foto

Paul Fix

  • nar. 13.3.1901
    Dobbs Ferry, New York, USA
  • zem. 14.10.1983 (82 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Co se vám vybaví, když se řekne Paul Fix? Nejspíše lehce zapamatovatelné jméno, které se podezřele často objevuje ve westernových titulcích, i když rozhodně ne mezi těmi prvními. Ano, i ty vedlejší role a roličky ochránců zákona, průměrných padouchů a neřádů i nemastných zbabělců musel někdo zahrát. A právě Paul Fix byl v této oblasti jedním z nejpilnějších.

Byl jedním z nejzaměstnanějších charakterních herců; jeho role se dají počítat na stovky. Svoji kariéru zahájil v lokálním divadle a nejrůznějších hereckých společnostech v severní části státu New York a do Hollywoodu se přesunul na začátku dvacátých let.

Na rozdíl od spousty herců věnujících se vedlejším rolím, kteří po celý život brávali jenom trochu obměněné verze jednoho charakterního typu, Fix byl v herectví ohromně variabilní, zvládal doslova všechno od chichotajícího se, upovídaného irského železničního inženýra až po chladnokrevného najatého pistolníka. Nejčastěji ho však bylo možno spatřit v rolích ztělesňujících zbabělost, zradu a dvojakost. Přes řadu s přehledem ztvárněných suverénů mimo obrazovku solidně koktal.

Brzy se stal blízkým kamarádem Johna Wayna; tito dva zůstali přáteli do konce života a Fix si tak mohl zahrát ve spoustě Waynových filmů (DESERT TRAIL, THE - 1935, IN OLD OKLAHOMA - 1943, "FIGHTING SEABEES, THE", TALL IN THE SADDLE - obé 1944, BACK TO BATAAN, DAKOTA, FLAME OF THE BARBARY COAST - všechno 1945, TYCOON - 1947, ČERVENÁ ŘEKA, WAKE OF THE RED WITCH - obé 1948, "FIGHTING KENTUCKIAN, THE", SHE WORE A YELLOW RIBBON - obé 1949, HONDO, ISLAN IN THE SKY - obé 1953, KRVAVÁ CESTA, SEA CHASE, THE - obé 1955, JET PILOT - 1957, SYNOVÉ KATIE ELDEROVÉ - 1965, EL DORADO - 1966, UNDEFEATED, THE - 1969, CAHILL U.S. MARSHAL - 1973).

Říká se, že právě Fix naučil Wayna jeho charakteristickému stylu chůze. Když Wayne poprvé vstupoval na herecké kolbiště, býval by moc rád, kdyby podobně jako ostatní neohrožení pistolníci mohl disponovat něčím natolik zvláštním, aby ho to odlišilo ode zbytku kolegů. Právě Fix prý Waynovi poradil jeho slavné komíhavé držení těla, jež se poté stalo Waynovou "obchodní známkou".

Ve filmu začínal především kupou westernů nejrůznější kvality, nevyhýbal se však ani nesympatickým záporákům z řadových kriminálek a občas se mihnul i v nějaké té kladnější roli. Zajímavý, jeho adaptabilitu prokazující part získal např. ve filmu ZOO IN BUDAPEST (1933).

Ze známějších "newaynovských" filmů je třeba připomenout alespoň Fixova Eddieho v Rayově podivuhodném netypickém westernu JOHNNY GUITAR (1954), doktora Horace Lynntona ve Stevensonově klasice OBR (1956), soudce Taylora v na nejlepší film nominovaném dramatu JAKO ZABÍT PTÁČKA (1962), dalšího soudce (soudce Ewing) v dalším skvělém Mulliganově dramatu KDYŽ DO DEŠTĚ SE DÁ (1965), šerifa Bonella v Hathawayově westernu se Stevem McQueenem NEVADA SMITH (1966), poměrně významnou roli kavárníka v kultovním filmu Michelangela Antonioniho ZABRISKIE POINT (1970), brzdaře v dalším Hathawayově westernu VYROVNÁVÁNÍ ÚČTŮ (1971) a Peta Maxwella v Packinpahově westernu PAT GARRETT A BILLY THE KID (1973).

Paula Fixe si většina pamětníků pamatuje nejspíše jako Micaha Torranca, pohodového, avšak houževnatého šerifa v North Forku, ze seriálu Chucka Connorse "THE RIFLEMAN" (1958 -1963). Dobře známý je i fanouškům Star Treku jako Dr. Mark Piper z druhého startrekovského pilotu STAR TREK: WHERE NO MAN HAS GONE BEFORE (1966).

Byl dvakrát ženat, o jeho prvním prvním manželství, jež skončilo rozvodem v roce 1945, víme pouze, že z něj vzešla dcera, jediné Fixovo manželské dítě. Po čtyřech letech od rozvodu se znovu oženil, nyní s Beverly Pratt; toto manželství vydrželo až do její smrti v roce 1979. Sám zemřel na selhání ledvin o čtyři roky později.

. "Pohrobek" .

Herecká filmografie

Filmy

1979 Hanging by a Thread (TV film)
Rebels, The (TV film)
Wanda Nevada
1978 Just Me and You (TV film)
1977 City, The (TV film)
Šedý orel
1975 Guilty or Innocent: The Sam Sheppard Murder Case (TV film)
1973 Cahill, U. S. marshal
Pat Garrett a Billy Kid
Set This Town on Fire (TV film)
1972 Noc králíků
1971 Something Big
Vyrovnávání účtů
1970 Dirty Dingus Magee
House on Greenapple Road, The (TV film)
Zabriskie Point
1969 Mladý Billy Young
Neporažení
1968 Day of the Evil Gun
1967 The Ballad Of Josie
Vítejte do Zlých časů
Winchester '73 (TV film)
1966 An Eye for an Eye
El Dorado
Incident at Phantom Hill
Nevada Smith
Povznesen nad pomstu
1965 Když do deště se dá
Shenandoah
Synové Katie Elderové
1964 Mail Order Bride
Zneuctění
1962 Jako zabít ptáčka
1959 Guns, Girls, and Gangsters
1958 Lafayette Escadrille
The Notorious Mr. Monks
1957 Jet Pilot
Man in the Shadow
Noční přepadení
The Devil's Hairpin
1956 Gigant
Man in the Vault
Santiago
Stagecoach to Fury
Star in the Dust
The Bad Seed
Toward the Unknown
1955 Krvavá cesta
Pronásledování na moři
Top of the World
1954 Johnny Guitar
Rozbouřené nebe
Superman's Peril
1953 Devil's Canyon
Fair Wind to Java
Hondo
Island in the Sky
Star of Texas
1952 Denver a Rio Grande
Ride the Man Down
What Price Glory
1951 The Great Missouri Raid
Warpath
1950 California Passage
Surrender
1949 Fighting Man of the Plains
Hellfire
Měla žlutou stužku
The Fighting Kentuckian
1948 Angel in Exile
Červená řeka
Síla zla
The Plunderers
Wake of the Red Witch
1947 Anděl a bandita
Tycoon
1945 Dakota
Flame of Barbary Coast
Grissly's Millions
Zpátky do Bataan
1944 Tall in the Saddle
The Fighting Seabees
1943 Bombardier
Captive Wild Woman
Petticoat Larceny
Stará Oklahoma
Záhadný host
1942 Alias Boston Blackie
Dr. Gillespie's New Assistant
Dudes Are Pretty People
Escape from Crime
Highways by Night
Chyťte Hitlera!
Jail House Blues
Kid Glove Killer
Mug Town
Pittsburgh
Sleepytime Gal
South of Santa Fe
Tajná zbraň
That Other Woman
Youth on Parade
1941 Citadel of Crime
Down Mexico Way
Hold That Ghost
Missouri Outlaw, A
Mob Town
Public Enemies
Roar of the Press
Unfinished Business
1940 Black Diamonds
Black Friday
Crooked Road, The
Dr. Cyclops
Glamour for Sale
Outside the Three-Mile Limit
Queen of the Mob
Strange Cargo
The Fargo Kid
The Ghost Breakers
The Great Plane Robbery
Trail of the Vigilantes
Triple Justice
Virginia City
1939 Almost a Gentleman
Behind Prison Gates
Code of the Streets
Disbarred
Heritage of the Desert
Heroes in Blue
Mutiny on the Blackhawk
News Is Made at Night
Star Reporter
The Girl and the Gambler
They All Come Out
Those High Grey Walls
Two Thoroughbreds
Undercover Doctor
1938 Bukanýr
Crime Ring
Crime Takes a Holiday
King of Alcatraz
Mr. Moto's Gamble
Penitentiary
Secrets of a Nurse
Smashing the Rackets
The Crowd Roars
The Night Hawk
The Saint in New York
Walking Down Broadway
When G-Men Step In
1937 Armored Car
Border Cafe
Daughter of Shanghai
Her Husband Lies
Hraběnka Walewská
It Can't Last Forever
King of Gamblers
Loď ztracených duší
Manekýnka
On Such a Night
Paid to Dance
The Game That Kills
Ve víru velkoměsta
Woman in Distress
1936 After the Thin Man
Cesta ke slávě
Fifteen Maiden Lane
Charlie Chan at the Race Track
Navy Born
Phantom Patrol
Straight from the Shoulder
The Accusing Finger
The Bridge of Sighs
The Ex-Mrs. Bradford
The Plot Thickens
Two in a Crowd
Wanted! Jane Turner
Winterset
Yellowstone
Zajatec ostrova žraloků
36 Hours to Kill
1935 Bar 20 Rides Again
Bulldog Courage
Cesta pouští
Don't Bet on Blondes
His Fighting Blood
Let 'em Have It
Living on Velvet
Men Without Names
Millions in the Air
Miss Pacific Fleet
Mutiny Ahead
Reckless
The Crimson Trail
The Eagle's Brood
The Throwback
Valley of Wanted Men
1934 Flirtation Walk
Hrabě Monte Cristo
Občánku, co teď?
Rocky Rhodes
The Crosby Case
The Westerner
The World Accuses
1933 Devil's Mate, The
Emergency Call
Fargo Express
Gun Law
Mad Game, The
Somewhere in Sonora
The Avenger
The Important Witness
The Sphinx
The Woman Who Dared
Zoo in Budapest
1932 Back Street
Dancers in the Dark
Free Eats
Life Begins
South of the Rio Grande
The Last Mile
The Racing Strain
Zjizvená tvář
1931 Bad Girl
Doctors' Wives
Sob Sister
The Avenger
The Fighting Sheriff
The Good Bad Girl
Three Girls Lost
Young as You Feel
1930 Ladies Love Brutes
Man Trouble
1929 Lucky Star
1928 The First Kiss
1926 Hoodoo Ranch
1925 The Perfect Clown

TV seriály

1966 Star Trek (TV seriál)
Kam se dosud člověk nevydal (S01E01)
1965 The Big Valley (TV seriál)
1960 The Best of the Post (TV seriál)
1958 The Rifleman (TV seriál)

Dokumentární

1984 Our Gang: Inside the Clubhouse (TV film) - a.z.
1979 The Horror Show - a.z.

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace