Reklama

Reklama

Putování s dinosaury - Balada o Alosaurovi

(TV film)
  • Velká Británie The Ballad of Big Al
Dokumentární / Krátkometrážní
Velká Británie, 2000, 2x30 min

Obsahy(1)

Díl první: Kompletní fosílie kostry samce ALOSAURA, obrovského prehistorického masožravce, byla nedávno objevena ve Wyomingu v USA a pojmenována VELKÝ AL. V jeho kostech byl zapsán celý život plný strádání a bolesti. Neuvěřitelný příběh vám odhalí 15 let života ALOSAURA plných bojů o přežití proti predátorům. Pár dnů po vylíhnutí opustí malý ALOSAURUS rodné hnízdo a vydá se na cestu životem, živíc se hmyzem a ještěrkami. Navzdory jeho mládí a nezkušenosti se Al brzy naučí, jak bojovat proti nepřátelům a také zažije první milostnou zkušenost. Avšak život je krutý, série zranění a mocná síla přírody se nakonec proti ALOVI obrátí, nastává totiž období sucha ...
Díl druhý: S využitím počítačové grafiky a animace jako v PUTOVÁNÍ S DINOSAURY, vám BBC oživila příběh VELKÉHO ALOSAURA. Nyní uvidíte, jak probíhal zanícený výzkum vědců, na jehož základě vznikl celý tento příběh. Zažijete vzrušující pátrání po důkazech ze života VELKÉHO ALA. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Balada o Alosaurovi je nádherný a zároveň smutný příběh o dinosaurovi jménem Big Al, který je sice už stovky milionů let po smrti, ale i přesto jeho zkamenělé ostatky mohou dále vyprávět o jeho krátkém, ale o to více bouřlivém životě. Líbilo se mi rozčlenění dokumentu, kde první polovina byl čistě Alův příběh zasazený do druhohor, od jeho vylíhnutí, přes dospívání a různá poranění, až po jeho předčasný skon, zatímco v té druhé vstupují do děje vědci a snaží se na základě jeho kostry a poznatků o žijících příbuzných dinosaurů (ptáků a plazů) zrekonstruovat život Velkého Ala. Osobně si myslím, že se tvůrcům povedlo vylíčit Alův příběh celkem věrohodným způsobem, byť šlo samozřejmě vždy jistým způsobem o hypotézy, nicméně nikdo nemůže dnes se stoprocentní jistotou říct, co se tehdy přesně stalo. Zkrátka moc dobře a kvalitně natočený snímek z produkce BBC, který podobně i jako ostatní Putování s XY vyniká svým technickým zpracováním a výpovědní hodnotou. ()

Segoves Kelt 

všechny recenze uživatele

Big Al má právem místo v mojí síni slávy. Získal si mě tak jak to nedokázali mnohé filmové postavy a herci :) Celý dokument se nese v příjemném tempu, drží vás v napětí a na konci se neubráníte smutku. Bohužel po opakovaném shlédnutí už vám přijde příliš strohý a přáli byste si vědět o Alově životě mnohem víc :) ()

Reklama

gurmanik 

všechny recenze uživatele

Ala mi bylo tak strašně líto, jak chudák nemohl kloudně chodit (kvůli klacíku - což mi dodnes přijde neuvěřitelné) a nakonec umřel. Perfektně zpracované, skvělý český dabing, jako u všechna našich dokumentů. Zajímalo by mě, jestli by dokázal ocenit mou lítost, kdybychom se setkali tváří v tvář a nebo mě prostě sežral.. asi vím, jak by to dopadlo.. objal by mě a šli bysme na pivo :D ()

dmk 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších(možná úplně nejlepší) dokument o dinosaurech, který jsem kdy viděl(a já jich viděl hodně). Výborná rekonstrukce jeho života,v současnosti je to sice běžné, nicméně málo který dokument to dělá podle přesných důkazů, většinou to je dosti přitažené za vlasy. kdežto tenhle ne. To je taky důvod proč se odvážil nám popsat jak na to přišli. Navíc není upnutý na to tam dát jedince, který založí rodinu-což obvykle dělají, aby to bylo obsáhlejší. Trochu mě tam však trápí ta scéna, jak dinosauři zapadají do toho bahna kousek od uhynulého kusu, neboť ho chtěli sníst. Tady nevidím nic, co by dokazovalo, že to Al viděl, tu podle mne trochu přepískli, to mi však nebrání dát 5hvězd. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Opět příjemně sympatické přiblížení dávné minulosti prostřednictvím vědeckopopulárního dokumentu, určeného široké veřejnosti. A opět je to napůl seriózní bádání a napůl hádání, byť založené na vědeckých základech. Jeden z nemilosrdných dravců dinosauří Ameriky ve svém obyčejně neobyčejném životě. Plného boje o přežití, plného boje o jeho životní prostor. Alosaurus Big Al nedostal zrovna nápadité jméno a je i zarážející jistá lidská umanutost pojmenovávat všechna zvířata konkrétními jmény. Zřejmě z důvodu získání větší obliby u lidí. Život byl drsný a plný boje o přežití, ale skrýval veškerý svůj půvab a kouzlo v té své syrové kráse a prostotě, ve které se skrývá ta největší krása nemilosrdného života. Je to velmi sympatické, navíc ve velmi strhujícím podání. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Dokument byl natáčen v Arizoně, Utahu a na Novém Zélandě. (Triceratops)

Reklama

Reklama