Reklama

Reklama

Muž na laně

  • Velká Británie Man on Wire
Trailer 2

Obsahy(1)

7. srpna 1974 byl spáchán „umělecký zločin století“. Pachatelem byl francouzský vizionář, pouliční umělec, kapesní zloděj, provazochodec a především snílek, který by pro uskutečnění svého snu neváhal i zemřít – Philippe Petit. „Byla by to krásná smrt. Vždyť bych zemřel při provozování své vášně,“ říká dnes francouzský dobrodruh, který ilegálně přešel po ocelovém laně mezi newyorskými „dvojčaty“, v té době nejvyššími budovami světa. Samotná příprava akce zabrala Petitovi a jeho skupině spolupracovníků osm měsíců. Ve strhující rekonstrukci poskládal režisér James Marsh vzpomínky všech zúčastněných, z nichž je zřejmé, že i když byla akce promyšlena do nejmenších detailů, stačilo málo a na titulních stránkách světových deníků by fotka Petita procházejícího se téměř půl kilometru nad zemí mezi „dvojčaty“ chyběla. Skvěle dramaturgicky vystavěný snímek s napínavou dramatizací této unikátní akce využívá množství autentických záběrů a fotografií, které si Petit a jeho spolupracovníci pořizovali, a ve vhodných chvílích nechává naplno vyznít působivou hudbu Michaela Nymana. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (166)

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavě pojatý dokument o jednom pozoruhodném artistickém kousku. Snad jen poznámku k Phillipovi. Díky naprosté šílenosti onoho podniku jsem Phillipovi žral jeho image snílka, člověka zanořeného do uměleckého projevu a povzneseného nad pozemský materialismus. "předvedu něco tak nadpozemského a oni se mne ptají proč ? Jak americké". Já se ovšem ptám, proč pak vo*ukat první holku, která muj kousek žere, proč se chlubit, že jsem zaplnil přední stránky novin a proč pózovat ve fancy kožichu. Trochu si mě zklamal Filípku. Jo a ad ten odkaz na Clockwork orange, všimli jste si té podoby (ať už skutečného mladého Phillipa či herce hrajícího v rekonstruovaných scénách) Petita s Malcolmem McDowellem ? ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ocenění: Oscar '08 - dokument BAFTA - britský film; nominace: cena Carla Foremana za nejslibnějšího nováčka (producent S. Chinn) MFF Karlovy Vary - dokument (delší 30 minut) Boston Society of Film Critics Awards - dokument British Independent Film Awards - britský dokument Chicago Film Critics Association Awards - dokument Independent Spirit Awards - dokument Las Vegas Film Critics Society Awards - dokument National Board of Review - dokument Phoenix Film Critics Society Awards - dokument Satellite Awards - dokument San Diego Film Critics Society Awards - dokument Austin Film Critics Association - dokument FF Sundance - Cena diváků za dokument, Cena Velké poroty za dokument Toronto Film Critics Association Awards - dokument .....Kamera : Igor Martinovic. Hudba : J. Ralph a Michael Nyman. Působivé a hrůzyplné ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

u tohoto dokumentu mě zaujalo jeho zpracování. Velice dobrou formou ukázal vášeň slavného provazochodce překonávat překážky a jít si za svým snem, i když to nebylo vůbec jednoduché a navíc musel kvůli tomu porušovat zákony. Ale jak se říká, co je nezákonné nemusí být vždy nemorální a s tím plně souhlasím. Dokument mě překvapil hodně a protože jsem to nečekal, tak si i těch 5 hvězdiček zaslouží. [ PŘÍBĚH: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Film vlastně vypráví o přípravách Philippa Petita přejít po laně mezi budovami WTC a o samotné akci. Díky tomu je samozřejmě přeplněn hovory, v nichž všichni zúčastnění popisují sebemnší detaily. Ale i přes tyto "mouchy" (zdlouhavost rozhovorů) se podařilo na diváka přenést to nezměrné nadšení, touhu a radost z každého úspěchu. A když Philippova přítelkyně vypráví, jaká to byla krása, vidět kráčet člověka proti obloze mezi Dvojčaty, věříte ji. A věřím i tomu, že v tom okamžiku-trvajícím 45 minut, byt Philippe Petit blíže bohu než kdokoli kdykoli z nás. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Poté, co jsou Philippe Petit a jeho krajané vzati do vazby, jsou vyšetřováni policií. Frázi "Man on Wire" je pak možné zahlédnout napsanou na jednom z policejních záznamů, který dokumentoval daný incident. (glitter)
  • Reportér ve vrtulníku popisující Philippovu chůzi v čase v 1:20:50 je Neil Bush, dopravní reportér a pilot pro WCBS NewsRadio88. (glitter)
  • Když měl Philippe Petit málo peněz na chůzi po laně na Harbor Bridge v Sydney, získal lano výměnou za improvizované žonglování a kouzelnickou show pro zaměstnance. (glitter)

Související novinky

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama