Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anglický komik Stephen Fry cestuje americkými oblasti londýnským taxíkem. Navštěvuje místa turisticky neatraktivní, jako jsou univerzity, farmy, vězení, ponorky, výzkumná střediska a snaží ukázat divákům jinou Ameriku. Dává se do řeči s lidmi, které náhodně potká a s lehkostí a humorem si s nimi povídá o místě, kde žijí. (sator)

(více)

Recenze (6)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"Málem jsem se narodil v Americe. Byl jsem tak blízko. V 50. letech dostal můj táta nabídku pracovat na univerzitě v Princetonu, ale odmítl ji. Tudíž jsem se místo v NJ narodil v NWE. Jako Stephen, ne Steve. Ale od té doby, co jsem toto v pozdějším věku zjistil, mě začal zajímat svět mého druhého já, toho divného amerického Steva," říká v úvodu první epizody Stephen Fry, zatímco sedí za volantem černého, typicky britského taxi, kterým, pokud by vás to zajímalo, běžně cestuje i po Anglii. V něm nakonec projel každý stát USA a s nadsázkou by se dalo říct, že si prošel i všechna povolání. Ti, kteří by však v tomto seriálu BBC hledali tipy na památky a hluboké nahlédnutí do každého státu budou zákonitě zklamáni; mnoho států je kvůli nedostatku času (šest hodinových epizod) ochuzeno a v těch zbylých se Stephen zas nesoustřeďuje na hlavní atrakce jako je Socha svobody nebo Chodník slávy. Navštěvuje totiž především místa turisticky nepopulární - univerzity, farmy, vězení, ponorky, výzkumná střediska - a více než popkulturní tvář Ameriky se snaží ukázat divákům tu skutečnou. Dává se do řeči s lidmi, které náhodně potká, a se sobě vlastním šarmem dokáže být ke všem milý, nesmírně přívětivý a nikoho neodsuzující. Je přitom jedno, zda se jedná o soudce nebo vraha odsouzeného na doživotí, starou paní nebo mladou studentku, světoznámého profesora nebo rybáře, bezdomovce nebo vědce, hasiče nebo prostitutku. Zažívá tradiční Díkuvzdání, zajde se podívat na stand up comedy, zkouší si pozici krupiéra v kasínu, jde s horníky do šachty, baví se s mafiány, jezdí na koni, pomáhá s výrobou Oscarů i zmrzliny Ben and Jerry's, sleduje volební kampaň Mitta Romneyho, létá balonem nad Grand Canyonem, jde do hořícího domu, vidí rozklad lidského těla na výzkumné farmě, testuje v palírně nejrůznější příchutě whiskey, potápí se se žraloky, doprovází policii při zásahu proti drogovým dealerům. Ne každá část jeho poutě bude asi pro všechny zábavná, mně třeba nesedli náboženští stoupenci, Stephenovi se zas dle komentáře zjevně moc nelíbilo v Miami, nicméně v konečném důsledku je to jeden z nejzapamatovatelnějších a zpracováním nejoriginálnějších cestopisných dokumentů, co jsem viděla. A které státy mě zaujaly nejvíce? Asi pohostinnost jihovýchodu, člověkem nedotčená příroda Montany a Wyomingu, vyprahlé pustiny Utahu, Nevady a Arizony, architektura Kalifornie. Nade vše si ale cením Stephena jako průvodce, který dokáže být vtipný, výřečný a inteligentní i s vysokým promile alkoholu v krvi. Stephene, pokud budeš někdy točit podobou sérii i o Evropě, hlásím se jako průvodce pro Českou republiku! ()

sator

všechny recenze uživatele

Anglický komik Stephen Fry cestuje americkými oblasti londýnským taxíkem. Navštěvuje místa turisticky neatraktivní, jako jsou univerzity, farmy, vězení, ponorky, výzkumná střediska a snaží ukázat divákům jinou Ameriku. Dává se do řeči s lidmi, které náhodně potká a s lehkostí a humorem si s nimi povídá o místě kde žijí. ()

Hortenzia 

všechny recenze uživatele

necakajte ziadne komplexne zhrnutie vsetkych statov, v siestich dieloch sa to ani neda (asi ziadne cislo by nebolo postacujuce), ale ako vzdy ocarujuci stephen fry vybera skutocne pikosky a niektore zaujimavosti by ste isto necakali ani od ameriky =) ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Nie je to tradičná cestopisná relácia, ktorá vás povedie po turistických či historických pamiatkach. Skôr sa zameriava na najzaujímavejšiu a možno najtypickejšiu, no nie vždy najznámejšiu časť každého amerického štátu. Samozrejme, sprevádza nás Stephen Fry so svojím tradičným šarmom a humorom. ()

lastshadowv 

všechny recenze uživatele

Asi bych hodnotila vyšším počtem hvězdiček, kdybychom se na to nedívali ve škole při American Studies, který jsou vážně otrava... ()

Dejsifacku 

všechny recenze uživatele

Zajímavosti z každého jediného státu USA. Nejde tady o detailní bádání, spíše jako v jeho TV show "QI", pan Fry vyhledává ty nejzajímavější věci (či jedny z nejzajímavějších) které v jednotlivých státech možno nalézt. Velice příjemný cestopis, který právě díky Stephenovi a jeho britskému šarmu dostává to pravé kouzlo. Doporučuji. ()

Reklama

Reklama