Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

Tuttovka 

všechny recenze uživatele

Pořad je určitě spíše shrnutím základních faktů o daných historických událostech. Padesát minut mluveného slova nemůže určitě nahradit kvalitní odbornou literaturu. Myslím si, že je užitečný pro řadu lidí, kteří se chtějí rychle dozvědět o určitém tématu to nejdůležitější. Přesto je to asi to nejkvalitnější, co na našich obrazovkách máme. Mnohdy je obsah pořadu relevantnější než dokumenty nebo knihy z populárně - historické produkce. ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Kvalita pořadu samozřejmě stoupá a klesá s kvalitou pozvaných hostů, někdy bych dal pět hvězdiček, někdy i třeba jen dvě až tři (a například v dílu o Lidových milicích přirovnal jeden z hostů členy dnešních klubů vojenské historie k členům LM, za to bych mu dal přes h... ehm, odpad). Obzvlášť rád mám pak díly s Eduardem Stehlíkem, to je podle mě odborník na svém místě. Pořad jako takový je výborný nápad a záslužný počin, těší mě počet dílů a probíraných témat, a ač mám někdy jiný názor než diskutující hosté, pod těch pět asi jít nemůžu. ()

Reklama

tatopulos 

všechny recenze uživatele

Dávám jednu hvězdičku. Jsem silně zaujatý proti tomuto pořadu. Je to dané mým politickým názorem. Ale myslím, že i nebýt mého politického názoru by ostatní měli pořad hodnotit spíš negativně nebo alespoň kriticky. Zajímá mě převážně historie 20.století. Takže hodnotím pouze díly o 20. století. Vyváženost názorů se tady moc nenosí. Pan moderátor si zve hosty, kteří jsou mu názorově blízcí. Velice málo se v Historii cs vyskytovali historici s protikladnými názory. Historie se pak jeví, jako jednoduše vysvětlitelná. Vzpomínám si na oslavný díl o madam Thatcher /to že zničila průmysl, milionová nezaměstnanost, zničení odborů, nárůst chudoby bylo zmíněno okrajově/ Díl o české privatizaci byl velice výmluvný, Kučera tam pozval samotné privatizátory a tržní fundamentalisty, ale kritiky "šokové terapie" nikoli. Pořad o Karlu Čapkovi byl milý, i o sociální demokracii. Snad by mi ani nevadila Kučerova zaujatost, je to lepší než být názorově nevyzrálý. Ale interpretovat dějiny 20. století převážně "liberálně" anti-liberálním a konzervativním (durychovským) pravicovým establishmentem- Danielem Kroupou, Ježkem, katolickými historiky, tomu se říká dobře odvedená práce ideologickým oddělením české televize:-) ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Letitá oáza inteligence, ke které se ráda vracím. Kdysi jsem měla osobní problém s projevem Vladimíra Kučery a hořce jsem litovala přerušení účasti paní profesorky Koldinské, v poslední době ale jako by se Vladimír Kučera srovnal s partikularitou své role v pořadu, lépe reaguje, méně vyčnívá a moderuje adekvátněji. Výběr hostů je vždy excelentní, občas se tu seznámím s pro mě dosud neznámým historikem, jehož práce ráda sleduji i dále. Preferuji spíše témata ze starší doby, historie 20. století mě tolik nezajímá, ale s povděkem přijímám i časově širší tematické průřezy. Někdy není faktický přínos až tak hutný, ale to je pochopitelně dáno tím, že my, diváci tohoto pořadu, se o historii zajímáme, osobně si v tomto příjemném provedení četné znalosti ráda připomenu, zopakuji i rozšířím. Sympaticky střídmá dramaturgie pořadu okatě stvrzuje nesmyslnost nadbytečných efektů, hraných pasáží a zdánlivě důmyslných prostřihů pro celkovou efektivitu pořadu, tyto prvky jinde otravují a prodlužují stopáž na úkor zajímavých informací. Tvůrcům i nám divákům přeji, aby tento pořad ve své skvělé formě ještě dlouho vydržel. ()

mikel 

všechny recenze uživatele

Čím jdeme více do minulosti, tím méně je dostupných faktů a o to více vzniká odlišných interpetací. K některým tématům nemáme skoro nic v ruce a u některých témat mají badatelé do budoucna vystaráno ještě na několik generací. Je to pořad „my o sobě“. Myšlence vytvořit takovýto pořad o historii dávám 5 hvězdiček, za nevyrovnanost dílů dávám 3 a půl. A nakonec protože moderátoři povětšinou naslouchají a ČT sama se nesnaží vymýšlet své interpretace a přenechává komentář odborníkům, dávám celkem pět hvězdiček. V každém případě bych do některých pořadů pozval i pohled z vnějšku našich hranic. Především u pořadů o polním maršálovi Radeckém a o Ferdinandovi d’Este mi odborný komentář ze zahraničí chyběl. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama