Reklama

Reklama

Historie.eu

(pořad)
všechny plakáty
Česko, 2009, 25x52 min

Účinkují:

Věra Tichánková

Obsahy(1)

Evropské dějiny jsou plné násilných střetů i hledání způsobů soužití národů žijících v tomto teritoriu. Především historie 20. století dokumentuje cestu od dvou ničivých válek k postupné integraci, která vyvrcholila vznikem Evropské unie. Publicistický cyklus se věnuje významným okamžikům evropských moderních dějin a jejich dopadům na československé a české dějiny.

Seznam dílů:   1. Od brikety k euru
2. Žalář národů, nebo předchůdce EU?
3. Od Palacha k Palachovu týdnu
4. Berlínská zeď, železná opona v praxi
5. Společnost národů
6. Konec evropského kolonializmu
7. Hoří Drážďany
8. NATO a Evropa
9. Hnědý marš na Evropu
10. Balkán, bolavý zub
11. Železná lady
12. Zlatá léta šedesátá v Evropě
13. Komunismus obchází Evropou
14. Helsinky, milník evropské politiky?
15. Zelený ostrov evropský – Irové
16. Rusko a Evropa
17. Evropští diktátoři
18. Německý zázrak
19. Holocaust
20. Jeszcze Polska nie zginela
21. Poučení z "krizového" vývoje
22. Jak ti bylo Rakousko?
23. Evropský socialismus
24. Církev a Evropa
25. Jak nás štvaly vysílačky (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Paity 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u všech podobných pořadů samozřejmě velice závisí na daném tématu. Když například probírají působení českých legií v Rusku či jak vypadal válečný lazaret na Invalidovně, to je veliký rozdíl. Ale asi je to tak v pořádku, každého jednoduše zajímá něco jiného. Jsem ale neskutečně vděčný za to, že pořad má svůj internetový archiv a tak mi žádný díl neunikde. Pro milovníky historie naprostá nutnost. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem zdaleka všechny díly tohohle publicistického cyklu, takže je možné, že ty zbývající opravňují k takému hodnocení na úrovni bezmála 80 %, nicméně to, co jsem viděl, mi dávalo obraz stejné bídy, jakou se obecně naše publicistika a pořady podobného druhu vyznačují. Čekal bych, že redaktoři si pozvou maximálně reprezentativní zastoupení jednotlivých historických škol, resp. odborníky zastupující alternativní směry ve vidění a hodnocení problému, jenže u nás se polemika moc nepěstuje a dává se přednost konformismu... Když už se přizve nějaký "rebelant", je to člověk rozhledu a morální autority typu komunistického generála Vacka. Bohužel... Jinak kvalita jednotlivých dílů kolísá v souvislosti s úrovní mluvního projevu a odbornou erudicí jednotlivých hostů. Někdy se tam projevuje zjevná politická tendenčnost našich intelektuálů, kteří nesmírně snaživě bojují s komunismem 20 let po jeho pádu. Stejně snaživě jako bojovali jejich předchůdci za 1. republiky proti Habsburkům a nevěnovali pozornost nastupujícímu fašismu a stejně snaživě, jako po 2. světové válce vymycovali jejich předchůdci fašismus a Němce v českém prostoru a nevěnovali pozornost nastupujícímu komunismu... Celkový dojem: 55 %. Někdy se mi v přeneseném slova smyslu otevírá kudla v kapse, když slyším, jak takový generál Franco nebyl vlastně ani tak diktátor jako spíš takový malý neškodný autoritář, který se zasloužil v boji proti komunismu. Škoda mluvit. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní pořad, ve kterém se člověk dozví hodně informací. Díl Evropský socialismus nemá chybu. 80%...hodnocení může ještě stoupnout. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Vynikající pokračování cyklu "Historie.CS", které se zaměřilo na Evropu při příležitosti českého předsednictví v první půlce roku 2009. Snad se dočkáme dalších dílů dříve než při dalším českém předsednictví EU. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý diskuzní pořád , dobové záběry, spousta informací od několika historiků. Tohle je něco pro mě. ()

Reklama

Reklama