Reklama

Reklama

Sovětská bouře: 2. světová válka na východě

(seriál)
  • Česko Velká vlastenecká válka (více)

Epizody(8)

Osmidílný cyklus ruských dokumentaristů, věnovaný událostem let 1941 - 1945 na Východní frontě, využívá bohatství filmových archivů v kombinaci se sekvencemi realizovanými počítačovou grafikou. Autoři si dali za cíl rekonstruovat hlavní události srážky Třetí říše s obří zemí, která, jak se ukázalo později, nestála přeci jen na oněch "hliněných nohách". Chronologicky líčí průběh konfliktu, připomínají aktéry obou dvou stran i zbraně, které bojující armády používaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (110)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál, který se opravdu povedl. Dokument se skládá z původních černobílých záběrů, dotočených barevných scén s herci a 3D animace scén či techniky. Ze začátku na mě 3D animace působily uměle, ale díky nim mohli tvůrci nastínit přesně válečnou situaci. Detailní probírání historie velitelů, bojové techniky i vývoj na frontě. Nechybí statistiky, fakta, zajímavosti, dojemné scény, ale i zpomalené 3D fotky alá z filmu Matrix. Vyprávění se podařilo udržet na vysoké úrovni také díky hudebnímu podmalovaní. Rusové dokázali vytvořit kvalitní dokument a je to jistě složená pocta pro všechny obyčejné hrdiny války a ty zbytečně padlé lidi ve válce. Je téměř neuvěřitelné, jak se Rusové dokázali během několika let poučit z německé ofenzivy. Používali zastaralou techniku, taktiku i výcvik. Dokázali se přetavit v nové vychytralé jednotky s ještě ničivější silou než mělo Německo. Němci svojí válkou vlastně vytvořili tak nebezpečné Rusko dneška. Přesto padlo zbytečně tolik Rusů jen díky omezenosti Stalina. Dlouho čekal po útoku Němců s rukama v klíně, vyvražďoval svou vojenskou elitu a posílal bezdůvodně Rusy ke zdi i do gulagů. Nedůvěřoval vlastním lidem a málem díky tomu prohrál. Měl obrovské štěstí, že Rusko má téměř nekonečné zásoby surovin, lidí a vůle. I když to byl stejný šílenec jako Hitler, dokázal zastavit Němce. Největší oběti přineslo Rusko a jejich obyvatelstvo, přesto dnes všichni chválí USA a Anglii. USA, které se přidalo až po napadnutí Pearl Harboru. Anglie, která nás obětovala ve jménu míru na západě. Jediné Rusko nabídlo vojenskou posilu Československu, ale my jí odmítli. I když Rusko nebylo svaté a mělo předválečnou smlouvu s Hitlerem o neútočení, je pro mě Rusko morálním hrdinou. Nebýt jejich obětí, Hitler by vyhrál. Slované mi vždy budou bližší než západ. Vím, že to jsou stejní nacionalisté jako USA a jiné velké státy, ale Rusko si umělo vždy poradit. Dokázali improvizovat, položili svoje životy za matku Rus. Měli špatné vybavení, jejich vlastní tatíček Stalin je střílel do zad a oni přesto věřili ve výhru. Další světová válka už nikdy nebude taková. Díky nelítostným Němcům padly všechny lidské zásady. Zabíjeli postižené, popravovali v koncentračních táborech a bombardovali nemocnice. Veškerá morálka šla stranou. V budoucí válce už nebudou lidé tak ochotní obětovat svůj život za ideu ani vítězství. Proto jsou pro mě vojáci Ruské armády hrdinové (myšleni obyčejní vojáci v poli). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Obsáhlému sovětskému dokumentárnímu seriálu téhož jména jsem dal 4* pro komplexnost jeho zpracování a obrovské množství dokumentárního materiálu, který se v něm objevil, i když pochopitelně se nevyvaroval a ani nemohl vyvarovat schématismu a ideologickému pokřivení, které vyplývalo z doby a místa vzniku. Novodobý ruský seriál by se ale měl zjednodušování a filtraci informací vyvarovat. Nejde o to, že je to film prvoplánově propagandistický, spíš je v něm dokumentární pohled redukovaný na čistě technickou stránku, tzn. proti generálovi X, který disponoval 250 tanky toho a toho typu a tolika a tolika vojáky, stál generál Y, který disponoval tím a oním. Prakticky se tam neřeší vnitropolitický a mezinárodně politický rozměr války, který samozřejmě měl pro reálný průběh bojů obrovský význam. Stalin byl ve své zemi nejen velitelem armády, ale i nejvyšším veleknězem, vládcem průmyslu i všech rozhodovacích institucí a jeho postoje byly klíčové pro pochopení událostí na východní frontě, především v prvním roce války, kdy vedl obranné boje. Sovětská armáda čítala v době napadení 5 mil. vojáků a převyšovala často velmi výrazně svého protivníka téměř ve všech kategoriích. V prvních 7 měsících ztratily sovětské síly 3,9 mil. vojáků, tisíce tanků i letadel a tyto ztráty jim uštědřoval protivník, který ve skutečnosti měl být sovětským vojákům důvěrně známý a neměl ani mít na své straně moment překvapení, protože přesné datum napadení bylo sovětskému vedení známo nejméně ze 70 zdrojů včetně tak absurdních, jako byl německý velvyslanec v Moskvě. V prvních dvou dílech seriálu přitom zaznělo jméno Stalin ryze okrajově snad jen dvakrát a divák se nedoví, že sovětští velitelé měli striktně zakázáno ustupovat bez ohledu na situaci, že sovětský důstojnický sbor byl zdecimovaný rozsáhlými čistkami a jakákoliv aktivita ve smyslu samostatného rozhodování byla nežádoucí. Osm dílů seriálu je pochopitelně krátký čas pro nějaké detailní zpracování tématu, ale tak závažné informace by pochopitelně měly mít v dokumentu své místo. Celkový dojem: 70 %. ()

Reklama

brzozin 

všechny recenze uživatele

Nevím, co se komu na tomhle líbí. Já mám tu smůlu, že do problematiky trochu víc vidím. Taková snůška propagandy, to bych čekal od soudruhů v 70.letech. No je vidět, že Putinovské Rusko kráčí správným směrem. Jeden příklad za všechny. "Jednou z příčin neschopnosti rudé armády zastavit v prvních měsících Hitlera, byla reorganizace generálního štábu ruské armády." Ve skutečnosti šlo o to, že Stalin nechal čtyři pětiny ruské generality vyvraždit či odsoudit v moskevských procesech. Ať žijí eufemismy. Dále jsem neměl ochotu tuhle srágorovinu sledovat. ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

jednoznačne najlepší novodobý seriál, mapujúci Veľkú vlasteneckú vojnu. Straty a utrpenia vtedajších sovietskych národov boli nepredstaviteľné. Pokiaľ si židia nárokujú na politickú nedotknuteľnosť s prihliadnutím na ich utrpenia v 2 svetovej vojne, Rusko ma v tom prípade na to 100% nárok! Mimochodom - anglický a český názov (otrocky preložený z angličtiny, nie z originálu) je dosť idiotský - odkedy je podľa geograficko-historickej definície Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko, Čechy a Nemecko súčasťou východnej Európy?! ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Precizně natočený několikadílný dokumentární seriál o velké vlastenecké válce, tedy o událostech, které se odehrávaly v Sovětském svazu za 2. světové války. Těch informací je tu skutečně příliš, možná je to kolikrát až na škodu, protože tohle vše stejně divák nepobere. Každopádně popisy válečné techniky, zbraní, bunkrů, opevnění, postupů armád jsou zajímavé. Jsou tu archivní záběry, ale bohužel i nově natočené rekonstrukce bitev s amatérskými herci. To by ještě jakžtakž šlo vydržet, a i to, že Němci tu v obličeji vůbec nevypadají jako Němci, ale prostě jsou to Rusové v německých uniformách. Co mi ale kazí dojem celého cyklu, tak to je ta 3D technologie, kvůli které si připadám jako v nějaké zastaralé počítačové hře. [1786 hodnocení, 105. komentář, 84%, 852. nejoblíbenější seriál] ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama