Reklama

Reklama

Duch doby: Dodatek

  • USA Zeitgeist: Addendum
USA, 2008, 123 min

Režie:

Peter Joseph

Scénář:

Peter Joseph

Obsahy(1)

Volné pokračování prvního Zeitgeistu, ve kterém se tvůrci již nesnaží nikoho o ničem přesvědčovat, ale pouze chtějí tímto filmem informovat co nejširší veřejnost. Zeitgeist: Addendum předvádí, že náš současný životní styl založený na penězích je jen velký podvod na celé lidstvo, v další části rozebírá vykořisťování a ovládání zemí mezinárodními korporacemi a celý film vyusťuje předložením návrhů na zlepšení života, společnosti a světa obecně. (wader)

(více)

Recenze (151)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[4,5*]     Lepšie ako 1. diel. Zaznieva tu množstvo silných myšlienok, ktoré človeku otvárajú oči, alebo minimálne ho nútia hlboko sa zamyslieť. Viaceré veci z dokumentu som už dávno nejak tak podvedome cítil. Iste, mnohé z toho je značne idealistické, napr. osobne neverím, že by ľudstvo v dohľadnej dobe dospelo do podobne pokročilého štádia, ako to bolo prezentované vo filme. Na to sú mnohí ľudia príliš obmedzení. ()

ybuko 

všechny recenze uživatele

Zacina to zajimave, ale postupne se dej zacne nekonzistentne tristit, a brzo zacne byt jasne, ze si dokument pouze chystal pudu k propagaci utopickeho Frescova Projektu Venuse. Ze si celou dobu pripravoval divaka, kteremu prostrednictvim projektu Venuse vzapeti jakoby nabizi ze vseho, co do te chvili bylo ve filmu ukazano, vychodisko. To neni moc fer praktika, jsou to metody klasicke nepriznane propagandy, ale budiz. Bohuzel jsou uz v samotnem naznacovani jak by mel onen projekt vypadat videt povazlive trhliny (napr. pevnost viry v to, ze povaha cloveka je dana pouze prostredim, ktere ho behem zivota formuje, a proto vytvorenim idealniho prostredi lze vytvorit idealni spolecnost, Frescovi zavidim). Mam pocit, ze Projekt Venuse spis nez dokonalou utopii skonci necim podobnym dnesni scientologicke cirkvi. Lidem, kterym tenhle film "otevrel oci" bych doporucil vic cist a sledovat soucasne svetove levicove aktivisty, politology, intelektualy a filozofy. Vsechno zajimave co je tady je popisovane i leckde jinde, podstatne vic do hloubky a lepsi formou. ()

Reklama

Revanx odpad!

všechny recenze uživatele

Ako pokus o komédiu by to na 2* mohlo byť, keďže však ide o pokus o dokument tak ten odpad by mal by prirodzený u každého s aspoň priemernou inteligenciou a čiastočnou schopnosťou overiť si fakty. Je až zábavné, ako sa tí, čo sa chvália svojou odolnosťou voči oblbnutiu americkou vládou nechávajú oblbnúť týmto pseudodokumentom. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Někdo se směje a někdo přemýšlí. Možná je to všechno jen hromada výmyslů a polopravd, ale i tak to stojí za zamyšlení a z něj (tedy minimálně u mě) neplyne nic příznivého pro dnešní společnost, která doslova díky školství a monetární politice vytváří svět stojící a padající na bankovkách a počtu nul na vašich účtech v bankách. Pokud někdo nevěří pohledu na výrobu peněz ať se zkusí sám zeptat, kde se tedy všechny berou, kde se bere (státní) dluh a další otázky (na výběr jich má opravdu hodně). Celá vize Venus projectu nelze brát doslova, je to utopická vize, která jen představuje jednu možnost, která by znamenala cestu správným směrem od společnosti založené na osobní výdělku a zisku. Největší smutek ve mě vyvolává, jak dokáží někteří uživatelé na celý dokument pohlížet jako na komunistický výplach ... holt někomu stačí nálepka "made in hollywood" a vše je hnedka skutečnější ;). Je škoda, že to co dělá člověka člověkem (a to nemyslím schopnost tvořit, ale spíše myslet) je někdy zavrženo předsudky a samozřejmým "to je pěkná blbost". Pro ty kteří se chtějí zamyslet Zeitgest předkládá dostatek "důkazů" i svých vlastních názorů a nechce za to nic. Jen 123 minut vašeho času a pak je vše na vás... Která ideologie vám tohle dovolí? ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Dokonaly dokument, ktery sice neni tak divacky atraktivni jako prvni Zeitgeist, ale o to vic je esencialne zasadni a jde do hloubky. Addendum je proste vec, kterou je kriticky nutne videt (je to na googlu volne k dispozici, takze povinne vsichni otevrit oci, mozek a cumet!) Boze, ja tak nesnasim kapitalismus. "The illusion of democracy is an insult to our intelligence. In a monetary system, there is no such thing as a true democracy, and there never was. 10/10 ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama