Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2019. Zemí se přehnala neznámá nákaza, která přeměnila naprostou většinu všech obyvatel v upíry. Lidé teď patří mezi ohrožený, podřadný druh. Jsou nuceni se ukrývat před upíry, kteří je usilovně udržují na pokraji vyhynutí, aby se měli čím živit. Edward Dalton (Ethan Hawke), vědec, který se odmítá živit lidskou krví, se snaží vytvořit umělou krevní náhradu, co by dokázala udržet upíry při životě. Času a naděje ale zbývá jen velice málo – než Ed potká Audrey (Claudia Karvan), lidskou ženu, která mu pomůže k překvapivému objevu. Vyzbrojen informací, za kterou by upíři i lidé byli ochotni zabíjet, je nucen pustit se do nebezpečného boje, který rozhodne o osudu lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (696)

akisha 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to nenatočil někdo schopnější. Tady to vyloženě bije do očí, protože je zřetelně poznat, že tenhle film měl na mnohem víc. Vyskytne se pármomentů a dobrých scén (honička v autě, záběry na upíry žijící běžný život v nočním městě, plakát se strýčkem Samem), ale to jsou jen střípky toho, co si člověk po zhlédnutí pamatuje. A mělo to docela originální pointu, kterou by schopnější režisér dokázal určitě pozvednout nejmíň o třídu výš. Ethan ale hrál skvěle a Neill jakbysmet. (Kde je ten hodný Alan z Jurského parku?) Narozdíl od zmršené Legie plave Svítání v průměru, v rámci posledních "upířin" je to nadprůměr, s přihlédnutím ke svému potenciálu je to zatraceně promarněný námět. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Obrovské sklamanie. Vlastne som takto naposledy trpel pri Nispelovom Piatku trinásteho. Nefunguje tu nič. Má to pekné, prefiltrované obrázky a občas kompozične zaujímavý záber, ale niet v tom žiadneho štýlu, atmosféry či ucelenej formy. Základný nápad je dobrý, ale celá story totálne vycucaná z prsta, s instantnými osobnými drámami a nezaujímavými postavami (Dafoe má byť cooler, ale každá jeho "drsná hláška" je trapas na pohľadanie). Akčné scény napospol samoúčelné a veľmi zle zostrihané, bez náznaku dynamiky. Digitálne triky úbohé, tie "ručné" smiešne. Hudba príšerná. Z hercov zaujme jedine Sam Neill - zaňho jedna, za to šťavnaté gore druhá hviezdička. Už viem, prečo to tak dlho odkladali a nechceli pustiť do kín. ()

Reklama

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Tvůrci přišli se zajímavým nápadem, který ovšem nedokázali dotáhnout, až do úplného konce. Takže z mnou očekávaného obrození vampire filmografie se urodilo pouze dobře provedené Akční Béčko. Potenciál celého filmu mě přišel dost zahozený a i když se bratři Spierigové snažily udělat kontrastní nebo apokalyptické záběry a nápady také nešetřili, po celou dobu jsem byl dějově sterilní a koukal na Daybreakers jako zombie zavřená za plastovým oknem na maso . . . má hlad, ale nekousne si. Hudební doprovod mi přišel dost nevýrazný. Obměna na klasické Vampire Horory na které je divák zvyklý. Lepší 3 *. 60 % ()

petero 

všechny recenze uživatele

Daybreakers už v trailery ukázal všetky svoje tromfy, no vo filme to nepodtrhuje žiadne Placebo a tak tá pôsobivosť scén je tatam. Napriek tomu je to pokrok pre bratov Spierigovcov, v porovnaní s ICH debutom Undead, je toto pozerateľný film. Opäť kombinujú zbrane, tentokrát žiadna trojhlavňová brokovnica ale brokovnica s kušou. Tak ako i Undead, film má dobré nápady, len scenáristicky sú akosi nezúžitkované a režijne sa tiež výrazne nepredviedli. Béčkovosti sa nevyhnú keď v ich filme po zásahu šípu upíry vybuchujú ako rozbušky. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mírně nedopečený, ale přesto dobře konzumovatelný film. Ačkoli se mi Svítání líbilo, mrzí mě, že není zdaleka tak kvalitní a zajímavé, jakoby bývalo mohlo. Ve zdejším originálně pojatém světě by se mohl odehrávat mnohem netradičnější příběh. Režisérské duo odvedlo obstojnou práci, pár zaškrobrtnutí se však najde (např. chudokrevní v řetězech - velmi promarněná scéna). Tvůrčí nezkušenost je ale patrná především v dialozích, které se skládají zásadně pouze ze schematických hlášek, což je jediná věc, kterou jsem při sledování vnímal vyloženě negativně. Viděl bych to na 70 %. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • V novembri 2004 získala spoločnosť Lionsgate scenár Svitania, ktorý napísali bratia Peter a Michael Spierigovci. Dvojica sa už preslávila snímkou Undead (2003), a preto dostala aj réžiu tohto filmu. (Greenpeacak)
  • Spoločnosť Bromley Marks, ktorá sa vyskytla vo filme, je pomenovaná podľa Patricie Bromley Marks, manželky Dicka Marksa, austrálskej legendy reklamy a mentora bratov Sprierigovcov. (Greenpeacak)
  • Počas scény v titulkoch, keď si malé dievčatko píše list na rozlúčku, je záber na kalendár, ktorý je otočený na apríl 2019. Tento mesiac však začína v pondelok a nie v utorok, ako je ukázané vo filme. (Gottfried)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Kapitán Blood ve vesmíru

Kapitán Blood ve vesmíru

04.08.2009

Včera jsme tu měli piráty karibské, dnes se střežte pirátů vesmírných. Studio Warner Bros. se rozhodlo natočit novou verzi klasického dobrodružství z roku 1935. Captain Blood byl jedním z filmů,… (více)

Reklama

Reklama