Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Kvalitní pořad s většinou kvalitními hosty, který sráží moderátor Vladimír Kučera. U odborných témat to tolik nevadí a jeho neumělá laickost občas polidští téma (a občas dělá z moderátora blbce), jenže u pár témat ožehavých, aktuálních, pravidelně selhává. Zve tam jenom lidi se stejným a dopředu rychle odhadnutelným názorem a když už jim čistě náhodou dělá opozici, vypadá to jako vraždění neviňátek. Historička Marie Koldinská, která je občas využita pro starší dějiny, je sice v tomhle mnohem chytřejší, ale jako moderátorka zase ne moc výrazná. Ovšem i tak je fajn, že ten pořad je a některé díly jsou vyložené lahůdky. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Další z dokladů přínosu, ba potřebnosti, veřejnoprávní televize (a jejího zdarma přístupného digitálního archivu, muhehe). Historie.cs je naučným historickým pořadem sice tradičního, lehce usedlého stylu, kde se sedí kolem stolu a debatuje se, ale věnuje se širokému spektru událostí/témat/institutů, které se objevily v našich dějinách a více či méně s nimi hýbaly - má ovšem velmi daleko k suchopárnému dějepisnému výkladu, který spousta studentů zná ze středních škol všech typů (já naštěstí ne, protože jsem měl tu čest s panem profesorem Koutem), protože jde o fundované diskuze, které namísto chrlení dat a jmen vysvětlují souvislosti a takového toho "ducha doby". Prostě na tohle dávejte moje koncesionářské poplatky a budu naprosto spokojen;) 80% ()

Matamoroz 

všechny recenze uživatele

Jak se píše v mnoha komentářích, zajímavost jednotlivých dílů je kolísavá. Ale osobně jsem nenarazil na žádný, který by byl pod tři hvězdičky. Každopádně je to také dáno tím, že každého z historie zajímá jiné období a jiná oblast. Jen doufám, že pořad zůstane zachován v tomto konzervativním formátu a nesprasí ho tím, že moderátor bude běhat po interaktivním studiu... Celkově jeden z nejlepších pořadů ČT. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Dokumentární pořad o historii v němž vystupují převážně skuteční historici a to fundovaně vybraní. Například v BBC standard, v rámci ČT něco dosti nevídaného. Připočteme-li k domu obrovské množství dílů a tedy i zpracovaných historických událostí, pak je třeba říci že málokdy lze v našem mediálním prostoru najít kvalitnější a fundovanější materiál k novodobé i starší české historii. Vytýkat lze pouze jednotlivosti, například to že hosté nekomentují prostřihy v podobě historických materiálů či rozhovorů. To přitom může být velmi zavádějící, zvlášť pokud se k historickým tématům zdánlivě fundovaně ale ve skutečnosti zpravidla naprosto tendenčně a mylně vyjadřují například spisovatelé či politici... Celkový dojem: 90% Zajímavé komentáře: Matematicka, berg.12, Radek99, Gemini a určitě ještě řada dalších ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno