Reklama

Reklama

1911: Pád poslední říše

  • Čína Xin hai ge ming (více)
Trailer

Na počátku 20. století čelili Číňané nejen vnitřním nepokojům ale i útokům zvenčí. Politické reformy, které zavedl dvůr dynastie Čching, selhaly. Revolucionáři vedení Sunjatsenem byli odhodláni svrhnout pravidla nastolená vládnoucí dynastií a zřídit republiku. Ke konci roku 1910 znovu požádal Sunjatsen o podporu stežejních zámořských členů Tchung-meng-chuej (Čínská revoluční aliance) a chtěl, aby své síly shromáždili při povstání v Kantonu. Klíčové osoby v alianci Chuang Sing a Sü Cung-chan předstírali, že jsou manželé, a tajně se vkradli do Kantonu. Následky tohoto povstání byly prosté: dvůr dynastie Čching pokračovala ve snaze vymýtit revolucionáře a zároveň se všemožně snažil obchodovat s imperialistickými mocnostmi, aby doplnil státní pokladnu.
Povstání Wu-čchang nečekaně uspělo a revolucionáři ovládnili sídlo guvernéra. Li Jüan-chung byl poté zvolen jako prozatimní vojenský guvernér. Dvůr dynastie Čching jako svou poslední možnost jmenoval Jüana Š’-kchaje, aby vedl Pej-jangskou armádu a potlačil revolucionáře. Bitva na obranu Jang-sia byla nelítostná. Chuang Sing a Li Jüan-chung nedokázali zahnat nepřítele. Chuang musel provést strategický krok a přesunul armádu revolucionářů dolů po Dlouhé řece. Číňané zaplatili velkou daň za konec 2 800 let trvajících feudálních zákonů. Sin-chajská revoluce napomohla k vytvoření první republiky v Asii, což představuje zásadní kapitolu ve světových dějinách. Úspěch revoluce taktéž poukázal na to, že v toku dějin lze těžko vzdorovat revolucionářskému nadšení a naději. (Canal+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jackie Chan to chtěl natočit poctivě a co nejvíce přesvědčivě. Pořád se jedná o dost zásadní moment ze života Číny jako takové. Výsledek je ale tak strašně nemastnej a neslanej, že nepřesvědčí ani nejhoršího současného diktátora na světě o tom, jak by Čína měla psát své dějiny. Vypadá to hezky, ale akce je pomálu a kecy nic moc Čechovi neřeknou. Přál jsem si film natočený zajímavou formou, který nebude nudit a přesně to jsem nedostal. Viděno na základě Challenge Tour 2015. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Umřu za revoluci. Ještě žádná Čínská žena neprolila pro revoluci krev........... Velkolepé, výpravné, smutné a až moc politické. Vím, že to je vlastně základ příběhu, ale upřímně, Čínská politika je pro mě Španělská vesnice. Tak jen sledovat jak si počíná Jackie Chan ve své netypické roli a v pozici spolurežiséra. Tak na 60% ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vďaka za fúzy! Vtedy je tých Číňanov konečne aj rozoznať. Inak o žiadny vojnový film epochálneho charakteru nejde. Skôr politicky orientovaný s chabejšémi bojovými scénami. Zobrazuje prechod Číny od monarchie k republike, ktorý zaujme skôr čínskeho diváka. A keďže v záverečných titulkoch sa vzdáva hold aj Komunistickej strane, tak je dosť možné, že ho Číňanom aj dovolili pozerať. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Snímek na velmi zajímavé a významné historické téma s výbornou výpravou, který ovšem trpí značně chaotickým řazením scén a drtivá většina západních diváků bude mít nutně problémy s orientací v postavách a lokalitách a to i pokud onen divák vůbec ví, kdo to byl Sunjatsen, co byla dynastie Čching, co revoluci z roku 1911 předcházelo a co po ní následovalo. Čínská mentalita je samozřejmě jiná a tamní divák se jistě mnohem lépe zorientuje nejen v ději, ale i v mnohdy zdánlivě těžko pochopitelném jednání a řečnění postav, stejně jako bude patrně lépe snášet přemíru patosu, kterým je film prodchnutý od začátku do konce. Za shlédnutí však "1911" určitě stojí, zvláště pokud vás zajímá historie, nejen čínská. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Ďalší film pre alternovanie dnešného televízneho programu (t.j. programu pre 1.október - v pozadí mi beží Založenie republiky). Aj ked je veľmi dobre možné, že do programových štruktúr bude tento "výročný" film zaradení v aktuálnejšom čase - vzniku Cínskej - ešte nie ľudovej - republiky. Samozrejme, niečo padlo za obeť mojej negramotnosti. Áno, bojové scény vysoko pôsobivé, dobre pôsobili aj niektoré oldschool nástrihy na detail pri vyhrotených dialógoch, no ich použitie bolo obmedzené a v konečnom dôsledku ostalo uzamknuté v "akčnej" partícii filmu. Politická izolácia Číny a úsilie Dr. Suna o získanie podpory v Európe, resp, o zvrátenie podpory cisárskemu dvoru sa niesla pod rúškom silného pátosu, nevynechajúc deti (psy a mačky akosi naaktivizovali). Istým spôsobom bola zaujímavá partícia cisárskeho dvora, a to najmä ako istá opozícia Bertollucciho Poslednému cisárovi (hoci so zhodným zatvorením dverí Zakázaného mesta). Priznávam, že z budovateľských sovietskych filmov echt razenia som nevidela vlastne nič, ale popisy sú aplikovateľné aj na Hai xin ge ming. Vrátane pózovania pre bankovkových portrétistov. // Je to trochu paradoxné, že filmy na počesť čínskosti a čínskeho národa a jeho historickej sily v konečnom dôsledku vyvolávajú (aspoň u mňa) opačný pocit - že sú akýsi Cpt. America Číny a sú potrebné práve v súčastnosti. Btw. to, že si Jackie vyhradil love line sám pre seba ako žena nepovažujem za f)ér. Áno, má pekný úsmev, ale bolo tam zopár mladíkov, ktorý by stáli za dlhší priestor, nielen ten jeden ohnivý dialóg a bahno (pre 72 martýrov revolúcie v , resp. povstania v Guanzhou). Najmä, ani len osobný príbeh Jackieho postavy, pravej ruky Dr. Suna - Huang Xin, nedostane toľko priestoru, aby dávala väčší zmysel, hoci práve on (generál s 8 prstami) nie je zanedbateľnou postavou a jeho pohľad mohol byť dosť zaujímavý. Ale to je len taký zbytočný povzdych. Celkovo Xin hai ge ming pôsobí ako film troch režijných prístupov a ak revolučná partícia mala zdôrazniť dôležitosť Dr. Suna pre Čínu, tak partičke bodyguardov sa to v inom filme podarilo lepšie. Nie je to celkom márny film, no akosi je z kategórie veni vidi obliviato. Asi podobne ako wuxia legendy a báje, či historické wushu/wuxia filmíky, tak aj filmy s tematikou moderných dejín jednoducho chytá únava podporená tiažou politického pátosu. A nedá mi, Taegugki je len jedno a aj to pomaly 10 rokov dozadu (okej 7, tuším). Teraz sú na ťahu romantické komédie a zachytila som nejaké dve upútavky. Blbé je, že ony nejako nezychytili mňa, ale risknem :") /Tianjin, 30.9.2011/ ()

Galerie (61)

Zajímavosti (6)

  • Premiéra se odehrála přesně sto let po Xinhaiské revoluci. Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Tokiu 2011. Zároveň jde o stý film Jackieho Chana. (Raztubyl)
  • Jako akční choreograf na filmu dělal Wu Gang. Design akční choreografie obstaral Jackie Chan Stunt Team. (Rominator)
  • Čínští úředníci film schválili, ale tvůrci museli vynechat to, čím revoluce začala, tedy reformami. (Terva)

Reklama

Reklama