Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V červenci 2007 se vydala tříčlenná expedice trabantem Hedvábnou stezkou do pouští střední Asie. Na tachometru malého žlutého trabanta se otáčí patnáctý tisící kilometr. Pod jeho koly zmizela polovina Evropy i většina států střední Asie. Po šesti týdnech strávených v jeho nerozměrných útrobách společně projeli Dan Přibáň, Vladislav Růžička a Jan Martin Kozel střední Evropu, Balkán, Turecko, Írán a Turkmenistán, aby se v uzbeckém Samarkandu jejich cesta opět zlomila na západ a přes Kazachstán, Rusko a Ukrajinu je dovedla domů. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (116)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Proti pozdějším trabantím projektům dosti unylá a nezáživná věc. Lecos zachraňuje hodinová stopáž, jelikož těch několik málo atraktivních momentů by delší film neutáhlo. Faktem ovšem je, že Daň Přibáň tímhle začal a dokázal trabantománii vyšvihnout tam, kde baví i inspiruje, byť tady zřejmě natáčení nebylo na prvním místě. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem viděl napříč Afrikou a přišlo mi to o dost zajímavější. Jízda přes Uzbeckou poušť je kupodivu to samé co jet přes Tureckou nebo Kazašskou. No kdo by to byl řekl - nehostinná krajina, špatné silnice. Jsem sice rád, že se dokument i soustředí více na jízdu, ale krom oprav a toho, co kde pánové koupili je to snad kompletní výčet. Po dokumentrání stránce slabé. ()

Reklama

Ravi 

všechny recenze uživatele

Anabáze přes Turecko, Irák, Střední Asii, Kazachstán a Ukrajinu měla své kouzlo. Je to napůl namluvený dokument, napůl výpověď o strastech cestovatelů. Každopádně mají pánové i Egu můj respekt za to, do čeho se nebáli pustit. Profesionálně upravené homevideo splňuje účel a na českém poli je to celkem zdařilý nápad, i když zdaleka ne využitý do mrtě. 65% = 3/5 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ze všech tří Trabantů ("...napříš Afrikou" a "až na konec světa") asi nejslabší díl, neboť je tu nejméně setkávání s lidmi z cizích zemí, nejméně komentářů hlavních hrdinů, nejméně "trabantích" cestovatelů a také nejméně zajímavých míst, ačkoliv i zde je řada atraktivních lokací. Přesto však mohu opět pochválit samotný nápad, hudbu, zpracování, ale i celkovou dobrodružnou atmosféru. Delší stopáž by vůbec nevadila, naopak. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Expedice byl dobrý počin... ale ten dokument už ne. Z něj bylo jasně zřetelné, že hlavního šéfa expedice zajímá víc jeho trabant, než země, kterými projíždí. Památek bylo ukázáno poskrovnu, život lidí snad vůbec ne, ale o trabantu jsem se toho dozvěděl víc než za celý můj dosavadní život. Na DVD oceňuji vcelku vyčerpávající informace o expedici, včetně poněkud směšného shrnutí nákladů. Kamera za 130 000 na amatérské video, notebook za 30 000 na ukládání fotek :-) No nebyla to příliš nezávislá expedice. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Cestovatelský vůz nese typové označení Trabant 601 Universal Combi. Přezdívka vozu byla Egu, což bylo první slovo dcery hlavní postavy snímku Dana Pribáně. (DruidKarel)
  • Tato tříčlenná expedice započala v červenci 2007. (ČSFD)
  • Expedice urazila více než 15 000 kilometrů. (ČSFD)

Reklama

Reklama