Reklama

Reklama

Kriminální snímek talentovaného režiséra Carlose Carrera líčí vyšetřování vražd žen, které se odehrávají na severu Mexika v pohraničním městě Juárez. Podaří se policejní kapitánce Blance pokračující sérii zločinů zastavit? [Cinema Mundi 2010] (oficiální text distributora)

Recenze (18)

Pedross800 

všechny recenze uživatele

"BUENOS DÍAS, JUÁREZ! HRANIČNÍ MĚSTO, KŘIŽOVATKO. DVORKU S DVĚMI BRANKAMI..... ZRANĚNÉ MĚSTO POTŘÍSNĚNÉ KRVÍ ZAVRAŽDĚNÝCH DĚVČAT." Odvrácená tvář mého milovaného Mexika neměla nikdy tak pochmurnou, beznadějnou, ponurou a depresivní tvář jako v tomhle hodně, hodně realistickém krimi dramatu. Já si pomalu připadal jako u nějakého hraného dokumentu, tak to na mě realisticky působilo. Drsný zážitek, až je mi z toho ouzko. Ve víru všeho toho uplácení, lhostejnosti, krutosti, brutality a bezvýchodnosti pak člověk ještě sleduje malou soukromou mileneckou tragédii moc sympatického indiánského páru z jihu Mexika. To jejich štěbetání v jejich rodném nářečí bylo tak odzbrojující a roztomilé....ach jo. A ten konec a čísla naskakující na monitoru....mrazivé...."Četla jsem jeden příběh. V jednom městě v Indii provádí o každém úplňku obřad. Až se jedné noci objevil tygr...a jednoho z nich sežral. O měsíc později se sešli znovu, ale teď měli strach. Stejný příběh: objevil se tygr, někoho sežral a utekl. Další měsíc se město sešlo opět. ale tentokrát strach nemají, protože tygr je teď součástí obřadu. Stává se součástí rituálu. Jak je to možné?....Stejně jako ty vraždy....všichni to očekávají a každému je to jedno." ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem podvědomě očekávala temnou atmosférickou detektivku a v tomhle směru jsem trochu zklamaná. El Transpantio je víc, než cokoliv jiného spíše drsnou dramatickou výpovědí o mexickém bezpráví a krutostech, prováděné na bezbranných ženách, o nezájmu zkorumpované policie i politiků a celkové frustraci, plynoucí z této bezútěšné situace. Ve městě Juarez těsně sousedícím s USA možná řádí sériový vrah, ale je jen malým zrnkem písku v soukolí hromadného násilí a sexuálně motivovaných vražd. Brutalita s jakou jsou nešťastné dívky zamordovány a poté necitelně odhozeny z auta, zasáhne o to víc, že je film inspirován skutečnými událostmi. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Příhraničním městečkem Juarezem otřásá případ masového vraha. Respektive už neotřásá, neboť vrah pravidelně již po několik let zabíjí a mučí mladé ženy, a jejich zohavená těla pohazuje uprostřed pouště - a všichni si na toto více méně zvykli (policie se tváří že o nic nejde, politici palčivé otázky zahrávají do autu). Jediný, kdo se případem ještě trochu zabývá je mladá policistka Blanka, která se snaží celý případ vyšetřit - ale některé nitky ukazují do nejvyšších míst, a tak začíná mít sama policistka problémy... Z filmu mám docela rozporuplné pocity - na jedné straně naprosto dokonale (a chtěl bych říct realisticky, ale jelikož jsem v Mexiku nikdy nebyl, tak nevím) zobrazuje beznaděj, která uprostřed chudobou zmítaného města čiší, místo - kde život nemá skoro žádnou cenu (a pokud jste žena, tak už vůbec), bez peněz (amerických) si ani neškrtnete a ani zkorumpovaná policie pro vás nehne ani prstem. Na druhé straně jsem se chvilkama ztrácel v podivném střídání dějových a časových linií (v jedné linii proběhl krátký rozhovor, a v druhé jsme se posunuli o několik dní) - ale i přesto jsem s filmem relativně spokojenej... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Neveselá krimi dráma, kritizujúca nezvládateľnú mieru sexuáleho násilia páchaného na ženách v Mexiku. Odhodlaná policajtka; skorumpovaní zástupcovia zákona; mladý naivný párik, ktorý spadne do pasce lásky, nenávisti a vlastnej záhuby; ľahostajný skomerčnelý guvernér; lokálnu situáciu komentujúci rozhlasový moderátor... Film môže prostredím i väčším množstvom postáv evokovať Soderberghov Traffic, ale ide predsa len o rýdzo mexický počin, ktorý nevie a možno ani nechce byť tak dravý a strhujúci ako americké thrillerové žánrovky. I v jeho trochu fádnom a zdĺhavom rozprávaní sa však nájde niekoľko silných momentov, ktoré diváka nenechajú chladným. Silné 3*. ()

casioa.... 

všechny recenze uživatele

Ďalší film poskytujúci sondu do života v "spodnej-druhej" polovici amerického kontinentu. A podobne, ako Tropa de elite (2007) to na Mesto bohov alebo Amores Perros nedočiahne. Silné momenty sú, tak isto to, čo tu ešte nebolo - poukázanie na odporné pomery dehonestujúce a zneužívajúce ženu....ale, to je asi tak všetko. Je to odporné, a chce sa Vám zvracať, ale...vidíte to iba ako spoza nepriestrelného skla. A keby sa tvorcom to nepriestrelné sklo podarilo odstrániť, zažili by ste niečo fakt zdrvujúce-ale, bohužiaľ, to sa nestalo. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama