Reklama

Reklama

Jerusalema

  • Jihoafrická republika Gangster's Paradise: Jerusalema (více)
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nový snímek uznávaného jihoafrického režiséra Ralpha Zimana se ve šlépějích šokujícího Města bohů vydává do ulic nejlidnatějšího města v zemi, Johanesburku, kterému vládne pouliční násilí, kriminalita a gangy chudáků, kteří už dávno ztratili ambice chovat se lidsky. A patří mezi ně i Lucky Kunene, téměř negramotný mladík pracující na benzinové pumpě, jehož životním snem je vlastnit sérii nablýskaných bavoráků, dům s výhledem na moře a mít za manželku chytrou a vzdělanou ženu. Jenže cesta k naplnění těchto představ vede pouze skrze peníze. A když padne poslední možnost, jak se dostat do školy, rozhodně se Kunene uspět jinak. Proto začne se svým nejlepším kamarádem Zakesem krást auta. Za Datsun si pořídí nový oblek, za zcizenou Toyotu novou lednici, za Mazdu velkou hi-fi soupravu a než se oba nadějí, trčí Kunene a Zakes až po krk v organizovaném zločinu. A navíc se vinou marxismem zaslepeného Nazaretha připletou i k ozbrojené loupeži. Pak už je pozdě chtít utéct a skrýt se jinde. Komu se jednou dostane snadno nabytý luxus do krve, nikdy se touhy krást již nezbaví. A proto i v Hillbrow, kam oba muži odejdou, je jim v patách stále jen překračování zákona a podvádění. Nakonec si vyšlápnou i na místního narkobarona. Ulice se začínají měnit na válečnou zónu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Já bych to s Cidade de Deus nesrovnával. Je to prostě film o tom, jak to chodí v JAR, kde lidi mizej, umíraj, provozujou veškerou nelegální činnost. Když k tomu člověk jednou přičichne, je móc těžký dostat se zase zpátky. Celkově to bylo solidní, pár až moc zbrklejch střihů a pár blbinek se taky našlo, ale jinak to bylo dobrý. Ale do JAR nepojedu. Docela se divim, že tam během letošního MS nikdo nezařval. A i když vim, že mě hodně lidí bude chtít nakopnout-apartheid měl stejně něco do sebe. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Nejde o nič prevratné na poli gangsterských filmov, je mnoho lepších a drsnejších. Aj z prostredia slumov by sa našli kvalitnejšie filmy, no neokukané prostredie Južnej Afriky je veľkým plusom a prebije aj to, že je to dosť predvídateľné. A odznie tam pár zaujímavých myšlienok, ktorými by ste sa mali riadiť, ak chcete byť bohatí. :) ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Už na začiatku filmu je jasné, že Lucky je inteligentný chlapec, ktorý to dotiahne ďaleko. Chudoba mu bohužiaľ nedovolí ísť tou správnou cestou, tak zíde na zlé chodníčky, ale aj na nich sa správa slušne :-). Všetká česť, lebo žiť slušne v Johannesburgu sa dá asi veľmi ťažko, hlavne ak človek pochádza z geta. Jerusalema je kvalitný film so zaujímavou muzikou, ktorý ukazuje ako sa asi žije v Juhoafrickej republike, a aké dobré filmy tam vedia točiť. Určite má vľúdnejšiu tvár ako tu spomínané Mesto bohov. ()

L-V 

všechny recenze uživatele

American Gangster po jihoafricku. S Městem bohů bych to moc nesrovnával - to je zase jiná liga :), každopádně se jedná o mimořádně poutavou sondu do jihoafrické reality nejchudších vrstev, o které my v Evropě nemáme moc ponětí - o to je obraz tamního života ve slumech a ghettech pro nás zajímavější. Děj příjemně odsýpá bez nějakých větších výkyvů kupředu a dvě hodiny uplynou jak nic. Přestože vás film ničím výrazně nepřekvapí, tak pečlivě budovaná atmosféra snímku vás dokáže pohltit - být v něm víc silnějších momentů nebo nečekaných zvratů, šel bych na pět - takhle "jen" solidních 80 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Keď už sa toľko film porovnáva s presláveným 'Cidade de Deus', tak mal dostať tiež aspoň toľko priestoru a možnosť ukázať sa svetu, pretože si to rozhodne zaslúži. Veľmi sľubný gangsterský film, ktorý vám zaručí spokojnosť, pokiaľ už budete unavení od pozerania naháňačiek po newyorkských ulíc v starých fordoch typu T, či strieľaní z klasických thompsonoviek. Ale samozrejme aj vtedy, keď budete mať chuť vidieť film s dobrými hereckými výkonmi, dobrou prácou kameramana a so zaujímavým výberom hudobnej zložky. Film o tom, že gangstrom môže stať človek aj vtedy, keď chce pre svojich ľudí naozaj len to najlepšie, čo je oproti klasickým caponeovkám trošku irónia, a je o to smutnejšie, že pravdivá. 85%. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Film byl předložen jako kandidát na nejlepší cizojazyčný film Ceny akademie, avšak nebyl vybrán. (Pesosek)
  • Mix jazyků, který se ve filmu vyskytuje, se nazývá Tsotsitaal. Jde o slang, který je spojován nejčastěji s mladými lidmi žijícími ve slamu a se zločinci. Jde o mix zulujštiny, afrikánštiny, sothštiny a angličtiny. (Caaslav)
  • Přepadení obrněného vozu je inspirováno filmem Nelítostný souboj (1995), na který se postava Nazaretha (Jeffrey Zekele) ve filmu dívá. (Caaslav)

Reklama

Reklama