Reklama

Reklama

Na cestě - Série 10 (2010) (série)


Na cestě po Budapešti (S10E13)

(epizoda)
Česko, 2010, 26 min

Režie:

Otto Kallus

Kamera:

Martin Čech

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

Budapešť je jako stánek s lahůdkami, v němž si každý vybere podle své chuti. Maďarská metropole vznikla sloučením dvou měst ? Pešti a Starého Budína. Zatímco o Praze se mluví jako o nejkrásnějším městě Evropy, Budapešť se honosí titulem nejhezčího velkoměsta. Dominuje mu budova maďarského parlamentu, který byl vybudován v neogotickém slohu a částečnou inspirací mu byl jeho londýnský kolega. Neobarokní budova Széchényiho lázní v sobě zase ukrývá jeden z největších lázeňských komplexů v Evropě. Už od roku 1876 si tam lidé z celého světa jezdí léčit nemocné klouby i další choroby spojené s pohybovým ústrojím. Budapešť ale není jen skanzenem překrásných památek, ale živou pulsující metropolí se spoustou divadel, kaváren a restaurací. Mezi nejvyhlášenější patří brasserie Karpatia, kde ke konzumaci známých maďarských lahůdek vyhrává nefalšovaná cikánská kapela. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O Budapešti asi tolik. Co do historického kontextu se samozřejmě řadí mezi to nej v Evropě. Ale kdo tam v posledních letech, hlavně od dob začátku krize byl, vidí, že to tam jde od desíti pěti. Kolikrát mám pocit, že tam snad ani nikdo neuklízí. I počet žebrajících je dost úděsný. Buďme rádi za naši matičku.... ()

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obyvatelé 7/10 Děj 9/10 Hudba 6/10 Prostředí 7/10/// +hodně informací, pro mě nových informací, občas i dost zajímavé -slabý hudební doprovod, pochopitelně tomu chybí víc přírody, tedy okolí města/// Brácha jednou v Budapěšti byl na výletě a říkal, že to je strašně škaredý město, potom se to snažil zlepšit tím, že říkal, že je možný, že procházeli jen ty nejzapadlejší a nejškaredší uličky. A v tomto mu tento pořád dává za pravdu, ono je totiž na co koukat. A obzvlášť noční Budapešť vypadá hezky. Takže asi má význam se tam podívat, ale ideálně s nějakým průvodcem :-)/// Celkem 76%/// ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Budapešť je krásne mesto a dosť rozmanité, no tento dokument vám veľa neukáže a veľa nepovie, je to dosť slabé podľa mňa. Určite to chceli vtesnať do približne 26 až 27 minút, no potom to môže dopadnúť takto. ()

Reklama

Reklama