piráty karibské, dnes se střežte pirátů vesmírných. Studio Warner Bros. se rozhodlo natočit novou verzi klasického dobrodružství z roku 1935. Captain Blood byl jedním z filmů,… (více)

Reklama

Reklama