Reklama

Reklama

Polibky

(festivalový název)
  • Japonsko Kuchizuke (více)

Obsahy(1)

Chlapec potká dívku: on je poslíček, ona umělecká modelka. Jejich otcové jsou ve vězení: ten jeho je politik obviněný z volebního podvodu, její je státní zaměstnanec obžalovaný ze zpronevěry. Během jednoho dne se mladá dvojice vydá na pláž, pak na dostihy, pokusí se usmířit se svými rodinami a zamilují se do sebe. Masumurova okouzlující prvotina, obraz bezcílné poválečné japonské mládeže překypující vitalitou a soucitem, je nepřekonatelný příklad žánru tajozoku, který vznikl v padesátých letech minulého století a výrazně se odchyloval od dobových zvyklostí tím, že v něm vystupovali neprivilegovaní hrdinové. Polibky jsou prodchnuty bezstarostným optimismem, jenž se v Masumurově pozdější tvorbě objevuje jen zřídka, a téměř postrádají rafinovanost, tolik typickou pro jeho pozdější tvorbu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Asi chápu proč to bylo v Japonsku svým pojetím převratné, ale jinak průměrný příběh s občas docela nepochopitelnými prvky. Herecky ovšem velmi solidní. Zaujalo mě, že už tehdy byl zdravotnický systém velmi kapitalistický a rodina musela hradit jídlo vězněných. Na tohle nejspíš brzy zapomenu. ( 57. KVIFF ) ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Polibky jsou nadmíru zajímavá Masumurova prvotina, která v lecčems předjímá francouzskou novou vlnu. Snímek to byl zlomový (obdivoval ho i Nagisa Óšima) a dodnes působí přirozeně a svěže. Soustředí se na vztah mladíka Kinčiho a dívky Hitomi, které svede dohromady potřeba sehnat 100.000 jenů (on na kauci pro svého otce ve vězení a ona na pojištění pro svou nemocnou matku). Kouzelně je přitom vykresleno jejich počáteční sbližování, protože Kinči je drzou Rjóko doslova sveden. Stylisticky je důležité, že Japonsko je u Masumury již moderní a dynamicky se vyvíjející země, která např. se starosvětskými Ozuovými domácnostmi nemá mnoho společného. To se odráží i na rychlejším střihu a svobodném prostředí ulic, barů a rušné plovárny či sportoviště na kolečkové brusle, kam je příběh zasazen. I mizanscéna není tak viditelně inscenovaná jako například v témže roce natočené Kobajašiho Černé řece a její klasická japonská vycizelovanost je obětována autenticitě. Patrným důkazem odklonu od staršího způsobu natáčení je i motiv "přirozeně" dysfunkční rodiny či větší důraz na výbušnou lidskou emocionalitu. Hodnocení trochu nadsazuji (přeci jen, ono tam nakonec o tolik nejde), ale obecně mne tento film dal více, než pozdější režisérovy žánrovky. Navíc - já to poválečné Japonsko zkrátka miluji :-) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Japonečka v hlavní roli kouzelná, ale jinak mi to celé přišlo tak strašně časově i kulturně vzdálené, že jsem tu propast překročit nedokázal a nic moc to se mnou nedělalo. Díky sympaticky krátké stopáži se aspoň člověk nestihne nudit a uteče to rychle. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak. Přes veškerý naivismus a drobné nedostatky jde o neuvěřitelně svěží a půvabné dílko a já se naprosto shoduji s Artranem, že ve mně tento Masumurův debut zanechal víc, než většina jeho mladších, příznivěji oceňovaných, experimentálnějších a často zlehka šokantních výtvorů. Snad bych dal jen ****, ale žena by mi to neodpustila;))...navíc - jakási čistota, kterou film disponuje, je opravdu fascinující. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Amerikanizace se vším všudy, obřadné japonské chování zde absentuje, rozvrácené rodinné vztahy, odcizení. Ale vše působí svěžím dojmem.(90%) ()

david141474 

všechny recenze uživatele

(KVIFF 2023) Nikdy bych neřekl, že mě tento film tak pobaví a nadchne. Očekával bych od toho klasickou romanťárnu, ale ono ne. Ona to byla parodická romanťárna a to se cení. Ten film si dělal srandu z romanťáren obecně a proto nelituju toho, že jsem na ten film šel. Už od začátku mě to vzalo, hnedka jedna z prvních scén filmu byla prostě vtipná. Já jsem osoba, která humor miluje a romanťárny už moc ne, takže jsem byl ohromen. Ani jedna sekunda filmu nenudila. Ten Masumura to s filmy opravdu umí, to je vidět. Herci jsou velice solidní. Dej je sice dost jednoduchej, ale mě to je v tomhle filmu šumák. Všechno na tomhle filmu je tak nereálný až je to skvělý. Alespoň na tu hodinku a něco jsem mohl vypnout a sledovat tuto komedii a takový zlepšení nálady na konci dne jsem teda nečekal. 10/10 Ano ano, ukamenujte mě, ale tato komedie stojí za to! (Divadlo Husovka - 4.7.2023) ()

Reklama

Reklama