Reklama

Reklama

Sovětská bouře: 2. světová válka na východě

(seriál)
  • Česko Velká vlastenecká válka (více)

Epizody(8)

Osmidílný cyklus ruských dokumentaristů, věnovaný událostem let 1941 - 1945 na Východní frontě, využívá bohatství filmových archivů v kombinaci se sekvencemi realizovanými počítačovou grafikou. Autoři si dali za cíl rekonstruovat hlavní události srážky Třetí říše s obří zemí, která, jak se ukázalo později, nestála přeci jen na oněch "hliněných nohách". Chronologicky líčí průběh konfliktu, připomínají aktéry obou dvou stran i zbraně, které bojující armády používaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (110)

pakobylka

všechny recenze uživatele

Po 24. únoru 2022 pro mě osobně nehodnotitelné ... ruská agrese proti Ukrajině radikálně změnila můj názor nejen na události Druhé světové - a nejsem schopná přihazovat hvězdy jenom na základě filmařského umu ruského režiséra ... původní komentář z roku 2017 nechávám čistě pro ilustraci - toho, jak jsem byla naivní a hloupá: ---------- Předesílám, že obecně nemám v lásce "hrané" dokumenty - nepotřebuju simulované scénky z historie, abych pochopila, o čem je řeč. Nicméně "Velká vlastnecká válka" stojí především na FAKTECH - a svým názorným, podrobným, věcným a zároveň OSOBNÍM přístupem k tématu dokáže zaujmout. ===== P.S.: Kromě osmi dílů natočených v roce 2010 vznikla hned v následujícím roce druhá série, která má dílů rovných deset. ČT v současné době (rok 2016) uvádí obě, přičemž jednotlivé části obou prostřídává. ----- Takže pro úplnost - zde je rozpis dílů první řady z roku 2010: 1. Operace Barbarossa, 2. Bitva o Moskvu, 3. Blokáda Leningradu, 4. Stalingrad, 5. Kurský oblouk, 6. Operace Bagration, 7. Od Dněpru k Odře, 8. Berlínská operace ----- A zde je rozpis dílů druhé řady z roku 2011: 1. Bitva o Kyjev, 2. Obrana Sevastopolu, 3. Bitva o Kavkaz, 4. Rževský mlýnek na maso, 5. Válka na moři, 6. Válka ve vzduchu, 7. Partyzánská válka, 8. Tajná válka, 9. Bitva o Německo, 10. Válka proti Japonsku ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Ruských druhoválečných dokumentů co by stály za zmínku si moc nevybavuji, kromě výborného Osvobození z konce 60. let se točily spíš agitky a historicky stěží věrohodné filmy. Tenhle projekt je ovšem jiný, je chytlavý, moderní, faktům se dá máloco vytknout, a navíc má trumf v pohledu "druhé strany". Se starším Ozerorovým eposem má podobnou formu, část děje je hraná, část animovaná a atmosféru dokreslují dobové záběry. Ty jsou zhusta úplně nové, zatím mnou nikde neviděné. Vše doplňuje mnoho map fronty a infografika. Škoda jen určité nelineárnosti, kdy děj nejde po dnech, ale po kapitolách. Trochu se tak ztrácí tempo a přehlednost. ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší dokument z 2. Světové válce, který jsem v poslední době viděl. Poskytuje komplexní pohled na válku na východní frontě. Časté rozbory nad mapou se značením postupujících armád, počty divizí, informace o výzbroji, velitelích a taktice. To vše přináší divákovi velmi podrobný přehled o dění od začátku operace Barbarossa až po pád Berlína. Nechybí dokonalé animace jednotek, bojové činnosti nebo dokonce celých městských částí Leningradu, Stalingradu a Moskvy. Přiměřený čas je věnován všem složkám armády, tj. letectvu, tankovým armádám, dělostřelectvu i pěchotě. Bez přemíry technických detailů. Nechybí ani rozbory technického pokroku a zařazování nových zbraní do frontových bojů. Navíc to vše s minimální mírou předpojatosti proti německé armádě. Ačkoli častá chvástavá dobová prohlášení německých generálů, včetně samotného Hitlera působí v kontextu pozdějších válečných událostí úsměvně. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to poměrně zdařilý dokument o Velké vlastenecké válce. Veškeré akce ilustrované přehlednými mapami fronty, takže při elementární znalosti zeměpisu (a azbuky) se lze dobře orientovat. Trošičku mne rozčilovaly některé zbytečné až přiblblé animace, ale to se nedá nic dělat. Snaha o nezaujatost ve prospěch Rusů je evidentní a na devadesát procent to i funguje. Dobrý dokument ilustrující nejen manévry armád, ale i hrůzy války jako celku. 80% ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál, který se opravdu povedl. Dokument se skládá z původních černobílých záběrů, dotočených barevných scén s herci a 3D animace scén či techniky. Ze začátku na mě 3D animace působily uměle, ale díky nim mohli tvůrci nastínit přesně válečnou situaci. Detailní probírání historie velitelů, bojové techniky i vývoj na frontě. Nechybí statistiky, fakta, zajímavosti, dojemné scény, ale i zpomalené 3D fotky alá z filmu Matrix. Vyprávění se podařilo udržet na vysoké úrovni také díky hudebnímu podmalovaní. Rusové dokázali vytvořit kvalitní dokument a je to jistě složená pocta pro všechny obyčejné hrdiny války a ty zbytečně padlé lidi ve válce. Je téměř neuvěřitelné, jak se Rusové dokázali během několika let poučit z německé ofenzivy. Používali zastaralou techniku, taktiku i výcvik. Dokázali se přetavit v nové vychytralé jednotky s ještě ničivější silou než mělo Německo. Němci svojí válkou vlastně vytvořili tak nebezpečné Rusko dneška. Přesto padlo zbytečně tolik Rusů jen díky omezenosti Stalina. Dlouho čekal po útoku Němců s rukama v klíně, vyvražďoval svou vojenskou elitu a posílal bezdůvodně Rusy ke zdi i do gulagů. Nedůvěřoval vlastním lidem a málem díky tomu prohrál. Měl obrovské štěstí, že Rusko má téměř nekonečné zásoby surovin, lidí a vůle. I když to byl stejný šílenec jako Hitler, dokázal zastavit Němce. Největší oběti přineslo Rusko a jejich obyvatelstvo, přesto dnes všichni chválí USA a Anglii. USA, které se přidalo až po napadnutí Pearl Harboru. Anglie, která nás obětovala ve jménu míru na západě. Jediné Rusko nabídlo vojenskou posilu Československu, ale my jí odmítli. I když Rusko nebylo svaté a mělo předválečnou smlouvu s Hitlerem o neútočení, je pro mě Rusko morálním hrdinou. Nebýt jejich obětí, Hitler by vyhrál. Slované mi vždy budou bližší než západ. Vím, že to jsou stejní nacionalisté jako USA a jiné velké státy, ale Rusko si umělo vždy poradit. Dokázali improvizovat, položili svoje životy za matku Rus. Měli špatné vybavení, jejich vlastní tatíček Stalin je střílel do zad a oni přesto věřili ve výhru. Další světová válka už nikdy nebude taková. Díky nelítostným Němcům padly všechny lidské zásady. Zabíjeli postižené, popravovali v koncentračních táborech a bombardovali nemocnice. Veškerá morálka šla stranou. V budoucí válce už nebudou lidé tak ochotní obětovat svůj život za ideu ani vítězství. Proto jsou pro mě vojáci Ruské armády hrdinové (myšleni obyčejní vojáci v poli). ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama