John HarrisonScénář:
John HarrisonKamera:
Philip RobertsonHudba:
Guy FarleyHrají:
Jonas Armstrong, Sophie Ward, Paul Blair, Doug Bradley, Clive Russell, Siobhan Reilly, Simon Bamford, Marcus MacleodObsahy(2)
Film vypráví o Simonu McNealovi, který zkoumá posedlý dům. Z počátku má několik nereálných vizí, ale pak potkává opravdové duchy. Ti ho následně atakují a vyřezávají mu na jeho těle podivná slova. (LIVINGDEAD)
Videa (1)
Filmové prevedenie jednej zo základných poviedok Clivea Barkera dopadlo vcelku slušne; máme tu temnú atmosférickú duchárčinu, trochu inú ako podobné kúsky. Do siva ladený vizuál podporuje depresívnu, tuhú atmosféru, herci sú postačujúci, príbeh je komplexný, zaujímavý a čo je hlavné, na filme je zreteľný Barkerov rukopis. Škoda len, že film sa miestami zbytočne vlečie a chýbali mi v ňom nejaké výraznejšie, alebo prekvapivejšie momenty. Páčilo sa mi to, ale druhý krát by ma to už moc nebavilo, a napríklad taký Midnight Meat Train bol predsalen spracovaný o čosi lepšie. ()
No, tak tohle u mě bohužel vůbec nefungovalo. Baker je sice celkem slušnej povídkář, ale tahle adaptace jednoho z jeho lepších kousků je až doufale nudná. Ne, že by se tam nic nedělo, děje se prakticky neustále, ale chybí jakákoli invence nebo sympatický pokus a překvapení. Book of Blood je film, který velmi rychle upadne v zapomnění. Dva bodíky za několik pěkných scén v závěru. ()
John Harrison nasbíral zkušenosti například ze seriálu Povídky z krypty, což není vůbec špatná vizitka. Jenže Kniha krve je kupodivu k uzoufání sterilní podívaná, která nemá jedinou napínavou část, žádný moment překvapení, nebo alespoň slušný hudební doprovod. O to víc zamrzí, že snímek je podle dvou povídek "The Book of Blood" a "On Jerusalem Street" od mistra hrůzy Clive Barkera. Tady se však veškeré napětí smrsklo na čekání, jestli tu uvidíme i krvavější scény, než tu se svléknutím ksichtu. Neuvidíme. Tohle si měl pan režisér pohlídat. A měl by vědět, že jenom použití všudypřítomných tmavých filtrů děsivou atmosféru dneska už nezařídí. ()
Když víte, kdo je to Clive Barker, tak musíte být spokojený. Já o filmu neměl ani tušení, ale o po dlouhé době se mi o půlnoci nechtělo spát. V tu chvíli jsem si proklikáváním kanálů nemohl vysnít lepší film. Vědomé béčko, u spisovatele Barkera to nejde ani jinak, které ale technicky nepůsobí vůbec zle. Námět je řádně nechutnej s parádní kapkou mystična, k tomu ta goticky chladná anglická atmosféra. No, co víc chtít? ()
No moc jsem od toho necekal, proste sem si chtel vecer pustit nakej horor a je fakt, ze jsem opravdu moc nedostal. Jasne, nejaky to rezani nebo stahovani kuze je fajnovy, takze sem tam se nejaka ta brutalni scena fakt povede, vylozene bez napeti to taky neni a jsou tu asi tak dve obstojny lekacky. Jenze tohle vsechno by vydalo tak na 20 minut, to ostatni je nudna vata, kde nehraje zadna hudba, tri postavy se motaj po baraku a nic se nedeje. Ale uz jsem videl daleko horsi horory. Slabsi 3*. ()
Photo © Essential Entertainment