Reklama

Reklama

Uprostřed velkorozpočtových středověkých slavností se král Richard vydává na křížovou výpravu a zanechává svého bratra, prince Johna, jako regenta. Ten se vzápětí ukáže jako krutý, chamtivý a proradný tyran. Vstupte do světa Robina Hooda, akrobatického ochránce utlačovaných, který se snaží dát věci do pořádku pomocí šermířských kousků a napínavých nebezpečenství! (Film Europe)

(více)

Recenze (22)

mortak 

všechny recenze uživatele

Po rozverné první půlhodině (Robert je chrabrý v boji, ale velmi bojácný co se týče žen) se film zlomí do drsného líčení tyranie v Anglii (mučení, zabíjení, věšení), přičemž Gisbourne úspěšně intrikuje při cestě křížáckého vojska, aby se divák v závěrečné třetině dočkal klasického Fairbanksova řádění. Jak drsnost některých scén, tak Robinovo dobývání hradu pozdvihují tento blockbuster dvacátých let do nadprůměru. Fairbanks si udělal z hradu jednu velikou prolézačku a dynamika těchto scén je i po skoro sto letech fascinující. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Film má poněkud pomalejší rozjezd. Než se hrabě Huntigdon (nebo tak nějak se to psalo) zamiluje do Mariany a odjede do války s Francouzi, uběhne pěkná řádka filmového materiálu. Když se ale pod tlakem okolností z války vrátí a konečně se z něj stane Robin Hood - bojovník za krále Richarda, film nabere příjemně rychlé obrátky. Mnoho scén je opravdu vtipných a ty akční jsou často vskutku krásně promyšlené - třeba když se Fairbenks pohybuje po zábradlí nad vysokou zdí a už už to vypadá, že spadne... Myslím, že Fairbanksův Robin Hood mohl mít trošku kratší stopáž, jinak se mu nedá téměř nic vytknout - je dramatický, vtipný, akční, romantický - a to vše mu vychází. určitě by si našel cestu i k dnešnímu publiku, kdyby mu byla dána příležitost... ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Douglas Fairbanks se v apartním Hoodově kloboučku skutečně objeví až někdy po 75. minutě a film má dokonce napsanou 6. min. přestávku. Ne, že by nebylo na co koukat, naopak, film je to zábavnější, akčnější, nápaditější a velkolepější než předchozí Fairbanksův mstitel chudých a bezpráví - Zorro. Jen místo sestavování zbojnické bandy (čítající tentokráte několik desítek bojovníků) sledujeme jak se Fairbanks coby Sir Huntingdon zbavuje díky Lady Marion panického strachu z žen, atmosféru na dvoře Richarda Lví Srdce, jeho putování do svaté války nebo intriky a útlak prince Johna v králově nepřítomnosti. A i potom namísto zbojničiny jde spíš o "politický odboj" a záchranu Lady Marion. Jinak to je ovšem klasický dobrodružný spektákl se vším všudy. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Fairbanks nám Robina Hooda představuje jako hraběte z Huntingdonu (nikoliv z Locksley), nejlepšího králova rytíře a přítele, který má tak trochu problém se ženami :-))) Král ho téměř násilím musí nutit, aby si jednu vybral a tak si Robin vybere, koho jiného než Lady Marion? Tenhle Fairbanksův film je mnohem výpravnější než třeba jeho o rok starší Tři mušketýři. Druhá půlka filmu je naprosto nabitá skvělou akcí. Rozhodně ani přes svojí délku nenudí. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No nevím.. Pustil jsem si to s tím, že bych se mohl dočkat něčeho co alespoň pokukuje po kvalitách Zloděje z Bagdádu, ale šeredně jsem se zmýlil. Půl filmu z charismatu Fairbankse nevidíme víc než knír ztrácející se ve středověké zbroji a poměrně jednoduchá zápletka je vyprávěna zbytečně složitě a krkolomně. Ve druhé polovině už Fairbanks sice nasadí kamaše, ale režie nedokáže jeho pohybové nadání využít jinak než že otravně hopsá po lese jak méďa gumídek na perníku. Není tam snad jediná výraznější scéna, akce, choreografie, která by diváka mohla nadchnout a až na pár drobných detailů a vtípků je to vlastně nuda. Mnozí tady sice píší hlášky o úžasně propracovaných akrobatických choreografiích, ale oproti už zmiňovanému zloději z Bagdádu, nebo vlastně čemukoliv od Fairbanksova kámoše Chaplina, je to zývačka. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Robin Hood byl v době svého uvedení v roce 1922 nejdražším filmem, který byl kdy natočen. (Film Europe)
  • 30 metrů vysoká stavba středověkého hradu zabírala ještě více prostoru než proslulé babylonské hradby z filmu Intolerance (1916). (everlong)

Reklama

Reklama