Reklama

Reklama

Muž, který sázel stromy

  • Kanada The Man Who Planted Trees (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Drama / Rodinný
Kanada, 1987, 30 min

Režie:

Frédéric Back

Předloha:

Jean Giono (povídka)

Obsahy(1)

Krátký poetický animovaný film podľa rovnomennej novely Jeana Giona rozpráva príbeh pustovníka, ktorý celý svoj život v absolutnej skromnosti zasvätil krásnemu cieľu. Je to vizuálne krásne spracovaná meditácia o sile človeka a kráse tvorby a zároveň nesmierne humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď. (Jordan)

Recenze (364)

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Na pol hodinu som sa ocitol niekde inde. Kde som ani nepomyslel na školu, domáce úlohy a iné starosti. Len som potichu počúval príbeh jedného muža, ktorý dokázal na prvý pohľad nemožné. Počas sledovania som nevydal ani jeden hlások a ani raz som neodtrhol zrak od obrazovky. Teraz už viem, čo je to ozajstné presvedčenie, pevná vôľa a ozajstná krása. Tam, kde niekedy nebolo nič, je teraz všetko. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý lidsky čistý příběh o tom, že i jeden člověk může změnit mnohé. Kraťas, který dokáže svou poetikou, kreslenou animací a klidným voice-overem příjemně pohladit po duši a bez zbytečného natahování předat své poselství. A ačkoli tento konkrétní příběh skutečný není, nelze si nevzpomenout na řadu skutečných nadšenců s podobným životním posláním. ()

Reklama

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Silný příběh o naději a beznaději, o hledání a nalezení dokonalého způsobu jak být štastný. Zdařilá animace se spousty detailů a příměrů, citlivou hudbou, vykreslení děje, charakterů postav, krajiny, doby, souvislostí a časových zvratů. Příliš pateticky řečeno - je až k neuvěření, co dokáže jeden zapálený oddaný silný člověk oproti zničující masové síle. (válka) Na rovinu, samota má svoje kouzlo, Elzear beztak překonal nemožné, bo ho nikdo neotravoval... :-o ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Velice mocné spojení netradiční animace, beroucí si vzor ve francouzském impresionismu a jednoho jediného poselství, které doslova ubije každého cynika a nenapravitelného realistu. Dalo by se říct, že jde o formu eseje na téma kolik zmůže jeden nesobecký člověk ve světě. Pokud se chcete nechat inspirovat, nebo si pouze nechat zahřát srdce superhumanistickým námětem, či se jen tak podívat na zajímavý příběh o muži, který po své osobní tragédii odešel do ústraní a za smysl života si stanovil obnovit flóru okolní zpustlé krajiny, neváhejte a tohle rozsahem malé dílko si sežeňte. Doporučuju všema deseti... ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu se snad nedá nic vytknout. Způsob animace je netradiční, ale určitě není amatérský, jak jsem již v mnoha komentářích zde četl a v tomto filmu velmi dokresloval atmosferu. Lepším způsobem snad nemohl být příběh natočen. Na mě působil hodně pěkně a příběh samotný také. Ale neviděl jsem film v originálním znění, což mě i docela mrzí, ale snad se to ke mně někdy dostane. A české znění také nebylo k zahození a hlas byl vybrán snad i vhodně :) 9/10 ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Tento film byl natočen s více než pěti tisíci ručně vyrobenými kresbami a jeho dokončení trvalo pět let. (KGBelik)
  • Obec, ve které se příběh odehrává, je Banon. Jedná se o francouzskou obec, která se nachází v departementu Alpes-de-Haute-Provence, v regiónu Provence-Alpes-Côte d’Azur. (sator)
  • Jean Giono, autor povídky, na níž je film založen, napsal příběh poté, co ho američtí editoři v roce 1953 požádali, aby napsal několik stránek o nezapomenutelné postavě. Měli v úmyslu napsat o skutečné nezapomenutelné postavě, ale on vytvořil fiktivního Elezearda Bouffiera. Když redakce namítla, že žádný Bouffier v Banonu nezemřel, daroval příběh celému lidstvu. To bylo brzy poté, co příběh publikoval časopis „Vogue“ v roce 1954. Mnoho lidí předpokládalo, že Bouffier je skutečná osoba. (KGBelik)

Reklama

Reklama