foto

Stephen Fry

  • nar. 24.8.1957 (60 let)
    Hampstead, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec, komik, spisovatel, novinář a scénárista - tento talentovaný umělec (celým jménem Stephen John Fry) se narodil 24. srpna 1957 v Londýně. Je synem britského vědce a vynálezce Alana Frye a rakouské židovky Marianne Neumann.

Stephen vyrůstal se starším bratrem a mladší sestrou střídavě na velké, rodinné usedlosti v norfolském Bootonu a v Londýně. Ve svém dětství vystřídal mnoho škol. Když si poprvé uvědomil, že se od ostatních nějakým způsobem liší a je gay, snažil se tuto skutečnost během školních let držet v tajnosti a zůstal v celibátu po 16 let.

O něco později získal díky tvrdé práci stipendium na Cambridgské univerzitě, kde získal ocenění v anglické literatuře a připojil se k místnímu divadlu - tady potkal svého budoucího komediálního spolupracovníka Hugha Laurieho (v dnešní době známý hlavně jako svérázný DR. HOUSE). Od té doby se jeho kariéra rozjela a než dovršil třiceti let, stal se z něj milionář.

V roce 1995 ale prodělal na veřejnosti nervové zhroucení a zjistil, že trpí vážnou maniodepresivní chorobou. Dokonce prý uvažoval o sebevraždě a v těchto těžkých životních chvílích ho zachránil jeho dlouholetý partner Daniel Cohen.

Stephen Fry si zahrál nespočet filmových i seriálových rolí.. za zmínku stojí např. seriál THIN BLUE LINE, THE ( Tenká modrá linie ) a filmy V FOR VENDETTA ( V jako Vendeta ), nebo WILDE ( Oscar Wilde ) v němž ztvárnil anglického spisovatele - tento film získal několik ocenění a mj. byl Stephen nominován na Zlatý glóbus za hlavní mužskou hereckou roli. Zajímavosti : Málokdo ví, že velká část jeho rodiny ( z matčiny strany ) byla za druhé světové války odvlečena do koncentračního tábora. Když mu bylo 17 let, strávil 3 měsíce ve vězení za krádež kreditních karet.

Jakub "Jeremy.jk" Kroutil

Herecká filmografie

Filmy

2018 Consider Yourself
Duck Duck Goose
Once Upon a Time in the Kitchen
The Brits Are Coming
2017 The Canterville Ghost
Tomorrow
2016 Alenka v říši divů: Za zrcadlem
Láska a přátelství
Summer Night, Winter Moon
2015 Muž, který poznal nekonečno
2014 Hobit: Bitva pěti armád
Our Gay Wedding: The Musical (TV film)
Playhouse uvádí - Oběť (TV film)
2013 Hobit: Šmakova dračí poušť
Král ze Soho
Super Clyde (TV film)
2012 Cicada Princess
Clovis Dardentor
Doors Open (TV film)
In Love with Wilde (TV film)
Man, The (TV film)
2011 Benjamin Sniddlegrass and the Cauldron of Penguins
Holy Flying Circus (TV film)
Lost Connection
Malí lidé (TV film)
Sherlock Holmes: Hra stínů
2010 Alenka v říši divů
2009 House of Boys
Jam
2008 Pohádka ze zátoky
2007 Adolf Eichmann
Holky z naší školky
2006 Stormbreaker
2005 Maska zrcadla
Stopařův průvodce po Galaxii
Tom Brown's Schooldays (TV film)
Tristram Shandy
V jako Vendeta
2004 Medvídek Winnie (TV film)
Zoubek
Život a smrt Petera Sellerse
2003 Rozvod po francouzsku
2002 Prďoši
Surrealissimo: The Trial of Salvador Dali (TV film)
40 Years of University Challenge (TV film)
2001 Comic Relief Presents Have I Got Buzzcocks All Over (TV film)
Čtyřhra
Gosford Park
Objevení nebes
2000 Best
Profile of 'The Life and Death of Colonel Blimp', A
Sabotage!
Velmi relativní známosti
Zeměpisná délka (TV film)
1999 Bestián: Kupředu, zpátky jen krok!
Comedy Trail: A Shaggy Dog Story, The (TV film)
The Nearly Complete and Utter History of Everything (TV film)
Whatever Happened to Harold Smith?
1998 Book Quiz, The (TV film)
Já jsem Tichborne
Live from the Lighthouse (TV film)
Žaloba
1997 Oscar Wilde
Spice World
1996 Žabákova dobrodružství
1995 Comic Relief (TV film)
Farma Cold Comfort (TV film)
Laughter and Loathing (TV film)
Steal, The
1994 Audience with Bob Monkhouse, An (TV film)
I.Q.
1993 Příliš vydařený útěk (TV film)
1992 Common Pursuit (TV film)
Petrovi přátelé
1991 Mr. Roadrunner (TV film)
1990 Hříchy mládí (TV film)
1989 A Night of Comic Relief 2 (TV film)
Secret Policeman's Biggest Ball, The (divadelní záznam)
1988 Blackadder: The Cavalier Years (TV film)
Hrst plná prachu
Ryba jménem Wanda
Vánoční koleda u Černé zmije (TV film)
1987 Laughing Prisoner, The (TV film)
Secret Policeman's Third Ball, The (divadelní záznam)
1986 Dangerous Brothers Present: World of Danger
1985 Good Father, The
1983 Crystal Cube, The (TV film)
1982 Cambridge Footlights Revue (TV film)
1981 Ohnivé vozy

TV seriály

2017 Sběratelé kostí (TV seriál)
The Final Chapter: The Steel in the Wheels (S12E09)
2016 The Great Indoors (TV seriál)
2015 Danger Mouse (TV seriál)
2014 24 hodin: Dnes neumírej (TV seriál)
10:00 p.m.-11:00 p.m. (E12)
7:00 p.m.-8:00 p.m. (E09)
5:00 p.m.-6:00 p.m. (E07)
další epizody (8)
2013 Yonderland (TV seriál)
2012 Playhouse uvádí (TV seriál)
The Man (S01E09)
2011 Horrible Histories with Stephen Fry (TV seriál)
The Bleak Old Shop of Stuff (TV seriál)
2010 Little Crackers (TV seriál)
2007 Případy advokáta Kingdoma (TV seriál)
Sběratelé kostí (TV seriál)
Kněz na hřbitově (S02E17)
Muž v domě (S02E14)
Dívka v krokodýlovi (S02E13)
2006 Komparz (TV seriál)
Chris Martin (S02E04)
2005 Pocoyo (TV seriál)
2003 Absolute Power (TV seriál)
Čtyřicítka na krku (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
2001 Baddiel's Syndrome (TV seriál)
Mob, Da (TV seriál)
2000 Gormenghast (TV seriál)
1999 Daleká cesta za domovem (TV seriál)
Fire Island (TV seriál)
The Magician's House (TV seriál)
1998 In the Red (TV seriál)
1996 Ros na Rún (TV seriál)
1995 Tenká modrá linie (TV seriál)
Dnešní mládež (S01E06)
1994 Room 101 (TV seriál)
1990 Jeeves and Wooster (TV seriál)
1989 Černá zmije IV (TV seriál)
Haf! (TV seriál)
1988 This Is David Lander (TV seriál)
1987 Bit of Fry and Laurie, A (TV seriál)
Černá zmije III (TV seriál)
1986 Černá zmije II (TV seriál)
Saturday Live (TV seriál)
1985 Happy Families (TV seriál)
1983 Alfresco (TV seriál)
Černá zmije (TV seriál)
1982 Mladí v partě (TV seriál)
There's Nothing to Worry About! (TV seriál)
1958 A Christmas Night with the Stars (TV seriál)

Dokumentární

2017 Šestnáct nohou
2016 Battle of Soho
Říkejte mi Martino (TV film)
2014 Jools Holland: My Life In Music (TV film)
Pidiobři 3D - vyp.
Skrytá království (TV seriál)
Stephen Fry Live: More Fool Me
That Sugar Film
2013 Frost on Sketch Shows (TV film)
Hugh Laurie - Copper Bottom Blues (TV film)
Sir David Frost: That Was the Life That Was (TV film)
Stephen Fry: Out There (TV seriál)
2011 Ben Elton: Laughing at the 80s (TV film)
Divoký víkend Beara Gryllse (TV seriál)
Fry's Planet Word (TV seriál)
Mořští velikáni (TV seriál)
Putování dinosaurů (TV film)
QI Genesis (TV film)
Steve Jobs: Billion Dollar Hippy (TV film)
Wogan on Wodehouse (TV film)
100 nejlepších vychytávek Stephena Frye (TV seriál)
2010 Bible: Historie (TV seriál)
Fry and Laurie Reunited (TV film)
Návrat Nosorožce (TV film)
Virtual Revolution, The (TV seriál)
Wagner & Me
2009 Poslední šance uvidět (TV seriál)
Po stopách Sherlocka Holmese (TV film)
2008 Blackadder Exclusive: The Whole Rotten Saga (TV film)
Blackadder Rides Again (TV film)
Blackadder's Most Cunning Moments (TV film)
Machine That Made Us, The (TV film)
Stephen Fry in America (TV seriál)
2007 Já a HIV (TV film)
Medvědi brýlatí: Stíny lesa (TV film) - vyp.
2006 Stephen Fry: The Secret Life of the Manic Depressive (TV film)
Story of Light Entertainment, The (TV seriál)
The 50 Greatest Comedy Films (TV film)
'V for Vendetta' Unmasked (TV film)
2005 Inside 'The Hitchhiker's Guide to the Galaxy' (TV film)
2004 Kdo myslíš, že jsi? (TV seriál)
2002 Harry Potter a já (TV film)
2001 Sketch Show Story, The (TV seriál)
1998 A Royal Birthday Celebration (TV film)
Carry On Darkly (TV film)
1997 Venice Report (TV film)
1988 Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (koncert)
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2017 The 43rd People's Choice Awards (TV pořad)
2016 The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
2015 National Television Awards 2015 (TV pořad)
The EE BAFTA Film Awards 2015 (TV pořad)
2014 The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
2013 Šálek čaje s Victorií Wood (TV pořad) - a.z.
The EE BAFTA Film Awards 2013 (TV pořad)
2012 Just a Minute (TV pořad)
The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
Zajímavé vynálezy (TV pořad)
2011 Adam Hills in Gordon St Tonight (TV pořad)
American Cinematheque Tribute to Robert Downey Jr, The (TV pořad)
2006 The ONE Show (TV pořad)
2003 QI (TV pořad)
2002 Judi Dench: A BAFTA Tribute (TV pořad)
2001 Comic Relief: Say Pants to Poverty (TV pořad)
Comic Relief Short Pants (TV pořad)
Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
Hysteria 3 (TV pořad)
1998 Who Wants to Be a Millionaire (TV pořad)
1997 An Audience with Elton John (TV pořad)
1996 Never Mind the Buzzcocks (TV pořad)
1995 They Think It's All Over (TV pořad)
1993 Comic Relief: The Invasion of the Comic Tomatoes (TV pořad)
1990 Have I Got News for You (TV pořad)
1989 Hysteria 2! (TV pořad)
1988 Comic Relief (TV pořad)
Hysteria! Hysteria! Hysteria! (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2003 Rozverná mládež

Scenáristická filmografie

Filmy

1982 Cambridge Footlights Revue (TV film)

TV seriály

2010 Little Crackers (TV seriál)

Spisovatelská filmografie

Filmy

2017 Hroch - kniha

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(130)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace