foto

Linda Hunt

  • nar. 2.4.1945 (72 let)
    Morristown, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Linda Hunt, rodným jménem Lydia Susanna Hunter, se narodila 2. dubna 1945 v Morristownu v New-Jersey. Její matka učila na Westport School of Music a současně doprovázela sborový kostelní chór. Její otec byl dlouhou dobu víceprezidentem naftařské společnosti na Long Islands. Posledním členem rodiny je další dcera Huntových Marcia. V době dospívání Linda přestala záhadně růst. Následně se zjistilo, že trpí nanismem (trpasličí vzrůst). Avšak nebyla na tom ještě tak nejhůře – měřila 145 cm a její výška jí o mnoho let později dopomohla k její životní roli, která jí vynesla i Oscara.

Po menších rolích v televizních filmech se Linda Hunt poprvé objevila i ve skutečném filmu – a to v muzikálu PEPEK NÁMOŘNÍK (1980) v hlavní roli s Robinem Williamsem. Následující role v jejím teprve druhém filmu jí přinesla nevídaný úspěch a slávu. Byla totiž obsazena do mužské role liliputánského kameramana Billyho Kwana ve válečném dramatu ROK NEBEZPEČNÉHO ŽIVOTA (1982) v hlavních rolích s Melem Gibsonem a Sigourney Weaver. Za svůj nenapodobitelný výkon si jako vůbec první herečka, která ztvárnila mužskou roli, odnesla Oscara v kategorii herečka ve vedlejší roli. Její výkon byl ohodnocen i nominací na Zlatý Glóbus ve stejné kategorii.

Linda Hunt je také velmi dobře známá v divadle. Za své jevištní výkony obdržela dvě ceny Obie a roku 1984 byla nominována na cenu Tony za hlavní roli v A.L. Kopitovu Konci světa. Mezi další divadelní role, které ztvárnila patří například: postava tety Dan ve hře W. Shawna Teta Dan a citrón, nedávná role sestry Aloysius ve hře J.P. Shanleyho oceněné cenou Tony Podezření a další.

Kromě svého malého vzrůstu je herečka známá také tím, že má nezaměnitelný a velmi zvučný hlas, který často doprovází různé televizní dokumenty, animované filmy a reklamy. Její sympatický hlas často zaznívá i z rádií. Herečka přijala nabídku společnost Walt Disney Freature Animation a propůjčila tak svůj hlas kreslené postavě babičce Willow z animovaného filmu POCAHONTAS (1995). Její hlas byl také k slyšení v televizních seriálech CARNIVA`LE a GAIA. Také návštěvníci Washingtonského International Spy Museum uslyší její hlas v úvodním filmu, který je každé skupině promítnut.

Filmu se věnuje už jen sporadicky. Především se objevuje v menších rolích. Můžeme ji vidět například v těchto snímcích: drama BOSTOČANKY (1984) – plné slavných hvězd: Ch. Reeve, V. Redgrave, J. Tandy, westerny SILVERADO (1985) a MAVERICK (1994), drama v hlavní roli s Kevinem Costnerem NA KŘÍDLECH VÁŽKY (2002) a další. Jejím posledním filmem, ve kterém se objevila nese název HORŠÍ UŽ TO NEBUDE (2006). Obsazení už mluví za vše: Dustin Hoffman, Qeen Latifah, Emma Thompson, Maggie Gyllenhaal atd. Více jak filmu se však věnuje práci v rádiu, dabingu a divadle. Svou osobou se ale neodmyslitelně zapsala do dějin kinematografie a na svá zasloužená ocenění může být jen pyšná.

Herečka Linda Hunt sice vnější krásou příliš neoplývá, zato vnitřní krásy má na rozdávání. Celému světu ukázala, že i s se zdravotním omezením může člověk dokázat velké skutky. Musí však sám chtít, musí mít pevnou vůli a trochu toho talentu.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

2017 The Relationtrip
2015 Baby
2006 Horší už to nebude
2005 Tvoje, moje a naše
2002 Na křídlech vážky
1998 Pocahontas 2: Cesta domů
1997 Eat Your Heart Out
Relic
1995 New Chimpanzees, The (TV film)
Pocahontas
1994 Maverick
Pret-A-Porter
1993 Mladší a mladší
Twenty Bucks
1992 Nonesense and Lullabyes: Nursery Rhymes
Nonesense and Lullabyes: Poems
Rain Without Thunder
1991 Přísně tajné prázdniny
1990 Policajt ze školky
Turn of the Screw, The (TV film)
1989 Ďáblice
1987 Basements (TV film)
Pokoj v podkroví (TV film)
Waiting for the Moon
1985 Eleni
Silverado
1984 Bostoňanky
Duna
1982 Rok nebezpečného života
1980 Pepek námořník
1978 Fame (TV film)
1976 Ah, Wilderness! (TV film)

TV seriály

2014 Tým Škorpion (TV seriál)
True Colors (S01E06)
2009 NCIS: Los Angeles (TV seriál)
2005 Carnivale (TV seriál)
New Canaan (S02E12)
Periferie Damašku (S02E08)
Damašek, Nebraska (S02E07)
další epizody (6)
2003 Carnivale (TV seriál)
A toho dne... (S01E12)
Stržen hněvem (S01E10)
Nespavost (S01E09)
další epizody (4)
Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
1997 Advokáti (TV seriál)
1993 Vesmírní jezdci (TV seriál)
1989 Nightmare Classics (TV seriál)

Dokumentární

2007 The Singing Revolution
2006 Path to Nuclear Fission: The Story of Lise Meitner and Otto Hahn, The (TV film)
Velký transatlantický kabel (TV film) - vyp.
2005 Osvětim: nacisté a konečné řešení (TV seriál)
2002 Shadow Play: Indonesia's Year of Living Dangerously
Woodrow Wilson and the Birth of the American Century
1999 Century, The (TV seriál)
Island of the Sharks
1998 Out of the Past
Titanic: Untold Stories
1997 Amazon
Isamu Noguchi: Stones and Paper (TV film)
Živoucí ráje (TV seriál) - vyp.
1996 Paul Monette: The Brink of Summer's End
1994 Ecological Design: Inventing the Future
Spirits of the Rainforest (TV film)
1992 Ishi: The Last Yahi
1991 Wild by Law
1989 Chico Mendes: Voice of the Amazon

TV pořady

2013 39th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
1999 The 51st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace