Reklama

Reklama

Otrokem

(festivalový název)
  • Velká Británie I Am Slave
Trailer

Obsahy(1)

Autor fiktivního dokumentu Death of a President (2006) Gabriel Radge natočil nový celovečerní snímek podle skutečných životních zkušeností Mende Nazerové, bojovnice za lidská práva. Příběh se odvíjí od okamžiku, kdy je dvanáctiletá dívka Malia po přepadení své vesnice v súdánských Núbijských horách provládní arabskou milicí unesena a v hlavním městě Chartúmu prodána do otroctví. Odtržena od rodiny a své země je zde pak držena jako otrokyně v rodině súdánského diplomata, dokud není poslána k jeho příbuzným do Londýna, kde je nadále vystavena špatnému zacházení ze strany svých "majitelů". Zoufalá mladá žena se nakonec náhodně setkává s jedním krajanem, s jehož pomocí se snaží uprchnout a znovu se shledat se svým otcem, který ji po celou dobu nepřestal hledat. Film poukazuje na fakt, že podobný osud v Londýně denně prožívá na 5 000 lidí, kteří zde údajně žijí jako novodobí otroci. (Myshkin)

(více)

Zajímavosti (6)

  • Nazer je Nuba z vesnice v pohoří Nuba, ležící v Africe na území Jižního Kordofánu, v současnosti patřící k Súdánu. Na území se však vedou ozbrojené konflikty a území má silné tendence k připojení k Jižnímu Súdánu. (SIRRIUS)
  • Nazer sloužila po dobu 6 let u arabské rodiny v Chartúmu, kde byla nucena k tvrdé práci a byla obětí fyzického a sexuálního zneužívání. Po šesti letech v zajetí byla poslána do Londýna, aby sloužila u súdánského diplomata Abdel al-Koronky, který bydlel v Willesden Green. Po 3 měsících se ji podařilo utéct. (SIRRIUS)
  • Vláda Velké Británie obvinění vznesená Nazer popřela, přesto v roce 2005 po vydání knihy "Mende Nazer - from slavery to freedom" ji byl přidělen politický azyl a nesměla se vrátit do Súdánu. (SIRRIUS)
  • Národ Nuba tvoří několik národů, které mluví různými jazyky. V roce 2007 tvořilo společnost 1,1 mil osob, přičemž nejrozšířenějším náboženstvím byl Islám, avšak bez uznání práva Šária. (SIRRIUS)
  • Pracovným označením snímky bol názov Untitled Gabriel Range Project. (MikaelSVK)
  • Filmovanie snímky prebiehalo vo Veľkej Británii a v Keni. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama