Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2019. Zemí se přehnala neznámá nákaza, která přeměnila naprostou většinu všech obyvatel v upíry. Lidé teď patří mezi ohrožený, podřadný druh. Jsou nuceni se ukrývat před upíry, kteří je usilovně udržují na pokraji vyhynutí, aby se měli čím živit. Edward Dalton (Ethan Hawke), vědec, který se odmítá živit lidskou krví, se snaží vytvořit umělou krevní náhradu, co by dokázala udržet upíry při životě. Času a naděje ale zbývá jen velice málo – než Ed potká Audrey (Claudia Karvan), lidskou ženu, která mu pomůže k překvapivému objevu. Vyzbrojen informací, za kterou by upíři i lidé byli ochotni zabíjet, je nucen pustit se do nebezpečného boje, který rozhodne o osudu lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (696)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Svítání je hodně netypický horor. Je to spíše sociální (až politická) studie světa, který není ovládán lidmi, ale jejich démonickou obavou, monstrem ze stínů a vycházející jen v noci. Bratři Spierigové zacházejí s upíry velmi elegantně a současně kriticky vůči současné společnosti. Je vážně tak velký rozdíl mezi upírem a člověkem? Oba vykořišťují slabší druhy, oba se snaží za každou cenu udržet svou společnost pohromadě, ať to má jakékoliv dopady (syntetická krev=genetická úprava rostlin a potravy) a mnoho dalšího. Důležité postavení zde má Slunce, které je přeci už od dávných dob považované za "nositele života" i přeměny. Svítání jsem nebral jako čistý horor, ale jako výjimečnou představu světa, který si žádný autor nepokusil vytvořit a představit v komplexní podobě s takovou spoustou detailů (občerstvení v metru, starý dobrý odporný upír jako odpad společnosti, který nemá dlouhou dobu krev a další, Chevrolet je auto upírů:)) a symboliky. Pro mě tedy rozhodně žádné zklamání, spíše elegantní a atmosférické vystřízlivění z hloupých hororovů o krvelačných zrůdách z rakví. Spierigové mají styl, odvahu a smysl pro ironii. Ta zpomalená scéna před závěrem je působivá a bojím se, že jednou lidstvo bude stát (nebo už stojí?) před hodně podobnou hrozbou konce své společnosti jako upíři ve Svítání... Více zde. Skvělé v detailech, nestabilní jako celek. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Uhodněte film, který je o upírech, hlavním hrdinou je postava jménem Edward a není to Stmívání:) Daybreakers v sobě míchají hned několik upírských klasik. Máme tu nějaké ty podobnosti především se Stmíváním, Pravou krví i Prokletím Salemu. Jako ten největší charismatický upírský kápo se zde jeví Sam Neill, jehož postava nese znaky podobné Arovi z Twilight a magické vyzařování a chladnou uhrančivost Erica Northmana. Ethan Hawke se jednoho dne setká s Willemem Dafoem, od něhož se dozví, jak lze upírskou nákazu zcela vymítit. A to naprosto stejným způsobem, který upíry zahubí. Sluncem. Svítání mělo potenciál, aby se stalo skutečnou lahůdkou, ale až příliš jednoduše vystavěný příběh, přemíra akce, brutality a rozprskávajících se upírských vnitřností udělaly své, a i když mně snímek bavil, nedokázala jsem vydržet do konce, a posledních asi 15 minut jsem prospala:) ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

V době Stmívání, Nového měsíce či Zatmění se každý nový upírský horor staví do pozice zjevení a láká k častému nadhodnocování. Svítání není špatný film, ale mohl být ještě o mnoho lepší. Ethan Hawke a Sam Neill ze svých rolí vytřískali co to dalo, režisérská dvojice na druhou stranu přinesla do kin film, který je určen pro mainstreamové publikum, bohužel. A tak Ethanovo a Samovo snažení vyjde vniveč. Svítání se mohlo stát podobným kultem jako Blade či seriálový True Blood, nevyužitý potenciál tak zamrzí dvojnásob. Největším zklamáním je však Willem Dafoe, kterému to hláškování tentokrát moc nešlo. Ale dost k záporům, prostředí působí velmi uvěřitelně a krevní kavárny, zatemnění vozů nebo zabezpečení domů vypadá hodně sexy. Sexy mohl vypadat celý film, škoda jen menší odvahy autorů dotáhnout jej někam dál. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Daybreakers se hned na začátku vytasí s pravděpodobně nejlepší prologovou scénou uplynulého roku a ta bohužel zůstane do konce filmu nepřekonána, byť plamenné okovy či zdravotní vyjížďka k slunečnému jezeru se o její sesazení urputně snaží. Pokud ale přihlédnu k rozpočtu, tak určitě velmi silné tři. Krev je zde na denním pořádku, hlavní hrdina kouří jednu cigaretu za druhou, "fuckovací" momentky jsou naštěstí přítomny... zkrátka eRkový snímek podle mého gusta. Příběh sice není kdovíjak dechberoucí, ale vždyť ono je to vlastně úplně jedno, protože dokázat natočit za těch pár drobných takovouhle šílenou jízdu, která se zároveň striktně drží zákonitostí upírského žánru, to si zaslouží respekt. Edward Dalton > Edward Cullen ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Daybreakers. Film, který byl dvojkou mého očekávání v tomto roce. Klasičtí upíři nejsou přežití. Po hororech, jako 30 dní dlouhá noc bych řekl, že film v kterém vévodí v zrcadle neviditelní, sluncem a kůlem stoprocentně usmrcení upíří, nemůže obstát. Omyl, tento film vrací upířský žánr zpět na své místo a nutno podotknout, že velmi zdařile. Po dlouhé době se mi neuvěřitelně líbil příběh. Zajímavě, ale neoriginálně je zde zobrazen třídruhový svět (lidé, upíři, nadupíři), něco podobného jsme viděli v Blade 2, ale v o dost horším podání. Svět, v kterém výsostně vládnou upíři a lidé jsou loveni, se skrývá podstata mého nadšení. Zobrazení člověka, jako lovné zvěře vždy potěší. Líbila se mi přiměřená stopáž a nedostatek hluchých míst, v kterých by se nic nedělo. Nelogičnosti jsem přehlížel, kdybych měl řešit, proč se lidé hromadně přemísťují v noci, když ve dne je to mnohem bezpečnější, zkazil bych si zážitek, který jsem díky vypnutí mozku dostal. Sam Neill hraje s přehledem a grácií, Hawk hraje svůj standart a Dafoe trošku pokulhává. Dávám pět hvězdiček, ačkoliv cítím, že film je tak na solidní tři, ale kašlu na to. Na tento film jsem se těšil a po zklamání z The Road a Pevného pouta konečně očekávaný film, který mě potěšil. Škoda toho neakčního finále a otevřeného konce. 90% 02.02. 2010...02/19 nejočekávanějších 2010 ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Nakrúcanie sa začalo 16. júla 2007 v Austrálii na Zlatom pobreží (Gold Coast) v Queenslande u Warner Bros. Movie World studio a v Brisbane. (Greenpeacak)
  • Filmová postava Lionela 'Elvise' Cormaca (Willem Dafoe) dostala jméno na základě hercova kladného vztahu ke skladbě "Burning Love" od Elvise Presleyho. Ve spojených státech měl pak snímek premiéru v den narození Elvise Presleyho, tedy 8. ledna. (Conspi)
  • Ethan Hawke bol obsadený do hlavnej úlohy v máji 2007 aj napriek tomu, že spočiatku rolu odmietal, resp. váhal. Ako dôvod uvádzal, že nie je veľkým fanúšikom žánru. Nakoniec ho presvedčil vlastný pocit o tom, že tento film nie je typickým béčkom. (Greenpeacak)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Kapitán Blood ve vesmíru

Kapitán Blood ve vesmíru

04.08.2009

Včera jsme tu měli piráty karibské, dnes se střežte pirátů vesmírných. Studio Warner Bros. se rozhodlo natočit novou verzi klasického dobrodružství z roku 1935. Captain Blood byl jedním z filmů,… (více)

Reklama

Reklama