Reklama

Reklama

Trabantem napříč Afrikou

  • angličtina Trabant Goes to Africa
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Sny – malé, velké, nesplnitelné… Kde ale je hranice nesplnitelného? Zkuste ji překročit a uvidíte. Tohle je vyprávění o jejím překročení. O cestě, kterou prý nejde uskutečnit. 20 000 kilometrů a jedenáct afrických států – Tunisko, Libye, Egypt, Súdán, Etiopie, Keňa, Tanzanie, Zambie, Botswana, Namibie a JAR. Afrika nás pohltila, sežvýkala a vyplivla. Ohromené, odrovnané, odhodlané se vrátit. Co obnáší projet ji v jednom z nejprimitivnějších aut, jaká kdy byla vyrobena? Co se dělo v trabantech a okolo nich? Jak jsme auta stavěli, jak jsme spali, co jsme jedli, co jsme opravovali, jak jsme opravovali, kdo nás naštval, kdo nás okradl i kdo nás potěšil. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (291)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tento film je príkladom nezmyselného spájania dokumentov, kreslených filmov, divadiel a dokonca TV programov s hranými filmami. Pri hodnotení vzniká nedefinovateľný guláš, miznú kritériá a chýba predstava o tom, komu tento stav prospeje. Film som si nezaujato pozrel a ocenil som iba nápad aktérov, ktorý otvoril peňaženky sponzorov. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jasně tahle parta má můj respekt a fandím jím za to jak se postavili k větě "to nejde". Nepochybuju ani na moment, že to muselo být úžasný dobrodružství plný silných zážitků i když já bych do tohohle nešel, protože by mě naprosto jebalo půlku tý cesty řešit z jakýho důvodu se zase trabant vysral, chápu že to přesně patřilo k tomu hlavnímu dodružství, ale pro mě by bylo spíš pět neděl v baloně nad Afrikou. Pokud bych měl hodnotit tu akci a účastníky akce, dávám pět hvězdiček a říkám, jste frajeři a inspirátoři, leč já jsem v pozici diváka chtíc nechtíc musím hodnotit to, co jsem viděl a upřimně říkám, že tohel měl být serál, každá země minimálně na jeden díl, protože takhle to bylo v duchu : tahle země fajn - tahle země nefajn - tady se nám vysral trabant - tady lidi dobrý, tady lidi špatný - zase se nám vysral trabant, zkrátka strašně zkatkovitý, to si podobný dobrodružství ani Afrika nezaslouží, bylo to tak zkratkovitý, že už se autoři ani nezmínili, proč se k nim nepřipojil kamarád, kterýmu umřel tatínek, nedělali titulky k cizí řeči, jako dobrodruzi výborný, jako filmaři - dokumentaristé průměrný, věřím, že knížka by mohla bejt za pět. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

A jsme zase u těch kulí, že jo... Já netvrdím, že kdo neproprdí trabantem Afriku, nedojde v životě štěstí. Šťastný nikdy nebude ten, kdo si nesplní sen. A právě k tomu je zapotřebí mít kule, protože to už tak bývá, že sny bývají nereálné a heslo kazisvětů "to nejde" tak semlelo už mnoho snílků. Taky netvrdím, že tenhle dokument je nejlepší, jaký jsem kdy viděl. Není. Jenže já zaprvé moc dobře vím, že předat posluchačům a divákům autentičnost v poměru 20000km ku 96ti minutám dost dobře nejde, a zadruhé beru tuhle podívanou především jako další z mnoha motivací do příštích cest. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska dokumentárního to rozhodně ještě není ono a je pořád vědět, že šlo hlavně o to, aby dobrodruzi celou cestu zvládli. V dalším díle, "Trabantem až na konec svět", se už ukázalo, že mají i dokumentární tendence. Přesto je krásně vidět, že se jedná o neskutečný pokus o cestování, který rozhodně stojí za pozornost. Dan Přibáň je velký frajer a každá jeho posádka jakbysmet. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Cestopisná reportáž, která má nápad - a to nejen odvahu vyrazit s trabanty do Afriky, ale i třeba vsuvky v podobě citátů, které korespondují s dějem. Nechybí vtip. Kamera si všímá každodennosti. Přesah na Člověka v tísni je pochopitelný, ale zbývající reklama mi trochu vadila, i když bez ní by cestu asi neuskutečnili. Občas mi přišly některé scény víc hrané než spontánní. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (13)

  • Průměrná vzdušná vzdálenost z Prahy do Kapského města je 19 400 km. (LEGACY)
  • Přednáška „Trabantem napříč Afrikou“ vyhrála hlavní cenu festivalu Caminos v Karlových Varech. (heyda)
  • Závady BABU (expediční trabant): rozhozený karburátor, netěsnící hlavní brzdový válec, zlomená příruba výfukového sání, spálené brzdy, křaplý blinkr, utržený šusplech, přeražené výfukové svody, potlučený a proražený zadní tlumič výfuku, zlomený výfuk, ovládání dálkových světel, ohnutá tyč řízení, uvolněná pakna zadní brzdy, spálený drát napájející střešní světla. (heyda)

Reklama

Reklama