Kamera:
Jonathan FordHudba:
Imran AhmadObsahy(1)
Někde uprostřed Afriky dojde k letecké katastrofě. Nehodu přežije hrstka lidí, kteří budou bojovat s tlupou zombie. Podaří se jim utéct před strašlivou smrtí? (LIVINGDEAD)
Trefa do mýho vkusu zombie filmů. Ne že bych měl nějakou averzi k rychlonožkám se zběsilým střihem, ale až na výjimky je to pořád to samý dokolečka dokola... Tady jde z umrlců strach, neděsí svým vzhledem, plouží se všude a pomalu a i když by je předběhla i bába s chodítkem po zlomenině krčku s cihlou přilepenou na zádech, tak si vás vždycky najdou a člověk musí zatraceně zvážit, kdy vypálí drahocenou kulku. Dobré prostředí i atmosféra, po novém Residentu hotový balzám na duši, tak proč ne 4*, byť slabší. 7.5/10 ()
Děsuplné podobenství. Čirá hrůza. Díky The Dead je zombie sub-žánr aktuální a v dobrém slova smyslu angažovaný jako už dlouho ne; či spíše: The Dead vůbec nezapadají do hororové škatulky, dalece ji totiž přesahují. Zároveň je však nutno říci, že bratři Fordové natočili opravdu kvalitní a poctivý film, aniž by se museli spoléhat na lacinou agitaci.---------- Sugestivní velice velmi (4,5 hvězdy posílám z klidu "Hobitína"; je mi úzko a v kostech mě mrazí). ()
Fanoušek zombie filmů je vděčnej za každej kousek, kterej není totálně vypatlaná kokotina bez špetky vkusu, protože pravda je taková, že i když je zrovna boom podobných snímků, těch opravdu koukatelných je pořád jako šafránu (a bohužel mezi ně nepatří ani seriál "The walking dead"). Anglická akvizice s názvem "The Dead" patří nepochybně mezi ty lepší, přestože její prapůvod vzniku vězí zřejmě v něčem tak banálním, jako je scénáristova myšlenka: "Tak kde ještě zombíci nebyli? No jasně, Afrika! Takže jedem natočit safari horor do Afriky...". A ono to kupodivu nedopadlo vůbec blbě. Mínusem jsou blbé dialogy, které navíc odříkávají nudní herci, nicméně atmosféra horké savany s courajícími se (a všudypřítomnými!) černými zombíky je povedená. A jejich likvidace rovněž. Takže za mě lehce nadhodnocené, ale přece čtyři hvězdy. ()
Na rok 2010 sa jedná o výrazný originálny nápad a to len z jedného jednoduchého dôvodu: zombie road movie v Afrike (jednoduché, nie?). Veľmi veľa priestoru na budovanie napätia a atmosféry, kde z každého vyschnutého kríku vykročí nejaký ten neživý černoch, čo vo mne evokuje taký malý náznaku tibuteu k blaxploitation filmom. Čo sa týka masiek, tak tvorcovia zvolili najjednoduchšiu cestu, kde zombieci boli trošku postriekaný krvou a mali vybielené oči (dosť pripomínajú zombiekov z filmu Sugar Hill). Avšak s tým veľkým priestorom to trošku prepískli. Nemôžem sa zabaviť dojmu, že stopáž je naozaj nepriateľom výsledného dojmu, ktorý mohol byť pokojne za 5*. Avšak koniec bol perfektný a myslím, že sa jedná o naj zombiečinu z roku 2010. ()
,,Proč se to děje?" ,,Příroda se nejspíš snaží udržet křehkou rovnováhu..." Nepochopení filmu plyne zřejmě ze špatného žánrového zařazení. Ano, jsou zde strašidelné scény, atmosféra místy houstne a smrt je všude kolem. Leč...spíše jde o podobenství, mystické drama či o hledání. Ústředním motivem je cesta plná překážek. Co se nachází na jejím konci? Lze si jen domýšlet. Kvalitní gore efekty, uvěřitelné zombie, dusný africký vzduch, čarokrásné přírodní scenérie. Nakonec není důležité, jak se to stalo, ale co bude dál...bude-li vůbec něco. Vhodně zvolená hudba (Imran Ahmad), která je střídána až bolestným tichem, navozuje patřičné napětí i chvíle oddechu a přemýšlení. Smrt doslova na každém kroku čeká na svoji příležitost a postavy se snaží nedat jí šanci. Jenomže síly pomalu ubývají... ()
Photo © Anchor Bay Entertainment