Reklama

Reklama

Tabu

(pořad)
všechny plakáty
Talk-show
Česko, 1994

Účinkují:

Roman Šmucler
(další profese)

Obsahy(1)

Tento pořad byl vysílaný v 90. letech na TV NOVA. Každý díl byl o nějakém společenském tématu. Např. násilí, homosexualita aj. Do studia přišel po tmě host, který se následně usadil do speciální budky. Moderátor mu kladl otázky a host anonymně odpovídal. Na konci pořadu se mohl host rozhodnout jestli se chce ukázat divákům. Moderátorem byl Roman Šmucler. (duklak2)

(více)

Recenze (72)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Reality show o podivných úchylnostiach, zvrhlostiach a komplexoch s názvom "Tabu" sa v deväťdesiatých rokoch minulého storočia pravidelne objavovala vo večerných hodinách na obrazovke českej komerčnej, súkromnej televízie Nova. Uvádzal to vysoký, slizký zubár Roman Šmucler. On sám na mňa vždy pôsobil dosť úchylne. Malo to svojich divákov. I ja som videl zopár častí, ale vždy som len nechápavo krútil hlavou nad témami, ktoré sa tam preberali. Nebavilo ma to. * ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Roman Šmucler nás kdysi uváděl do zákoutí nejrůznějších úchylek, zločineckého jednání i dalších anomálií, z nichž mnohé jsou dnes mainstreemem a nejedna je i vyzdvihována. Tehdy ovšem tyto záležitosti nesly tajemství umocněné atmosférou neprostupné kadibudky. Formát byl prodán i do dalších zemí, takže něco na tom rozhodně bylo. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Když tenhle pořad začínal, tak mi bylo 7 let. Někdo by možná předpokládal, že jsem tehdy chodil spát po Večerníčku, ale rodiče byli velmi benevolentní a v pátek večer jsem se mohl dívat na televizi, dokud jsem nepadl únavou. Za jediné mínus považuji, že jsem tehdy nebyl v mém dětském věku schopen porozumět vážnosti probíraných témat. Z mého dětství si pamatuji jen znělku s velice tajemnou a temnou hudbou a potom očekávání, zda zpovídaná osoba vyleze z budky a odtajní svou tvář. Já jsem si vždy přál, aby tomu tak bylo, kvůli tomu jsem na to vydržel v pátek večer koukat. A teď se mi mé páteční večery z dětství připomněly díky reprízování celého pořadu Tabu. Televize Nova nám v současnosti (rok 2008) nabízí každý pátek pozdě po půlnoci (většinou mezi druhou a třetí hodinou ráno) reprízu pořadu od raných začátků z roku 1994 až do ukončení vysílání pořadu v roce 2000. Nyní, v době, kdy píšu tento komentář, je reprízování ve fázi, že jsou nabízeny díly z roku 1995. A každá ta výpověď, každý ten díl mě dokáže velmi emociálně zasáhnout. Ať je to výpověď dětského homosexuálního prostituta, ať je to výpověď muže nakaženého virem HIV díky transfúzi krve, ať je to výpověď muže s pokročilým stádiem rakoviny, nebo ať je to výpověď ženy trpící lupénkou, všechny tyto výpovědi jsou skutečně velice silné a v tehdejší době se jednalo opravdu o zlom, že tito lidé mohli vystoupit v televizi a o svém problému pohovořit. A i když v současnosti tato témata v Česku přestávají býti tabu, síla tehdejších výpovědí je stále velmi silná. Navíc tento formát tehdy nikde jinde na světě neexistoval a televize Nova tím pádem přišla s jedním z mála, ne-li jediným původním formátem vzniklým v Česku, jehož licence kupovaly televizní stanice z ostatních států, a co jsem se dočetl v jednom rozhovoru s Romanem Šmuclerem, tak dokonce skandinávské televize koupily pár nejsilnějších dílů tak, jak se odvysílali u nás, a pouze to nadabovaly. Myslím si, že na tento pořad bychom měli být hrdí, protože má velikou informační a výpovědní hodnotu a je to původní formát z České republiky, což už se patrně nikdy jindy u nás nic podobného, nic původního vymyslet nepodaří. Pro mne jednoznačně za pět hvězdiček a díky TV Nova za reprízu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Občas vlezli do budky vážně pěkní úchyláci, to se musí nechat. Nesledoval jsem to sice pravidelně, ale dílů jsem viděl docela dost. Roman Šmucler musel mít hroší kůži, protože někteří jedinci byli vážně na okamžité zavolání psychiatrů a svěrací kazajky. Ale tak po převratu už přeci nesměly být některá témata a úchylky TABU…tož proč si o nich nepokecat… ()

zeyer 

všechny recenze uživatele

Při hodnocení pořadu s moderátorem Romanem Šmuclerem je třeba zohlednit rok vzniku. Počátkem 90. let se v Česku žánr talk-show teprve rodil, řada témat byla skutečně tabu, lidé se za své příběhy styděli, a tak kolikrát z budky ani nevystoupili. Ve srovnání s reality show 21. století, kde všechna tabu padla, to byl poměrně decentní pořad v noční hodinu, který měl osvětovou funkci. Bylo to něco nového a jiného, přičemž obsahově to nebylo prázdné. Nepůsobilo to na mne tak vykonstruovaně jako pozdější pořady Honzy Musila. Roman Šmucler mi není extra sympatický, ale je to inteligentní člověk, který jednotlivá story dával do určitého rámce a profil pořadu vybudoval. ()

Zajímavosti (4)

  • „Tabu jsem vymyslel, i když televizní formát nikdy není dílem jednoho člověka, spoustu nápadů tam vnesl i tehdejší šéfredaktor publicistiky Radek Bajgar. Vzniklo to tak, že se vysílal pořad Uzel (od r. 1994), který se měl rušit. Vladimír Železný řekl, že máme čtyři dny na to, abychom přišli s úplně novým pořadem, jinak všichni, kteří Uzel děláme, končíme. Za dva dny pak vzniklo Tabu“ řekl k pořadu Roman Šmucler. [Zdroj: Extra.cz] (Duoscop)
  • TV Nova prodávala licence na pořad do zahraničí. (Duoscop)
  • Pořad se vysílal sedm sezón a odvysíláno bylo 350 dílů. (Duoscop)

Reklama

Reklama