Reklama

Reklama

Kriminální snímek talentovaného režiséra Carlose Carrera líčí vyšetřování vražd žen, které se odehrávají na severu Mexika v pohraničním městě Juárez. Podaří se policejní kapitánce Blance pokračující sérii zločinů zastavit? [Cinema Mundi 2010] (oficiální text distributora)

Recenze (18)

POMO 

všechny recenze uživatele

Neveselá krimi dráma, kritizujúca nezvládateľnú mieru sexuáleho násilia páchaného na ženách v Mexiku. Odhodlaná policajtka; skorumpovaní zástupcovia zákona; mladý naivný párik, ktorý spadne do pasce lásky, nenávisti a vlastnej záhuby; ľahostajný skomerčnelý guvernér; lokálnu situáciu komentujúci rozhlasový moderátor... Film môže prostredím i väčším množstvom postáv evokovať Soderberghov Traffic, ale ide predsa len o rýdzo mexický počin, ktorý nevie a možno ani nechce byť tak dravý a strhujúci ako americké thrillerové žánrovky. I v jeho trochu fádnom a zdĺhavom rozprávaní sa však nájde niekoľko silných momentov, ktoré diváka nenechajú chladným. Silné 3*. ()

XviD 

všechny recenze uživatele

Strhující film. Napínavý děj, katarze i neočekávané zvraty, dobré herecké výkony, zajímavé reálie a široký záběr. Naturalistické pojetí odpovídá závažnosti námětu; uvědomění, že tak nějak to možná doopravdy je, mrazí po zádech ještě dlouho po shlédnutí filmu. Pozor - není pro citlivější povahy. Jen je mi líto, že tvůrci sklouzli do naprosté genderové jednostrannosti: všichni pánové jsou buď vrazi, gauneři, zkorumpovaní policisté či alespoň slaboši, zatímco všechny dámy jsou hrdinky, samostatné bojovnice nebo nevinné oběti. Scéna, kdy parta správňáckých žen jen tak mimochodem řeší problém s přehřátým chladičem už byla trochu navíc. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tohle je fakt kvalitní snímek. Celkově je to takové tísnivé a bezvýchodné, ovšem s malou jiskrou naděje v podobě strašně sympatické policistky. Akce zde moc není. Ale jsou zde dobrý herecký výkony, ukázka, jak to někde jinde ve světě taky vypadá a chodí, korupce, násilí na ženách - zde naprosto nesamoúčelné, dobrý konec. Taky skvělý vizual, vše přehledné, chápeme kdo je kdo, po kom kdo jde, žádné ztrácení v ději. Prostě hodně vysoko, hodně ... ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem podvědomě očekávala temnou atmosférickou detektivku a v tomhle směru jsem trochu zklamaná. El Transpantio je víc, než cokoliv jiného spíše drsnou dramatickou výpovědí o mexickém bezpráví a krutostech, prováděné na bezbranných ženách, o nezájmu zkorumpované policie i politiků a celkové frustraci, plynoucí z této bezútěšné situace. Ve městě Juarez těsně sousedícím s USA možná řádí sériový vrah, ale je jen malým zrnkem písku v soukolí hromadného násilí a sexuálně motivovaných vražd. Brutalita s jakou jsou nešťastné dívky zamordovány a poté necitelně odhozeny z auta, zasáhne o to víc, že je film inspirován skutečnými událostmi. ()

huasca 

všechny recenze uživatele

Jeden ze skvělých filmů, dokumentujících, jak vzniká zlo a násilí - tak jako Gomora, tak jako Město bohů. Tyhle filmy nejsou žádná vyumělkovaná detektivka vznikající pro zábavu obecenstva, ale odvážnější projekty, které se nám snaží říct pravdu, jak nějaká blbá zvyklost rozežírá společnost. Jak se někde může stát, že se z vraždění žen stane téměř tradice? A jak to lze těžko prolomit, když v rodinách je zažité, že žena je služka, a když jsou vrahové nepostižitelní ve zkorumpovaném prostředí. Má cenu se proti tomu postavit? Určitě - vždycky to má cenu, když se připojí hodně lidí, třeba se to i někdy prolomit dá.. A tak může člověk přemýšlet o všem možném - třeba jak hluboká je korupce u nás-asi o nějakém pravdivém filmu nemůže být ani řeč - kdo by ho financoval? Ale bodl by. A jak jak je pro nás ženy přece jen dobře, že žijeme tady. I když některé drobné projevy machistické nadřazenosti v některých mužích i tady žijí. Člověk si klade otázku proč s vůbec někdy začla taková blbá hra, že někdo je nadřazen někomu. Představuju si to tak, když člověk umře a sundá všechny kabáty společenských zvyklostí a bude stát třeba tváří v tvář tomu, komu ublížil - bude chtít hmátnout po něčem, do čeho by se oděl, aby se obhájil. Ale nebude tam nic, jen on bude stát nahý před bohem .. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama