Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Nathan Brittles má za pouhých šest dní odejít do důchodu. Je zřejmé, že po dlouhé a úspěšné vojenské kariéře, se s tímto rozhodnutím obtížně smiřuje. Jeho odchod nesou těžce i vojáci, kterým sice vládne tvrdou rukou, vždy se však mohou spolehnout na jeho jasný odhad situace a přesné rozkazy. Teď ale nemají právě moc času se nad tím zamýšlet. Indiáni jsou na válečné stezce a hrozí, že brzy ovládnou území, které armáda z Fort Starke má jen částečně pod kontrolou. A Brittles nečekaně přijímá od svého nadřízeného majora Maca Allsharda náročný úkol. Přes nebezpečné území doprovází, se skupinou vojáků, jeho půvabnou neteř Olivii Dandridgeovou až k místu, kde má nasednout do dostavníku.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Svižný western s krásnou kamerou a dobře odpozorovaným vojenským prostředím, tak jak se na Johna Forda sluší. Film získal Oscara (v roce 1950 v kategorii barevná kamera!). John Wayne tentokrát hraje ostříleného kapitána kavalerie před odchodem do výslužby, při natáčení Waynovi přitom bylo teprve 42 let (srovnejte jeho vzhled, pokud můžete, s westernem Střelec, který Wayne natočil v 69 letech s tématem pistolníka odcházejícího na odpočinek a na smrt). Zkušený Wayneův kapitán stihne v posledních chvílích před penzí chytrou a dramatickou akcí kavalerie zachránit spoustu životů. "Měla žlutou stužku" je především oslavou americké kavalérie bránící a hlídající divoká území ohrožovaná útoky indiánů a oslavou těžkou službou ošlehaných mužů i jejich žen (žlutá stužka je symbolem lásky ke kavaleristovi). "Měla žlutou stužku" patří s “Fort Apache” and “Rio Grande" do Fordovy tzv. "kavalerijní" trilogie. Titulní píseň "She Wore a Yellow Ribbon" je údajně dokonce stále hymnou US kavalerie - viz: http://www.youtube.com/watch?v=QhnDe_rTk_o . ()

YURAyura odpad!

všechny recenze uživatele

0/10 No hnus! Takova prezentace patriotickeho "americanstvi" v boji proti krveziznivym indianum, to se hned tak nevidi - vedle tohoto jsou i rasisticti Searchers spica. Kdysi jsem fandil kowbojum a vojakum, ale prece jenom jak rikala babicka - to uz je daaavno. Hudba je naprosto tragicka, takova ohavne muzikalova, ze jsem cekal, kdy se John na koni rozezpiva. Baby ac maji radoby dulezite misto v deji absolutne nefunguji a vubec vsichni ostatni valecnici delaji Johnovi leda krovi. Je videt, ze Amerika je mlada, takze si muli oproti regulernim civilisacim lecit komplexy historicke na marginalnich zalezitostech - Little Big Horn a vynechava indianske masakry zpusobene bilym muzem s plamennou vetou o Spojenych statech na rtu. Tfuj! Trikrat tfuj! ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najprv cválali doľava, potom doprava, potom dopredu a dozadu a aj hore kopcom a zase do údolia. Do toho sa 40-ročný Wayne tváril ako niekto, kto už je "too old for this shit". Napokon sa strhla jedna vtipná krčmová bitka, z ktorej neskôr Hill a Spencer žili 20 rokov a zrazu bol koniec. Oproti vrstevnatému Fort Apache pomerne slabotka... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že John Wayne zase hraje člověka, který je starší, než jaký je jeho skutečný věk. Ovládl roli kapitána Nathana Brittlese, který se chystá do důchodu, ale herci přitom v té době bylo teprve dvaačtyřicet let. Zahrál si ale roli, která mu seděla nejvíce. Spravedlivý člověk, který je sice přísný a nebojí se na své podřízené zvýšit hlas, ale nikdy neudělá něco, za co by se měl celý život stydět, nebo co by musel nějak odčinit. Vždycky se snaží být čestným mužem a pohrdá těmi, kdo se za něco skrývají a čestní nejsou. Tohle je Duke, jak ho fanoušci milují i po mnoha letech. Bohužel i mistr tesař se někdy utne. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/mela-zlutou-stuzku-1949-50.html ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po zdlouhavé úvodní části, kde se toho příliš neděje a sledujeme pouze kavalerii jedoucí v prérii, přichází záživnější část, kde se již střílí a jde o život, což je důvod k udělení 3*. John Wayne klasicky výborný, role vojáků i kovbojů mu dokonale svědčí, tudíž díky němu stojí tento počin za zhlédnutí. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (15)

  • Vizážista Don L. Cash a vlasová stylistka Anna Malin sa zaslúžili o presvedčivú premenu vtedy 41-ročného Johna Wayna na 60-ročného muža. (westerns)
  • Film bol natočený na mieste v Monument Valley s využitím rozsiahlych oblastí rezervácie Navajo pozdĺž štátnej hranice Arizona - Utah. (westerns)

Reklama

Reklama