Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Václav Křístek mě zaujal jako režisér Bigbítu. Tady má navíc i sexycy Marii Koldinskou jako moderátorku (krásná historička mi připadá až neuvěřitelným zázrakem a protimluvem). Neviděl jsem mnoho dílů, neboť se televizi vyhýbám, mám žaludeční vředy a vysílání mě je vždy rozbouří. Avšak těch asi 10 se mi velmi líbilo, v současnosti byl nejvtipnější o lotru Babinském a dalších glaserech. Naší novodobí glaseři, zejména ti v politice a bankách mají rozhodně z čeho čerpat....Hlavně dlouho se nezdržovati na stejných místech, působiti v Rakousích, Polsku i Lužici-hezké a poučné. ()

Reklama

Drom 

všechny recenze uživatele

Televizní cyklus věnující se formou diskuze zainteresovaných odborníků různým otázkám naší historie. Proměnlivá kvalita jednotlivých dílů je dána především někdy lepší a jindy horší volbou hostů a občas jsem z některých měl pocit, že jsou zaslepeně zcela mimo mísu. Celkově však pořad hodnotím kladně, jedno z lepších děl dnes již prakticky zcela zkomercializované České Televize. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Díl o Valdštejnovi. Ať už jste si o něm něco přečetli nebo ne, bude sledování tohoto pořadu ztraceným časem. Probíhá to tak, že moderátorka klade hostům dotazy, z nichž je zřejmé, že není úplně nepoučená, ale na jejichž základě dostáváme od hostů jen nesouvislé recyklování v literatuře tisíckrát probraných trivialit. Hostům tento formát, jak se zdá, vyhovuje. Čili skoro hodina zbytečného plkání o něčem, co mělo být uvedeno v hutném úvodním bloku, na nějž by mohla navázat skutečná, zasvěceným odborníkem moderovaná debata. Problematik k tématu je dost (hosté se jich alespoň dotkli, ale nezdálo se, že by měli k valdštejnské tématice skutečně co říci). Já jsem naivně očekával, že zjistím, kudy se ubírájí valdštejnská studia od dob Janáčkových či Polišenského monografií, nebo že budu svědkem disputace o významu a zhodnocení této naprosto mimořádné postavy mezi Čechy. Místo toho úryvky z komické Daňkovy hry a jeden záběr z Českou TV nepochopitelně pohřbené hry Popel a hvězdy. Jedině vstup objevitele Valdštejnova podrobného horoskopu byl k něčemu dobrý, kdežto vstup historika vojenství dobrý být mohl, kdyby netrval minutu. Ostatně vévoda Frýdlantský, Meklenburský etc. by si zasloužil spíše dkumentární seriál. ()

Mtytjouda 

všechny recenze uživatele

Jeden z pořadů, které se v dnešní televizi dají sledovat a zároveň mi z nich není na blití. Zaručeně jsem neviděl všechny díly a ani to nemám v plánu, ale témata, které mě zajímají jsou velmi dobře diskutovaná, rozebraná do detailů a hosté, kteří do studia chodí jsou opravdoví odborníci. Jeden z pořadů, které se vyplatí sledovat, pokud má člověk rád historická fakta a ne jen fámy nebo publicistické sračkoidní časopisy typu Epocha nebo History. 100% ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama