Reklama

Reklama

Muž, který sázel stromy

  • Kanada The Man Who Planted Trees (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Drama / Rodinný
Kanada, 1987, 30 min

Režie:

Frédéric Back

Předloha:

Jean Giono (povídka)

Obsahy(1)

Krátký poetický animovaný film podľa rovnomennej novely Jeana Giona rozpráva príbeh pustovníka, ktorý celý svoj život v absolutnej skromnosti zasvätil krásnemu cieľu. Je to vizuálne krásne spracovaná meditácia o sile človeka a kráse tvorby a zároveň nesmierne humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď. (Jordan)

Recenze (364)

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Takovýto lyrický skvost bych dokázal bez mrknutí oka hltat i kdyby byl roztažen na celovečerní film. Opravdu jeden z nejhezčích animovaných filmů nejen z pohledu animace samotné, ale i co se příběhu týče. Pohlazení na duši a radost z lehkosti bytí z tohoto snímku čiší tak daleko, že by snad měl i potenciál někomu změnit pohled na svět. Úžasné! ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

vskutku krásná animace dotváří skvělý komplet s podmanivou četbou. A to je možná trošku kámen úrazu, ono, příště raděj zavřu oči a budu pouze poslouchat, neboť ať je animace krásná jak chce, v tomto případě "jen" dokresluje "dabing". Kdyby se jednalo o rozhlasové čtení, asi bych to zbožňoval víc, což ovšem nic nemění na kráse a síle příběhu, který ještě podtrhuje brilantní namluvení Miroslavem Částkem. "člověk může být mohoucí jako bůh i jiném, než v ničení" ()

Reklama

Faye 

všechny recenze uživatele

„V tom kraji je málo vesnic.Vzdáleny jedna od druhé choulily se na svazích kamenitých cest, které už nikam dál nevedou, žilo se tam těžce. V podnebí stejně drsném, v zimě jako v létě“. A muž, který sází stromy. Zdánlivě marná práce jednoho člověka, která díky jeho neokázalé vytrvalosti, dokáže změnit kraj a život ostatních, dát naději. „Změny přicházely pomalu, a jakoby samozřejmě. Nebudily údiv“. Nádherné! Poetika, kresba, myšlenka, vše v dokonalé harmonii. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Liečivá sila príbehu spočíva v príjemnom hlase rozprávača a v príbehu o nezlomnosti poslania pomôcť krajine. Neovplyvňovať myseľ takzvanými "veľkými dejinami" ani "dôležitou politikou". Hlavnými liečivými zložkami sú: odbúranie stresu a súznenie s prírodou. Skôr načúvanie ako táranie. Podpornou látkou je snovo rozostrená kresba striedajúca farby na základe emócií rozprávača a rozrastajúceho sa lesa. Hojivá medicína. Odporúčané dávkovanie: kedykoľvek ktokoľvek potrebuje načerpať nádej, že to s ľudstvom nemusí ísť úplne dole vodou, a načerpať silu na prechádzku hore potokom k miestam a tvorom, ktoré ožili vďaka súvislej stromovej zeleni. Vďaka lesu! ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Dost možná ten nejkrásnější animovaný film co jsem kdy viděl, a jeden z těch nejpůsobivějších. Celý vyzařuje zvláštní harmonickou poetiku, a pro perfektní zážitek se stačí jenom dívat na obrazy, čistě beze snahy o pochopení, a můžete se nechat unášet atmosférou všeobjímající čistoty a prostoty obyčejného života. Jedinou výhradu mám k českému komentáři. Není vyloženě špatný, ale s božsky nádhernou animací se nemůže ani měřit. Věčná škoda že ho nenamluvil Radovan Lukavský. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Tento film byl natočen s více než pěti tisíci ručně vyrobenými kresbami a jeho dokončení trvalo pět let. (KGBelik)
  • Film se odehrává v letech 1913, 1920, 1933, 1935, 1939, 1945 a 1947. (KGBelik)

Reklama

Reklama