Reklama

Reklama

Historie.eu

(pořad)
všechny plakáty
Česko, 2009, 25x52 min

Účinkují:

Věra Tichánková

Obsahy(1)

Evropské dějiny jsou plné násilných střetů i hledání způsobů soužití národů žijících v tomto teritoriu. Především historie 20. století dokumentuje cestu od dvou ničivých válek k postupné integraci, která vyvrcholila vznikem Evropské unie. Publicistický cyklus se věnuje významným okamžikům evropských moderních dějin a jejich dopadům na československé a české dějiny.

Seznam dílů:   1. Od brikety k euru
2. Žalář národů, nebo předchůdce EU?
3. Od Palacha k Palachovu týdnu
4. Berlínská zeď, železná opona v praxi
5. Společnost národů
6. Konec evropského kolonializmu
7. Hoří Drážďany
8. NATO a Evropa
9. Hnědý marš na Evropu
10. Balkán, bolavý zub
11. Železná lady
12. Zlatá léta šedesátá v Evropě
13. Komunismus obchází Evropou
14. Helsinky, milník evropské politiky?
15. Zelený ostrov evropský – Irové
16. Rusko a Evropa
17. Evropští diktátoři
18. Německý zázrak
19. Holocaust
20. Jeszcze Polska nie zginela
21. Poučení z "krizového" vývoje
22. Jak ti bylo Rakousko?
23. Evropský socialismus
24. Církev a Evropa
25. Jak nás štvaly vysílačky (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem zdaleka všechny díly tohohle publicistického cyklu, takže je možné, že ty zbývající opravňují k takému hodnocení na úrovni bezmála 80 %, nicméně to, co jsem viděl, mi dávalo obraz stejné bídy, jakou se obecně naše publicistika a pořady podobného druhu vyznačují. Čekal bych, že redaktoři si pozvou maximálně reprezentativní zastoupení jednotlivých historických škol, resp. odborníky zastupující alternativní směry ve vidění a hodnocení problému, jenže u nás se polemika moc nepěstuje a dává se přednost konformismu... Když už se přizve nějaký "rebelant", je to člověk rozhledu a morální autority typu komunistického generála Vacka. Bohužel... Jinak kvalita jednotlivých dílů kolísá v souvislosti s úrovní mluvního projevu a odbornou erudicí jednotlivých hostů. Někdy se tam projevuje zjevná politická tendenčnost našich intelektuálů, kteří nesmírně snaživě bojují s komunismem 20 let po jeho pádu. Stejně snaživě jako bojovali jejich předchůdci za 1. republiky proti Habsburkům a nevěnovali pozornost nastupujícímu fašismu a stejně snaživě, jako po 2. světové válce vymycovali jejich předchůdci fašismus a Němce v českém prostoru a nevěnovali pozornost nastupujícímu komunismu... Celkový dojem: 55 %. Někdy se mi v přeneseném slova smyslu otevírá kudla v kapse, když slyším, jak takový generál Franco nebyl vlastně ani tak diktátor jako spíš takový malý neškodný autoritář, který se zasloužil v boji proti komunismu. Škoda mluvit. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní pořad, ve kterém se člověk dozví hodně informací. Díl Evropský socialismus nemá chybu. 80%...hodnocení může ještě stoupnout. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u všech podobných pořadů samozřejmě velice závisí na daném tématu. Když například probírají působení českých legií v Rusku či jak vypadal válečný lazaret na Invalidovně, to je veliký rozdíl. Ale asi je to tak v pořádku, každého jednoduše zajímá něco jiného. Jsem ale neskutečně vděčný za to, že pořad má svůj internetový archiv a tak mi žádný díl neunikde. Pro milovníky historie naprostá nutnost. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Vynikající pokračování cyklu "Historie.CS", které se zaměřilo na Evropu při příležitosti českého předsednictví v první půlce roku 2009. Snad se dočkáme dalších dílů dříve než při dalším českém předsednictví EU. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý diskuzní pořád , dobové záběry, spousta informací od několika historiků. Tohle je něco pro mě. ()

Reklama

Reklama