Reklama

Reklama

Pekelní andělé jsou snímek, který produkoval a režíroval miliardář Howard Hughes. Ve své době byl nejdražším filmem historie. Hughes chtěl bez ohledu na výši nákladů zachytit vzrušující souboje britských a německých bojových letadel a angažoval proto celkem 137 pilotů. Ve filmu také zazářila ve své první hlavní roli Jean Harlow. Snímek se odehrává za 1. světové války a soustředí se na přátelství tří kamarádů z Oxfordu: dvou bratrů, Monteho a Roye Rutledgeových (Ben Lyon a James Hall) a Němce Karla Armstedta (John Darrow). Ti tři jsou nuceni bojovat na opačných stranách a pere se v nich loajalita k rodné zemi s věrností vůči vlastnímu svědomí. Jean Harlow ztělesňuje ženu, která v tomto dobovém dobrodružství zasáhne do životů všech tří hlavních hrdinů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

I po těch letech překvapivě příjemný zážitek, byť se na filmu znatelně projevují těžkosti provázející jeho vznik, takže je poněkud nekonzistentní ve svých výrazových prostředcích, z nichž jsou občas cítit silné závany němé éry. Na druhou stranu scéna bombardování je naprosto strhující i dnes (ano, pouštěl jsem si ji několikrát) a letecké souboje, které ji následují, za ní nejsou příliš pozadu. Je také zajímavé porovnat, kam vyústí konflikt dvou povahově rozdílných bratrů / přátel točících se kolem jedné ženy (o nichž bych si osobně neopřel ani rozhrkaný dolnoplošník) tady, a kam v Bayově Pearl Harboru či Svěrákově Tmavomodrém světě. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ten film má jistě mnoho chyb - herci jsou někdy tuzí a přehrávají (německý kapitán vzducholodě vypadá někdy spíše jako karikatura), občas se to tu přehání s patosem, první čtvrtina se dost vleče - ale to bych bral, vzhledem k roku vzniku filmu, jako potíže růstu. Hlavní dějová linka je dost jednoduchá (ale to je často i ve zbrusu nových filmech) a Jean Harlow byla zřejme tehdy brána jako sex-idol a děsnej vamp, mě však připadá nepříliš přitažlivá a otravná (ale to je můj osobní problém). Klady však jednoznačně převažují - film není prvoplánová agitka, není sentimentální, snaží se o realistické vylíčení života pilotů. Naprosto úžasné jsou ale letecké scény - německý zeppelin, majestátně se vynořující z oblak, to je scéna jak z nějakého sci-fi, na kterou by musel být hrdý i Karel Zeman. To bere dech. Všechna ta technika - převody, táhla, kola... úžasné. Fantastické záběry zániku zeppelinu se tak neuvěřitelně podobají dokumentárním snímkům zániku LZ 129 Hindenburg (z roku 1936!), že z toho až mrazí. Pak ta mohutná letecká bitva - opravdu napínavá, skvěle nasnímaná. Připadá mi, že podobné scény v novějších filmech jsou vlastně jen napodobeninami tohoto pravzoru. Ten film je stylotvorný a už jen z tohoto důvodu si zaslouží plný počet. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Fáma, která film předcházela, mi ho asi pokazila. Vzdušné souboje, kamera, technické provedení - to všechno s ohledem na to, že se natáčelo v roce 1930 - zaslouží úctu. Ale film? Naivní herectví hraničící s trapností a spíše rozumem než invencí tažený příběh ztrácející se bitevních exhibicích. Když si odmyslím podivení: jak tohle tenkrát, sakra, natočili, moc mi toho nezbylo. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Technicky dokonalý snímok ( a to nielen vo svojej dobe ). Avšak Hughes nechal všetko svoje megalomanstvo práve v stránke vizuálnej. Ako režisér nevie príbeh posúvať ďalej a z hercov vytláča maximálne ´´edwoodovské´´ herecké výkony. Som však rád, že aj napriek neuveriteľne náročnému nakrúcaniu ( viď snímok LETEC ), sa režisérovi film nerozpadol pod rukami. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Atmosféra bojových scén je úžasná. Pohled do kokpitu na pilota, za jehož zády se zvětšuje nepřátelský dvouplošník je ve své autentičnosti již zřejmě nepřekonatelný... Podobně divákovi zamrazí, když vidí německé vojáky vyskakující ze vzducholodi, aby ji odlehčili. Oproti tomu se mohou zdát pasáže kolem obou vojenských scén nudné a o ničem. Když se to však vezme kolem a kolem, jde o nezkreslený pohled na letce - žádná demagogie o hrdinech bez chybičky. Ale zobrazení detailů, které až neuvěřitelně - ačkoliv jakoby mimoděk - vykreslují atmosféru: vstup do letectva za polibek, chlastání v bordelu před nejdůležitější akcí, zdrcenost německého generála, který ze zajatců nedostal žádné informace... Kdyby z filmu nečišela technická nesourodost, bylo by to bezpochyby za 5*! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • V němé verzi původně roli Helen hrála norská herečka Greta Nissen, ale po přetočení filmu na zvukový o svoji roli kvůli přízvuku přišla a roli dostala Jean Harlow. (contrastic)
  • Hughes do filmu angažoval 137 pilotů. [Zdroj: Reflex.cz] (Duoscop)
  • Howard Hughes prezentoval pred médiami film kvôli reklame ako najdrahší film na svete s rozpočtom 3,8 až 4 miliónov amerických  dolárov. Bol to však iba marketingový trik, lebo film mal skutočný rozpočet 2,8 milióna. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama