Reklama

Reklama

Dlouhý půst Marty Kubišové

(TV film)

Obsahy(1)

Události roku 1968 obrátily život zlaté slavice naruby. Jak žila její tehdejší fanynka, která se s ní nechala vyfotografovat a později pracovala ve stejném divadle? Jak dopadlo jejich setkání po téměř 40 letech? Dvě ženy, dva osudy. Nedávná historie v paralelním portrétu M. Dolenského.

Dokumenty, které jsou vždy inspirovány fotografií z jedné významné události, na které je známý a charismatický člověk při náhodném setkání. Takový byl dokument ostravského televizního studia nazvaný Polibek Alexandra Dubčeka. A takový je i Dlouhý půst Marty Kubišové, který na něj volně navazuje. Film sleduje osudy aktérů dotyčného snímku, jak se do jejich života promítla jejich umělecká či politická angažovanost a jakou kariéru naopak udělal ten "neznámý partner" z fotografie. Pro dokument Dlouhý půst M. Kubišové byla hlavním inspiračním podnětem fotografie Marty s jejím nově ustanoveným fanklubem po udělení Zlatého slavíka za rok 1968. Slavnostní vyhlašování se konalo v březnu 1969, kdy už se nad Martou stahovaly mraky, a tak podobné projevy sympatií a organizování fanklubu se rovnaly riziku, že tito lidé budou mít následně problémy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Marta Kubišová hrdinka. Člověk, kterej si jel podle srdce a svědomí a neohlížel se na možný následky. Když někdo dneska brečí, jaký byly časy, co šlo a nešlo a že když měl jeden rodinu a takhle ... vzpomenu si na tuhle démonicky krásnou ženskou. Vážim si jí za to, že ona svoje postoje a odvahu se vyjádřit jako něco výjimečnýho nevnímá a ani neodsuzuje nikoho, kdo se na to stejný necítil. Vedle toho je Marta samozřejmě mimořádná zpěvačka a Modlitba v jejím podání něco posvátnýho. Dokument o ní, bohužel, nebyl ani jedno. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tak jsem složil pro Martičku raděj básničku... °-/ . . . Všichni vzývaj paní Martu, nepodčmrkla antichartu, nebyla holt tenkrát dáma, bohužel do party zvána. Dnes je páni jiná doba, z kulturtrégra manager, Karel - Míša - Helča - Marta, parta dává - mlč a ber... . . . Tož hlavně pěkně procítěně... Amen. - - - P.S. Trošku melancholické lekrace k žánru: http://www.csfd.cz/film/6892-nahrdelnik-melancholie/ - - - - - (Poprvé viděno 12.8.2011 na >postním prostoru< , hodnocení 39., komentář zde jako čtverácky čtvrtý - 12.8.2011) ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Portrét fascinující ikony není bezchybným dokumentárním filmem - spíše těží ze silného námětu - i to mu nicméně stačí k udržení divákovy pozornosti. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Potřebný dokument o neobyčejně obyčejné osobnosti, který se ale nekriticky použitými výpověďmi pamětníků a odborníků (Lad.Hejdánek by stačil za všechny, V.Neckář má specifickou hodnotu) občas zoufale vleče a rozmělňuje sdělení. Za splacení dluhu a občas neznámé klipy hvězdička navíc ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Když na sebe lidi řeknou všechno, jsou to často exhibicionisté, kteří vlastně nemají co sdělit. Marta taková není. Problém ale je v tom, že když o takovém člověku natočíte dokument, moc se toho nedozvíte. Mě by třeba zajímalo, jak to bylo s její druhým manželem, který je, jestli se nepletu a není to jen shoda jmen, veden v Cibulkových seznamech. Tak daleko nás ale Marta nepustila. Já to respektuji, ale tím pádem jsem se z dokumentu nedozvěděl nic nového. ()

Reklama

Reklama