Reklama

Reklama

Jodorowsky's Dune

Trailer

Obsahy(1)

Původem chilský umělec Alejandro Jodorowsky, o kterém lze bez nadsázky říci, že patří mezi všestranně se uplatňující persóny světového umění, měl svou ambiciózní vizi ohledně filmové adaptace kultovního sci-fi románu Duna Franka Herberta. Toto je příběh její neuskutečněné realizace. (blackJag)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

Melios 

všechny recenze uživatele

Najambicióznejší projekt, ktorý nikdy nevznikol. Aj takto by sa dal opísať strastiplný príbeh Jodorowského "znásilnenia" Duny Franka Herberta. Očarujúci dokument vás chytí za srdce strhujúcim rozprávaním pána režiséra, skicami H.R. Gigera a dychberúcimi animovanými konceptami, ktoré sa nikdy nedočkali svôjho plného potenciálu. Možno je nakoniec dobre, že film nikdy neuzrel svetlo sveta. Vďaka nemu k nám prišlo mnoho známych klasík, ktoré sa priamo (či nevedomky) týmto projektom inšpirovali. Dúfam, že sa toho časom i tak niekto chytí a podľa Jodorowského priania z toho vytvorí animovaný film. ()

Reanimated 

všechny recenze uživatele

Těžko se to hodnotí. Pro mě je Duna neuvěřitelnou pokladnicí zážitků, která zasáhla spoustu médií a forem zábavy. Stejně jako Jodorowskyho vize, spojující talent úžasné skupiny umělců, zanechavší nesmazatelnou stopu napříč celou budoucí kinematografií. Ten chlap je blázen, ale jedno je jasné... Jeho Dunu bych chtěl vidět. ()

Reklama

Firebug 

všechny recenze uživatele

Výborně uchopený dokument o jedné z největších filmových událostí všech dob. I přes fakt, že výsledný snímek nikdy nevznikl, jeho ozvěna zní filmovým světem stále. Ať už si o Jodorowskym myslíte cokoliv (dokument ho neprezentuje vysloveně jako geniálního umělce ani jako megalomanského blázna), nemůžete mu upřít, jak skvěle dokáže lidi nadchnout. Ke konci mi bylo regulérně hořce smutno, že mě ta zpropadená filmová studia ochudila o ten nadčasový zážitek. Zcela vážně bych chtěl nakouknout do paralelního vesmíru, kde TOU první velkou sci-fárnou nebyl Star Wars, ale Jodorowskyho Duna se Salvadorem Dalím, Orsonem Wellesem, Mickem Jaggerem a s uměleckým dotekem Christophera F. Fosse a H. R. Gigera... 4,5*______ p.p.č.: Knihu jsem mimochodem nečetl (jako skoro nikdo, kdo se na adaptaci podílel:-) ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

film trochu podobného razenia ako "stratený v la mancha". aj keď sa ťažko odlišuje, čo z jodorowského rozprávania sú urban legend a zveličené historky a čo reálny opis situácií, ako sa v druhej polovici 70-tych rokoch stali, aj tak to je veľmi pôsobivý film jednej veľkej nadčasovej umeleckej vízie - dokázal dať dokopy tých najlepších umelcov svojej doby a nadchnúť ich svojí snom: a to je "duch" a "podstata" skutočne veľkého režiséra-vizionára, akým alejandro jodorowsky je - a hlavne o tom (o ňom) tento dokument je. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument. Až jsem si opravdu přál, aby ten film opravdu vznikl, jelikož by to opravdu bylo něco, co by opravdu poznamenalo vývoj kinematografiie. Tu knihu náčrtů a storyboardů bych velmi rád prolistoval, nebo jak říká samotný Alejandro na konci: Could be fantastic, no? Ať to někdo veme a udělá z toho scénáře a návrhů alespoň CGI animák. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Jodorowsky o nikdy nerealizovanom projekte adaptácie "Duna" prehlásil: „Chcel som vytvoriť niečo posvätné. Film, ktorý vyzerá ako LSD halucinácia, bez toho LSD.“ (Biopler)
  • Salvador Dalí žiadal o honorár 100 tisíc dolárov za hodinu, čo mu Jodorowsky odklepol. Nikdy to však nezrealizoval, tak ako snímku, ktorá mala trvať 14 hodín. (Biopler)
  • Megalomanský projekt bol zastavený už v zárodku, nakoľko došli zdroje. Zostalo len priehrštie inšpirácií, z ktorých okrem režiséra čerpali aj tvorcovia filmov ako Star Wars, Piaty element (1997), Priepasť (1989) či Votrelec (1979). (Biopler)

Reklama

Reklama