Reklama

Reklama

Boží stvoření

  • USA Child of God (více)
Trailer

Child of God je příběhem násilníka a vyvrhele společnosti Lestera Ballarda, jež se odehrává na úpatí Apalačských hor v Tennessee na začátku šedesátých let dvacátého století. Ballard se rozhodl pro zničující život mimo civilizaci a společenské konvence. Přišel o rodiče, bydlení i sebeúctu. Žije v jeskyni a díky krutým zločinům a vlastní degradaci klesl na samotné dno společnosti. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Absolutně nechutný Scott Haze - jak tu bylo několikrát zmiňováno - ten film je zapamatovatelný právě tou syrovostí i surovostí, kterou postava tohoto herce "přežívá". Jako hlavní vyvrhel společnosti to má těžké, ale já se mu ani nedivila...Původně jsem si myslela, že film se odehrává v mnohem starším období - styl mluvy i oblečení a stále bezproblémové chozenjí s puškou po městě mi to vnukl a proto jsem poté byla v šoku, když jsem si všimla, že to zase až tak hodně dávno není :) Ten film není pro každého, jelikož Lester není ten, kterého byste chtěli mít za souseda...ale postupem času se to božsky stupňovalo a při scéně blonďatých vlasů a dámských šatů...už jsem si byla jista, že se to ubírá hodně špatným směrem....Jasný důkaz toho, co se může stát, když žena vstoupí do života muže :D :D Fajn - žerty stranou. Neznamená to, že to podporuji či že se v tom nějakým způsobem vyžívám, ale kamera je prostě skvělá a když někdo dokáže tak skvěle znázornit syrovost života lidí na okraji společnosti - smekám. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z režijních pokusů Jamese Franca, tentokrát o pohledu do duše narušeného psychopata. Špinavá předloha McCarthyho je z filmu cítit, hlavně v jeho pomalém tempu, ale bohužel se jedná o slabé zpracování, jelikož tempo je vyloženě utahané a psychopatický Haze je pro roli silně nevýrazný a nepřesvědčivý. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Tak nevím... 1) Boží 35letý James Franco (zde scénárista, režisér a cameový herec) mrhá svým talentem a charismatem na projekty, které, pravda, znějí zajímavě, ale nějak se mu nedaří je zživotnit. Nebýt vynikajícího Jamesova kamaráda Scotta Hazeho (titulní role), na film by se nedalo ani pohledět. 2) Nejvíce mi vadí, že deklarovaný vývoj božího dítěte, onu "degradaci na samotné dno společnosti" (Cinemax), si musím jenom domýšlet. Knihu jsem nečetl, nicméně ve filmu je Ballard od začátku až do konce pořád jeden a ten samý, nemění se, a jediný vývoj spočívá v tom, že divák očekává nevyhnutelné a jenom se dohaduje, co to bude. 3) No a vůbec nejhorší je, že vskutku nekonvenční počínání hlavní postavy ve mně nevybudilo žádné emoce. Necítím sympatie, odpor ani lítost, všechno kolem milého Ballarda je mi prostě fuk. 4) Malá poznámka k některým komentátorům: Co je to za film, k jehož pochopení musím znát knižní předlohu? ()

CBD 

všechny recenze uživatele

James Franco natočil velice slušnou adaptaci knihy, kterou většina lidí raději přehlédne. Child of God je stejně jako McCarthyho útlý román o denním zápasu s existencí, opovržení společnosti a čtenářském/diváckém balancování mezi lítostí a znechucením. Nevědět do čeho přesně jdu, nejspíš mám s filmem daleko větší problém. Jako McCarthyho fanda ovšem nemohu nevidět, že Franco na plátno přenesl nejen atmosféru knihy, ale i zásadní prvky, které z ní dělají i po desetiletích kontroverzní četbu. ()

Eoin 

všechny recenze uživatele

Francovi sa podarilo z celkom jednoduchého románu spraviť ešte jednoduchší film. Skvelo vyňal nepodstatné a ponechal iba hlavnú dejovú líniu a to bez toho aby odstránil prvky typické pre McCartyho tvorbu. Sto minút ubehlo ako hodina a ja som film strávil lepšie ako som očakával aj keď ide o zvrátené dielo, ktoré pôsobí sympatickejšie v knižnej podobe. Divákom, ktorí odchádzali s kinosály, odporúčam o filme si niečo prečítať pred tým ako sa pevne rozhodnem, že naň pôjdem. Ostatným, ktorým sa film aspoň trochu páčil navrhujem prečítať knihu. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Zajímavou paralelu vytváří film na konci, kdy hlavní hrdina bojuje bez ruky o život v jeskynním komplexu. Podobný problém řešil režisér James Franco ve filmu 127 hodin (2010), kde hrál zaklíněného horolezce. (markyzgero)
  • Film je adaptací stejnojmenného románu Cormaca McCarthyho, který prozradil, že postava Lestera Ballarda (Scott Haze) je inspirována skutečnou osobou. (Pria)
  • James Franco chtěl původně natočit adaptaci McCarthyho románu „Krvavý poledník“. Z důvodu nedostatku času musel od projektu odstoupit. (Pria)

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Reklama

Reklama