Reklama

Reklama

Brána do záhrobí

(festivalový název)
  • Česko Zombie: Město duchů (neoficiální název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Luisiana 1927: jedné noci přijíždí do zdejšího hotelu skupina mužů a z pokoje č. 36 vyvlečou násilím muže, který je podezřelý z provozování černé magie. Zavlečou ho do sklepení hotelu a tam brutálně ukřižují. Svým činem však způsobí otevření jedné ze sedmi bran pekla, o které se píše v magické knize Eibon. Luisiana 1981: do opuštěného starého hotelu přijíždí mladá žena, která zde hodlá začít nový život. Brzo však zjišťuje, že s hotelem není něco v pořádku... (caligari)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (153)

Quint 

všechny recenze uživatele

Fulciho asi nejavantgardnější film, který bývá jeho fanoušky často označován za jeho nejlepší. Sám režisér o něm prohlásil, že chtěl natočit "absolutní film" se všemi hrůzami světa, bez příběhu a bez logiky. Neexistuje jediný důvod, proč by se cokoli z toho, co se ve filmu děje, mělo dít. Fulci své postavy vystavuje kruté nelogičnosti podivného světa bez jakéhokoliv řádu. Před hrůzou tu není úniku. Vše, co postavy dělají, je úplně zbytečné a nikam to nevede. Zlé nadpřirozené síly jako by napadaly samotnou soudržnost filmu, který se postupně rozpadá v naprostý chaos. Někdo to bude brát jako projev tvůrčího diletantství, někdo jako součást snové iracionality. The Beyond je těžko uchopitelný filmový zážitek. Milovníci ujetých gore efektů si ho ale dosyta užijí. Fulciho fixace na zohyzďování očních bulv se tu projevuje v plné síle. Jak Fulci říkával: "oči jsou první věc, kterou musíte zničit, protože viděly příliš mnoho hrůz." Oči jsou tu tedy oslepeny, snědeny i vydloubnuty. Mě tohle moc nebere, ale film si budu vždy pamatovat díky jeho finální scéně, která představuje to nejlepší z tehdejších italských hororů. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Blbost, blbost, blbost. Naprosto zmatečné plné naprostých nesmyslů a hlavně bez jakékoliv atmosféry. Navíc plné lacinně směšných nechutností a dialogů, které mne fakt zabíjely. Jedinné co stálo za vidění bylo úvodní lynčování, tam aspoň byla vidět nějaká tvůrčí vize. Fulciho jsem nikdy neměl extra v lásce, ale takovýhle přiblblý brak jsem od něj přeci jen nečekal. ()

Reklama

fcreading 

všechny recenze uživatele

" Jedného dňa sa pekelné brány otvoria, a v ten deň budú mrtvi chodiť po zemi." V tejto knihe sú zhromaždené všetky proroctvá... Jej obsah, je podávaný z pokolenia na pokolenie. Majstrovské dielo od Fulciho, ktorý krvou v tomto horore vôbec nešetril, atmosféra je úchvatná a takisto aj niekolko scénok, konkrétne ruka, ktorá sa skrýva za stenou vybere oko zaživa jednému chlapíkovy, alebo scénky v nemocnici kde velké množstvo Zombií napadnú dvoch hlavných hrdinou a mnoho ďalších scénok, ktoré stoja za to. Spomeniem ešte hudbu, ktorú zložil Fabio Frizzi, známy svojou hudbou v Zombi 2, Páter Thomas 100 percent. " Beda tomu, kto otvorí jednu zo siedmych brán pekla!" ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Fulciho číre nejasné zombie zlo priamo zo samotného pekla, o ktorom nikto nič poriadne nevie. Starý schátralý hotel desivej minulosti sa po rokoch dostáva dedičským konaním ku Lize, hodlajúcej starý dom uviesť do uchádzajúceho a prosperujúceho stavu. Netuší však, že okrem výberu novej fasády si hotel vyžaduje aj zatvorenie samotnej brány pekla. "A budeš stáť tvárou v tvár moru temnoty a všetko čo tam je, ti bude odhalené." ### Fulciho “L'aldilà“, vo Veľkej Británii známa pod názvom “The Beyond“, sa v novembri 1983 dostala v U.K. po tunajšom kino vydaní z roku 1981 a následnom prepustení filmu na VHS nosiče z marca 1982 zásluhou distribučného štúdia “Vampix“, na zoznam tzv. “Video nasties“. Jednalo sa navyše o Cut verziu skrátenú o 1 minútu a 39 sekúnd, ktorú cenzori aj napriek strihom nepustili do voľnej distribúcie po tom, ako film umiestili na zoznam. Ban sa uviedol do platnosti. Tento stav trval až do apríla 1985, kedy sa Cut vydanie od “Vampix-u“ od banu oslobodilo – t.j. horor Lucia Fulciho “The Beyond“ bol vyradený zo zoznamu. O opätovný re-release sa v roku 1987 zaslúžilo štúdio “Elephant Video“ a v roku 1992 spoločnosť “Vipco“. Obe vydania sú totožné s Cut verziou bežiacou v roku 1981 v kinách, či s VHS verziou od “Vampix-u“. Na vydanie Uncut verzie vo Veľkej Británii sa čakalo až do roku 2002, kedy vychádza “The Beyond“ na nosiči DVD pod označením Rated:18. Američania si na rozdiel od Británie Uncut verziu mohli vychutnávať už od roku 1998 a to prostredníctvom distribučnej spoločnosti “Rolling Thunder Pictures“ sformovanej Quentinom Tarantinom v roku 1995. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Pane Fulci, byl jsem fakt v napjatém očekávání, protože hned úvodní scéna s lynčováním jednoho nebožáka v domě byla výborným vtahovákem do příběhu. Ten je ale poměrně rychle degradován a stává se tak plytkým, nezáživným a neuvěřitelně nudným, že se Brána do záhrobí stává otravnou podívanou k dočumkání. Opravdu ztráta času, jen jediná věc, která stojí za zmínku jsou naprosto luxusní gore efekty, kterých tu je požehnaně. A jedná se občas o pěkně bizarní situace ze kterých někomu "lehce" hrkne. Zařazení ve Video Nasties seznamu je spíš k podivu, protože se o nic tak bouřlivě šokujícího nejedná. Slabý kousek. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (14)

  • Fulciho pojetí pekla je založeno na popisu Danta Alighieriho. (gjjm)
  • Fulciho L'aldilà, vo Veľkej Británii známa pod názvom The Beyond, sa v novembri 1983, po premietaní v anglických kinách (1981) a následnom uvedení filmu na VHS nosiče (1982), zásluhou distribučného štúdia Vampix dostala na zoznam tzv. “Video nasties“ - t.j. zoznam zakázaných filmov. (Kusko.t2)

Související novinky

Festival otrlého diváka III.

Festival otrlého diváka III.

09.03.2007

Již po třetí se ve dnech 13.-18. března na plátno pražského kina Aero vrací přehlídka filmového nevkusu, hnusu, ošklivosti, strachu i smíchu a bizarností všeho druhu v podobě oblíbeného Festivalu… (více)

Reklama

Reklama