Reklama

Reklama

Disco a atomová válka

  • Česko Disko a atomová válka (festivalový název) (více)
Estonsko / Finsko, 2009, 80 min

Režie:

Jaak Kilmi

Scénář:

Jaak Kilmi, Kiur Aarma

Hrají:

Kiur Aarma (vypravěč), Jaak Kilmi (vypravěč), Alo Kõrve (vypravěč), Jaan Tootsen (vypravěč), Eduard Toman (vypravěč), Åke Blomqvist (a.z.) (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Sledování finské televize ovlivnilo generaci (sovětských) Estonců, kteří v hravé koláži vzpomínají na dobu, kdy žili v první linii studené války, z jedné strany vychováváni ke komunismu, z druhé bombardováni západní popkulturou, hudbou a televizními seriály. (MFDF Ji.hlava)

Recenze (15)

mikroslar 

všechny recenze uživatele

Hezký dokument se správnou mírou nadsázky. Připomněl mi mé dětství, kdy jsem o prázdninách v Bratislavě prvně viděl rakouskou televizi (s opravdovými reklamami, které mne nadchly víc než pořady). Chronologické vyprávění příběhů za železnou oponou, viděné očima těch, kteří za ní museli žít a přitom mohli nahlédnout skrze finskou televizi do života normálního světa. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Hodne odlehceny, misty vtipny a jinak hodne zajimavy dokument o obyvatelich Tallinu, kteri meli to stesti, ze za doby Sovetskeho svazu chytali finskou televizi. Kdyz si vzpomenu, jak jsem jako dite vstaval v sobotu v noci na "kino noczne", pravidelne uvadene v polske TV, tak se do role Estoncu umim maximalne vcitit:-). Pobavilo me vypraveni o Dallasu, Knight Rideru. Asi mohlo byt v dokumentu jeste vice informaci, i tak me ale zvolena forma zaujala. ()

Reklama

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipné a výstižné zobrazení naštěstí již minulé doby. Stojí fakt za vidění.  Estonci i Čechoslováci sdíleli stejný osud a čelili mu podobnými prostředky. Oni na tom byli pod tlakem z Ruska, jehož museli být součástí,  ještě hůře. Proto je třeba jim vyjádřit velký obdiv, kam se za dobu své znovu nabyté svobody až dostali. A v mnohém nás předstihli... ()

blezg 

všechny recenze uživatele

Přesah do dneška: Hezký obrázek o tom, jak dnes, v době ruské invaze na Ukrajinu, probíhá v Rusku "pravdivé informování" o tom, co se ve světě za hranicemi děje. Je to furt stejné, nic se nezměnilo, jiná média než ruská státní jsou blokována. Propaganda a dezinformace. Hanba válčícímu a prolhanému Rusku. ()

veere 

všechny recenze uživatele

Vtipně a s nadhledem na studenou válku vedenou nejen vyzbrojováním, ale i kulturou. Také zajímavý návod na zesilovač příjmu vyrobený z teploměru. Estonci kteří měli možnost sledovat jak propagandu komunistické televize i přijímat finské vysílání přeplněné "americkým brakem" s jiným úhlem pohledu, měli jasno. A když vysílali v premiéře nějaký film (třeba Emmanuelle) sjeli se na podívanou všichni příbuzní. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama