Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po době kamenné, bronzové a ledové tu máme nyní na Zemi i dobu plastovou. Můžeme se stále tvářit, že se nic neděje? Ještě nedávno nebyly na planetě Zemi žádné plasty. Ale pak, v roce 1907 způsobil belgický chemik Leo Hendrik Baekeland obrat. Vynalezl bakelit, první zcela syntetickou hmotu. Po době kamenné, době bronzové a době ledové, tu máme nyní i dobu plastovou. Autor snímku Werner Boote o sobě říká, že byl obklopen plasty už od narození. V šedesátých letech byl totiž jeho dědeček generálním ředitelem německé pobočky Interplastik Werke a naučil ho milovat tento materiál. Naučil ho však i používat mozek, a tak mu postupně začalo docházet, že výroba a používání plastů s sebou nesou mnohá nebezpečí, a to nejen zamořením přírody plastovými odpady. Ještě důležitější je negativní vliv na zdraví lidí. Takže pokud o těchto věcech nezačneme realisticky uvažovat a budeme se stále tvářit, že se nic neděje, možná ohrozíme samu existenci lidstva. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Dokument pojednávajúci o škodlivosti plastov a ich dopadu na životné prostredie ľudské zdravie... Lajcky zhrnuté všetky dôležité fakty ohľadom plastov a plnidiel v nich... Aj keď sa nedosiahol na konci dokumentu požadovaný výsledok, je dobré sa oboznámiť s danou problematikou, hlavne, ak o nej vôbec neviete... ()

subic 

všechny recenze uživatele

Rakušan Werner Boote udělal hodně zajímavý dokument, který nedávno uvedla ČT2 a já jsem si ho musel pustit 3x po sobě, abych ho pobral. Werner Boote nás provede takřka celým světem a ukáže nám, jak plasty za necelých 100 let změnily svět v různých oblastech světa a dál co nám hrozí do budoucna. Odkaz tohoto dokumentu je skutečně obrovský a také s obrovským dopadem na celou lidskou populaci. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po dobe kamennej, dobe železnej a dobe ľadovej tu máme dobu plastovú. Prvý umelý syntetický produkt bol bakelit. Odvtedy pribudli desiatky a stovky rôznych druhov plastov. Čo ma prekvapilo najviac je zloženie, ktoré je tajné. Žiadna z oslovených firiem nebola ochotná pustiť filmový štáb do výrobne a o zložení by asi neprehovorili ani s nožíkom pri krku...Vôbec som netušil, že sú s tým také tajnosti. Fakt je, že bez plastu si dnes život ťažko predstaviť. Filmom sa mihne zaujímavý nápad, kde niekoľko rodín vynesie na dvor všetko plastové z domu a uložia to na dvor. Najviac času trávime rozborom škodlivosti a účinkom na ľudský organizmus. Iba nepatrná časť sa venuje bioplastom a snahe zmeniť zabehané postupy. Fakt je, že po tomto dokumente nebudete mať veľmi chuť piť z plastových pohárov. Slabšie povahy môžu dosť záchvat a vyhodia z bytu všetko, čo sa i podobá na plast. 80%. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Věděli jste, že jakákoliv věc vyrobena z plastu by neměla mít naprosto žádný zápach? A čichli jste si někdy k zahradnické sadě pro děti? Šli jste někdy do obchodu s hračkami a čichali, jak to tam "voní"? No, to bude nějakým sajrajtem, co do toho přidávaj. Něco, co se uvolňuje a vy to čicháte. To je právě špatně. Toto a spousty zajímavých věcí, co jste o době plastové, ve které žijete, nevěděli, se dozvíte právě zde v dokumentu, který ale tradičně nedává příliš prostoru objektivitě. Úplně z něj stříká, že je od začátku do konce natočen tak, abyste se buď plastů báli nebo je alespoň nesnášeli. Takže zavádějící, neobjektivní, manipulativní. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Množstvo informácií o PVC, ftalátoch a bisfenoloch pekne pohromade. A natočené nielen dokumentárne, ale investigatívnym spôsobom s výpoveďami rôznych strán vrátane nešťastnej pracovníčky v čínskej továrni, ktorá až na pokyn šéfa prestala poskytovať informácie. Európske a americké továrne pre istotu neposkytli absolútne nič a neumožnili natáčanie vôbec. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Desať dní po premietnutí filmu na MEIFF v Abú Dhabí zakázali tamojší úradníci plastové tašky v Spojených arabských emirátoch s účinnosťou od roku 2013. (Marek1991)
  • Na premiére v Rakúsku prezentoval Werner Boote testy o chemických BPA v dojčenských cumlíkoch. Následne boli viaceré kontaminované kusy stiahnuté z trhu. (Marek1991)
  • Dokument Plastic Planet sa natáčal v Rakúsku, Belgicku, Číne, Fínsku, Francúzsku, Nemecku, Indii, Taliansku, Japonsku, Maroku, Veľkej Británii a USA. (Othellko)

Reklama

Reklama