Reklama

Reklama

Brendan a tajemství Kellsu

  • Francie Brendan et le secret de Kells (více)
Trailer 2

Brendan žije ve vzdáleném středověkém opatství, které čelí nájezdům barbarů. Ale nový život plný dobrodružství čeká mladého mnicha, když k nim dorazí mistr iluminátor se starobylou nedokončenou knihou plnou tajemné moudrosti a síly...  V tomto bohatém příběhu o síle imaginace a víry v to, že lidstvo překoná zlé časy, se spojuje magie, fantazie a keltská mytologie. V 9. století, v odlehlé části Irska leží opevněné opatství Kells, ve kterém tiše žije dvanáctiletý Brendan. Spolu s ostatními mnichy tvrdě pracuje na zpevnění zdí opatství, ve snaze ubránit se vikingským nájezdům. Jenže s příchodem bratra Aidana, slavného mistra iluminátora a ochránce mimořádné, avšak nedokončené knihy, se Brendanovi otevírají dveře do nového světa. Aidon ho zasvětí do umění iluminace - výzdoby rukopisných knih a objeví v něm ohromný talent. Brendan má dokončit onu velkolepou knihu. Nejprve však musí překonat své obavy z tajného úkolu, díky němuž se poprvé dostane za zdi opatství. Brendan se vydává do kouzelného lesa, ve kterém se skrývají mýtické bytosti. A zde se mladý mnich setká s pohádkovou Aisling, tajemnou vlčí dívkou, která mu bude pomáhat při plnění jeho úkolu. Děsivé vikingské hordy se však blíží. Prosvětlí Brendanovy umělecké vize temnotu a dokáží, že osvícenost je nejlepší hradbou proti barbarům? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (258)

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Sice nejsem očarován, ale určitě jsem příjemně překvapen. Se stylem animace jsem neměl vůbec problém a přišla mi velmi barevná a svým způsobem i velmi hezká. Oblíbil jsem si i hlavní charaktery, obzvlášť Aisling byla kouzelná. Bohužel příběh mě tak úplně nedostal a i když byl zajímavý, já žádné mražení v zádech ani jiné hlubší zasažení nepociťoval. Přesto i díky velmi povedené hudbě jsem si tuto podívanou poměrně pěkně užil a tak celkový dojem shrnu do slova hezké a vyjádřím svůj dojem jako 7/10. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Jméno růže pro děti v nádherném středověko-moderním byzantsko-arabském vzorování geometrie vesmíru. Forma filmu převyšuje obsah, který je spíše romanticko-básnický, než prozaicko-informativní. Kniha jako zdroj světla. Iluminace neznamená osvícení, ale hlavně osvětlení, vysvětlení. Nejdříve vznikly obrazy, ilustrace, pak písmo. Lidský mozek myslí mentálními mapami smyslových vjemů, proto celkový obraz vysvětlí skutečné i myšlené rychleji než řada slov a film vítězí nad knihou v moderním světě, kde je rychlost výhodou. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Hodnotím maximálně, přestože to má podle názoru mého i mé dcery useknutý konec (kdyby byl závěr tak dobrý, jako zbytek filmu ...). Protože to je kouzelné, animace je úchvatná, má to krásnou hudbu, styl vyprávění je originální a celkově se jedná o velmi zajímavé (temné, avšak naději obsahující) dílko. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Stylizovaná animace silně připomínající samuraje jacka místy vyhnaná až do neuvěřitelně precizních mandaloidních kompozicí ze kterých přechází zrak..Příběh je sice zasazen do křesťanské mythologie ale v tomhle ohledu v žádném případě netlačí na pilu a jakýmkoliv konkrétním náboženským symbolům se vyhýbá jako čet kříží(vlastně v celém filmu uvidíme kříž jednou a to jen na moment)-Skoro by se až chtělo říct, že si zde tvůrci na základní (a upozaděnou) křesťanskou kostru navlékli sobě bližší pohanský a místy jasně psychedelický šat, který ihned rozpozná nejeden požírač hub :D ()

easaque 

všechny recenze uživatele

evropský animovaný počin s netradiční, ale místy velmi originální a překrásnou ornamentální kresbou. Historický a mytologický příběh o síle vůle a fantazie mě vtáhnul do své náruče opravdu silně. Má bohatou atmosféru, kterou ještě zdůrazňuje jeho hudební stránka. Český dabing je opravdu hrozný a proto doporučuji titulky. Určitě potěší pokud Vám už krkem lezou všechny ty americké popkornové animáče. Zatím 4hvězdy a časem si to pustím znovu v originále. [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Galerie (80)

Zajímavosti (9)

  • Film popularizuje skutečnou uměleckohistorickou památku - "Knihu z Kellsu", která je často považována za nejcennější irský národní poklad. (M-arta)
  • Opatství Kells, kde byl rukopis po staletí uložen, se nachází asi 60 km severozápadně od Dublinu. Klášter, kde kniha vznikla, byl zrušen ve 12. století. (M-arta)
  • Film získal dvě ceny diváků. Jednu na Annecy International Animated Film Festival. Druhou na MFF v Edinburghu (Skotsko, Velká Británie). (Terva)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama