Reklama

Reklama

Strom

(festivalový název)
  • Francie L'Arbre (více)
Trailer

Obsahy(1)

V Austrálii vedou Dawn a Peter se svými čtyřmi dětmi šťastný život ve stínu obrovského fíkovníku. S náhlou Peterovou smrtí se každý snaží vyrovnat po svém. Osmiletá dívenka Simone si myslí, že tatínek žije dál ve stromě. Jednou se Dawn svěří se svým tajemstvím... Dawn pomalu nabírá síly, nachází si práci. Možná i novou lásku? Život se znovu rozjíždí, ale strom začíná zabírat příliš mnoho místa: jeho větve, jeho kořeny i jeho kolonie žab a netopýrů berou dům útokem a ohrožují jeho základy. Dawn již nemá na výběr: musí ho nechat porazit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MÁME MOŽNOST VOLBY MEZI TÍM, JESTLI BUDEME ŠŤASTNÍ ANEBO SMUTNÍ“..... /// Film o vyrovnání se se ztrátou manžela a táty a problémy, které přináší každého snaha dělat to po svém. K tomu se přidává poetika STROMU, který funguje jako symbol pro spojení s milovanou osobou, je z něj krásnej rozhled a hraje sympatickej hudební doprovod. Film o okamžiku, kdy živí zjistí, že by měli žít mezi živými není rozhodně špatnej. Zajímavá kamera, Austrálie, herecké výkony (Simone). Někdo by sice klidně mohl napsat, že Dawn je kráva, kterou rozumovými schopnostmi převyšuje kdejakej fíkovník, ale tady jde O TEN OKAMŽIK!! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu od Judy Pascoe číst nebudu (i když by zřejmě nabídla víc toho, co jsem očekával). 2.) Rád se dívám na strom. 3.) Chystám se dělat v Austrálii instalatéra a nevím, co je jejich noční můrou. 4.) Syna mám, mám i dům a teď se vedle něj chystám vysadit fíkovník (strom). /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Strom je moc hezký, lyrický film a Julie Bertucelli moc dobrá filmařka. Pokud máte rádi příběhy, u nichž se smíte trochu zamyslet, je to snímek pro vás. Mě tohle podobenství o kořenech, které vás drží v zemi až tak pevně, že jednou nadejde den, kdy je přeci jen budete muset vyrvat a vydat se vstříc dalšímu osudu, velmi vzalo za srdce. ()

Reklama

Fakipics 

všechny recenze uživatele

Priorita je příběhová linie, zcela nezávislá a přitom neotřele taktní. Zadívat se a odpočinout... né sednout a očekávat. Veškeré gusto patří 8leté greenpeace Simone a jejímu vzpurnému vzdoru, ale s potencionální touhy to táhne víc samozřejmě Charolttka(australské sluníčko ve tváři a nežádaný úsměv, kdo by si na tohle nevyhonil). Režie může poklidně spát za výběr prostředí. ()

FilmWave 

všechny recenze uživatele

Film s magickou atmosférou. Příběh o tragické ztrátě a vyrovnávání se s ní zbytečně netlačí na pilu a laciné ždímání emocí. Místo toho ohromí krásnou kamerou, hudbou a (vůbec si nepamatuji, kdy jsem naposledy psal o tomto tak důležitém filmovém atributu) dokonalým zvukem. Díky této kombinaci si prostě připadáte, že jste "tam" - uprostřed Austrálie v koruně stromu. Výkony dětských herců berou dech, výborná Charlotte Gainsbourg je třešničkou na dortu (Marton Csokas má pouze malou roli). ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Velmi působivé drama. Chápání souvislostí stromu s malou Simone, postupně i s Dawn, potažmo s celým domem, bylo tím, co donutí k přemýšlení. Každý z nás byl a nebo je v životě k něčemu, či k někomu tak silně připoután, že je pro něj nemyslitelná jakákoliv separace. Žel se to stává a mnohdy to bývá velmi kruté a bolestné. Nutnost začít znovu vyžaduje velké množství vnitřní síly. A v tom bych chtěla vyzdvihnout Charlotte Gainsbourg, která se role Dawn zhostila na výbornou a malou Morganu Davies. Velmi přirozené a lidské. 85% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Pri výbere toho "správneho" stromu (figovníka) si francúzsky štáb najal pár ľudí z Francúzska, ktorí mali za úlohu nájsť ho. Nakoniec sa to jednému z nich podarilo. A to v dedine, kde už pred tým štáb bol (a aj po opýtaní sa miestnych, či im nevedia povedať o nejakom strome), no nevšimli si ho. Predtým si pozreli okolo tisíc figovníkov. (clementinka)
  • Napriek tomu, že je film často označovaný ako francúzsky (keďže samotná režisérka a väčšina štábu pochádza z Francúzska), nakrúcal sa vo francúzsko-austrálskej koprodukcii z toho dôvodu, že práva na sfilmovanie predlohy mala už zakúpené istá austrálska produkčná spoločnosť a ich podmienkou bolo, aby sa celý film točil v austrálskych exteriéroch. (lilina133)
  • Spolupráca medzi francúzskou režisérkou Julie Bertucelli (spolu s jej producentkou Yaël Fogiel) a austrálskou producentkou Sue Taylor vznikla po tom, ako Julie Bertucelli chcela natočiť film podľa knihy Our Father Who Art in the Tree (od spisovateľky Judy Pascoe), avšak autorské práva na natáčanie filmu mala zakúepné už spomínaná austrálska producentka. Keďže Sue Taylor nemala režisérku a Julie Bertucelli naopak potrebovala producentku, dohodli sa na vzájomnej spolupráci a celý francúzsky štáb sa presunul do Austrálie, kde sa film natáčal (dohadovanie prebiehalo v Paríži, kde Sue Taylor žije). (clementinka)

Reklama

Reklama