Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vtipný, dojemný a mimořádně půvabný film Zvony od sv. Marie se co do zábavnosti zcela vyrovná svému předchůdci, oscarovému vítězi Farář u svatého Dominika (Oscar za nejlepší film roku 1944). Bing Crosby tu znovu vytváří svou ceněnou (Oscar za nejlepší mužský herecký výkon) roli kněze, otce O´Malleyho, který tentokrát dostane za úkol posoudit situaci na finančně upadající farní škole. Veselý a irsky bezstarostný O´Malley se ovšem brzy dostane do sporu s nesmlouvavě rozumnou sestrou představenou Mary Benediktou (Ingrid Bergman získala za svůj výkon Zlatý glóbus), jejíž názory na způsob výuky se od těch jeho poněkud liší. Více než jejich roztomilý souboj ovšem školu ohrožuje něco jiného – na pozemek má zálusk hrabivý byznysmen Horace P. Bogardus (Henry Travers – Život je krásný) a sestřičky i jejich žáky už může zachránit snad jen zázrak. Najde se pro tuhle ďábelskou situaci andělské řešení? (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Sestra Benedikta (Ingrid Bergman) se narodila ve Švédsku, stejně jako její představitelka. Ingrid Bergman ve filmu zazpívá i písničku o jaru ve svém rodném jazyce. (Ganka)
  • Scénář ke Zvonům od svaté Marie byl původně napsán dříve než Farář u svatého Dominika, který byl plánován jako pokračování, zatímco právě Zvony od svaté Marie měly být prvním dílem příběhu. (StarsFan)
  • V roce 1945 získali Bing Crosby a Leo McCarey Oscara za nejlepšího herce a nejlepšího režiséra filmu Farář u svatého Dominika. Když Ingrid Bergman přebírala v tom samém roce Cenu Akademie také, prohlásila: "Jsem ráda, že jsem vyhrála, protože zítra začínám natáčet pokračování Faráře u svatého Dominika s Bingem Crosbym a Leem McCareym, a bála jsem se, že kdybych neměla Oscara, ani by se se mnou nebavili." (StarsFan)
  • Jedná se o první filmové pokračování, které bylo nominováno na Oscara za nejlepší film. (StarsFan)
  • Bing Crosby si za svou roli otce O'Malleyho vysloužil nominaci na Oscara a stal se prvním hercem, který byl nominován za tu samou postavu dvakrát (o rok dříve získal Oscara za film Farář u svatého Dominika). Něco podobného se herci podařilo znovu až o třicet let později, kdy byl Al Pacino nominovaný za postavu Michaela Corleona v prvním a druhém díle Kmotra. (StarsFan)
  • Na natáčení dohlížel katolický kněz, který měl sloužit jako poradce filmového štábu. Během natáčení poslední scény filmu se Bing Crosby a Ingrid Bergman dohodli, že si z něj vystřelí a požádali režiséra, aby jim dovolil natočit záběr ještě jednou. V něm si jako kněz O'Malley a sestra Benedicta během rozloučení padli kolem krku a doprovodili ho vášnivým polibkem, zatímco skutečný kněz okamžitě vyskočil a křičel, že s danou scénou nesouhlasí. (StarsFan)

Reklama

Reklama