Reklama

Reklama

Surikaty

  • Česko Rodina surikat (více)

Obsahy(1)

Strhujíci dokument provázený hlasem Paula Newmana (Ladislav Běhůnek), je o životě surikat. Stanete se svědky tvrdých lekcí, které tyto pouštní šelmy musí absolvovat a které je učí, jak vůbec přežít na drsných jihoafrických planinách. Filmaři strávili přibližně 6 měsíců pozorováním surikat v jejich přirozeném prostředí, abychom i my mohli nahlédnout do jejich společenství a pochopili alespoň částečně nebezpečné zákony neúprosné pouště Kalahari. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dobrodružné pojatie života surikát z pohľadu jedného člena rodiny, malého Kola, spočiatku bezbranného mláďaťa, na konci ostrieľaného lovca a ochrancu. Tieto drobné cicavce sú častým cieľom dokumentov rôzneho charakteru, pretože svojim vzhľadom a postojom na zadných dokážu pripomínať postoj človeka niekedy viac ako ľudoopy a keď sa k tomu pridá zaspávanie v stoji alebo sede, tak je na ne božský pohľad. Film strieda strhujúcu akciu s pohľadmi na západ slnka alebo dažďové kvapky. Záverečná akcia, hoci možno aj strihom upravená, je vrcholom prírodopisného žánru, takéto obraty medzi lovcom a korisťou sa hocikedy nevidia. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Infrakamery v noře, makrokamery, měsíce natáčení, odborný tým - o ničem nepochybuji - to vše samozřejmě přináší výsledky v podobě krásných a v mnoha ohledech jedinečných záběrů i zasvěceného komentáře. Dokument však v mých očích pokazila očividná snaha o dramatizaci života surikat. Z toho důvodu si film vybírá jedno mládě z vrhu jako hlavního hrdinu a dává mu jméno. Ze stejného důvodu se z jeho života vytváří příběh o dospívání s dramatickým obloukem. Autoři si pomáhají střihem, hudbou dramatickou, zlověstnou, idylickou či úlevnou a komentáři typu: "Kolo je šťastný, že je živý." Snad to má svůj smysl ve větší atraktivnosti pro diváka. Možná dokonce tento přístup umožní lepší zapamatování. Výzkumy naznačují, že většině lidí se příběhy spíše pamatují lépe než jiné druhy informací. OK. Ale stejně se mi taková manipulace děním nelíbí. Uznávám, že je to osobní. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější dokument, jaký jsem kdy viděla. Surikaty už dlouho patří mezi má oblíbená zvířata a konečně jsem mohla poznat jejich život. Jsou to velmi roztomilí, legrační a inteligentní tvorečkové, kteří to v poušti nemají vůbec jednoduché. Hudba se také moc povedla a film mě doháněl až k slzám, opravdu vydařená podívaná. ()

Pedro Morales 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokumentární snímek o životě jedné surikatí rodinky a především jejího člena Kola. Skvělé africké rytmy doprovází velký počet krásných záběrů a to jak na africkou přírodu, tak těch zobrazujících nám život surikat. A některé záběry, které se autorům podařilo natočit, jsou až neuvěřitelné. Příběh ve vás nejspíš dokáže vyvolat více emocí, než většina dneších filmů. Závěr? Jak už se tu psalo, jako z hollywoodu, až na to že zde se nejelo podle scénáře. ()

showxman 

všechny recenze uživatele

V průběhu sledování tohoto dokumentu mě napadlo, do jaké míry je tento snímek zrežírován. Přece jenom takový příběh se zvířaty ve volné přírodě jenom tak nenatočíte - kamery na každém kroku i když se váš hlavní hrdina zatoulá mimo své teritorium, napínavé akční scény, kdy zároveň útočí jak orel tak kobra, honičky v podzemních skrýších, ... Když jsem si pak přečetl oficiální komentář distributora k tomuto filmu, ve kterém jsem se dozvěděl, že filmaři strávili asi půl roku jenom natáčením, uvědomil jsem si o jak výjimečný a skvěle zpracovaný dokument se jedná. Surikaty do toho =) ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama