Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

mikulem 

všechny recenze uživatele

Dějově velmi zajímavé sci-fi, jehož zpracování ale trochu pokulhává. Skloubit dohromady objevování domorodých kmenů a mimozemšťany, kteří mají důvody se o ně také zajímat, je mistrovský nápad. Špionážní linie farmaceutických firem je logická, ve filmu ale nefunguje moc dobře. U některých scén (čtení deníků) mi naskakuje husí kůže, naopak špionážní akce působí spíš směšně ("Your newspaper, mister."). Kdyby se ten námět zpracoval důstojněji, byla by to nepochybně 100% filmová událost. ()

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem na film koukal pootevřenými dveřmi na černobílé televizi, rodiče mi to nedovolili a dodnes si pamatuji hudbu z filmu, Orianu a Seturiho. V dnešní době, kdy se sci-fi neobejde bez počítačových efektů, dovedli naši tvůrci natočit film i bez přehnaných triků. Nápad výborný, výtažek z rostliny, která hubí bakterie nemocí a nikdo neví, kde rostlinu a kmen Bororů, který ji vynalezl, hledat. Chamtivost západních agentů po tomto všeléku, aniž by znali jeho účinky, by se přes kopírák dala aplikovat i v dnešní době kapitalismu. To by to sypalo a oškubali bychom všechny. Jen je škoda, že tvůrci nedopracovali závěr, který je víceméně bez vysvětlení náhle ukončen. Určitě slouží za shlédnutí, alespoň jako film pro pamětníky. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Majka z Gurunu v odrastenejšom vydaní a ešte aj účes sa vydaril ako cez kopirák, či už tmavý alebo blond. Inak je to sci-fi bez efektov, bez príbehu, len ako melancholická uspávanka. Hľadanie univerzálneho lieku na všetko v brazílskom pralese prebieha hlavne formou čítania zo zápiskov, návšteva skutočného Ria film iba mierne oživí. V závere sa dočkáme srdcervúcej romantiky, aspoň tam mohol scenár vmontovať niečo zaujímavé. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Stále nejsem přesvědčený o spojeni Československo a sci-fi. Má to sice zajímavý styl vypravování a oceňuju, že se natočilo v té době i něco jiného jak pohádka a hořká komedie, ale u mě bohužel téměř bez výsledku. Ona je vlastně už jen představa Krampola či Brodského ve vážném filmu o mimozemšťanech poněkud vtipná. 50% ()

nudla 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoblíbenějších filmů od mého dětství až po současnost. Film má nádherný děj, úžasnou atmosféru a perfektní hudbu. Jako milovník klasického sci-fi v tomhle prostě to sci-fi vidím. Nechápu, kde se vzal ten názor, že pravý sci-fi film je pořádně akční, se spoustou mezigalaktických bitev proti strojům a podobně. Čemu jsem se v tomto komentáři chtěla vyhnout, jsou speciální efekty, ale nemůžu si to odpustit. Samozřejmě, že nejsou ani zdaleka srovnatelné s dnešní technikou, ale koho to zajíma? Film vznikl v takové době, v jaké vznikl a přesto je perfektní. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Motorový člun na Amazonce byl zřejmě zapůjčen od oddílu SNB z Orlíku, či jiné přehrady. Jedná se o typ, hojně používaný těmito jednotkami a v záběru je jasně vidět modrý maják před čelním sklem. (Scott67)

Reklama

Reklama