Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve vzdálené budoucnosti sluneční paprsky pomalu ničí svět. Kam lidské oko dohlédne je poušť. Životní prostředí, jak jej známe, bylo zničeno. Vláda kontroluje zbylé obyvatelstvo pomocí armády klonovaných vojáků. Sam Coin je mladý chlapec, který v poušti zachrání sličnou dívku Maju. Ta je pronásledována právě armádou. Proč po ní vláda tak pase a chce ji živou? (Zíza)

(více)

Recenze (1)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Když si rozkliknu tvorbu Ryósuke Takahašiho, okamžitě si vybavím několik zdařilých sc-fi válečných scén, v nichž chytrá mysl vládne bojovou technikou, užívá nabídek prostředí a s rozhodností reaguje na situaci. Krom toho už jen prostinké, ale upřímné protiválečné poselství OVA Cockpit, které mimochodem pochází též z pera Leiji Matsumota, právě tak jako Ozuma, což, jak vždy s oblibou píšu, okamžitě poznáte dle typického "character designu". +++++ Jakoby si svou předchozí tvorbou Takahaši dopředu napsal můj koment k Ozumě. Seriál se odehrává na pouštní planetě, ovšem technologie umožňuje pohybovat se v moři písku tak jako v tom skutečném, na lodích a ponorkách s děly, torpédy i hlubinnými pumami. V druhém díle tak máme možnost vidět výborný ponorkový souboj, napínavý, velmi slušně a nečekaně zakončený, s důsledkem, jenž umožňuje další rozvoj vyprávění. Není tam tedy jen pro efekt. +++++ Během boje se užívají různá futuristická udělátka, s názvy na první pohled tajemnými, leč v reálu přiléhavě zvolenými. Když zazní "dopplerovský filtr" není to jen plácnutí do písku, ale skutečně možné využití dopplerova jevu. Jistě, nejspíše sci < fi, ale i tato drobnost potěší Subjektiva. +++++ Bohužel, momentů zdařilého rozhazování informací jako toho na konci boje není v Ozumě tolik, aby převládaly. Některé klíčové věci divák odhalí příliš brzy na to, aby na něj mohly působit. SPOILER. Obzvláště trapné je to v případě zjištění, že finále se odehraje v Ozumě, umělého původu Ozumy, ale i identity nepřátelského kapitána. KONEC SPOILERU. +++++ Rovněž již od prvních dílů ví, jaké závažné sdělení mu tvůrci nachystali a už nemá náladu na povinné poslouchání litanií o potřebě ochrany přírody, nebezpečí technologií, varování před přílišnou důvěru v ně atd. Dnes už ale lidé nepotřebují tolik slyšet, že se to musí, nýbrž jak se to má udělat. O tom se ale mnohem hůře prázdně tlachat a nejspíš to není úkol pro umění, to má jiné důležité poslání. Vědomí, že seriál spíše míří na mladší publikum, kterému teprve jsou základní hodnoty vštěpovány a radost z druhého dílu přeci jen ulovily pro Ozumu třetí hvězdu. ()

Zajímavosti (1)

  • Eponymní grafická manga, z níž seriál vychází, nebyla do této doby oficiální cestou publikována. Tvůrce Leijih Matsumoto na ní pracoval v pozdním období roku 1980. (Conspi)

Reklama

Reklama